Internationaal,Nieuwsberichten,Politiek

Anne bij Young Scots for Independence (YSI) Internationale Conferentie!

21 mei 2023

Het is al een tijdje geleden, maar in het weekend van 14-16 april was Anne aanwezig bij de YSI International Conference in Edinburgh, Schotland. Anne was hiervoor uitgenodigd namens DWARS. Ze schreef er een kort verslag over!

 

Ik was namens DWARS aanwezig bij deze internationale conferentie, georganiseerd door de Young Scots for Independence (YSI). De YSI is de jongerenorganisatie van de SNP, the Scottish National Party. Dit is de partij van Humza Yousaf, de First Minister (premier) van Schotland. Zeker de jongerenorganisatie heeft een linkse en sociale politieke insteek.

 

Veel mensen zullen zich bewust zijn van het drama dat zich afgespeeld met de Brexit. Jarenlang zijn er twijfels geweest, zouden er genoeg mensen voor stemmen? Wanneer zou het plaatsvinden? Wat wordt de rol van Groot-Brittannië binnen Europa? Hoewel het voor veel van ons waarschijnlijk geen groot onderwerp meer is, zijn veel jongeren in Schotland er dagelijks nog mee bezig. 62% van de Schotten was tegen de Brexit, en onder jonge stemmers ligt dit getal nog veel hoger.

 

De YSI legt natuurlijk veel focus op de onafhankelijkheid van Schotland binnen Groot-Brittannië, maar het is niet een one-issue partij. Tijdens de conferentie waren er ontzettend veel lezingen en workshops op thema’s waar wij ook veel mee bezig zijn. Hoe moet de Europese Unie klimaatverandering tegengaan? Hoe kunnen wij Oekraïne steunen? Welke rol spelen extreemrechtse politieke partijen binnen ons land? Hoe willen wij de economie vormgeven de komende jaren?

 

Het was een mooie kans om in contact te komen met groene én rode PJO’s. Naast de workshops, waarin we onze meningen konden delen en samen konden brainstormen, kreeg ook elke PJO de krans om een presentatie te geven. Tijdens deze konden zij dan wat vertellen over de landelijke politiek en hun eigen organisatie. Ondanks dat we het wellicht niet met elkaar eens zijn op alle thema’s, kunnen we veel van elkaar leren.

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Politiek

DWARS steunt petitie sociaal emotionele vaardigheden in het curriculum!

‘We zien dat jongeren om ons heen steeds meer onder druk staan en maken ons als jongeren zorgen…

19 mei 2023
Overig

DWARS geld verdwenen

Dit was een 1 april grap!

De afgelopen maanden is er achter de schermen het een en ander…

01 april 2023
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

Anne bij Young Scots for Independence (YSI) Internationale Conferentie!

21 mei 2023