Inhoudelijke commissies

Politiek meedoen bij DWARS? Sluit aan bij een commissie!

DWARS kent verschillende inhoudelijke commissies, die elke twee tot drie weken vergaderen. Op de vergaderingen worden inhoudelijke discussies gevoerd, maar er worden ook opiniestukken geschreven of activiteiten georganiseerd. Commissies houden zich bezig met allerlei thema’s, dus er is altijd wel een commissie die bij jou past!

Doe mee!

Je kunt je altijd aansluiten bij een commissie. Stuur een mailtje naar een van de mailadressen van de commissies en kom een keertje langs om mee te kijken en kennis te maken met onze commissieleden. Je hoeft niet elke keer langs te komen, en je hoeft ook nergens een expert in te zijn. Elke commissie heeft een WhatsApp-groep, waar je ook lid van kan worden door een mailtje te sturen. Check de agenda hiernaast om te zien wanneer de eerstvolgende commissie vergaderingen en activiteiten zijn.

Als er een fysieke vergadering is, eten de meeste commissies vooraf aan hun vergaderingen samen. Wil je langskomen en ook mee eten? Stuur in dat geval even een mailtje of berichtje naar de commissievoorzitter, zodat deze daar rekening mee kan houden.

Hieronder kan je lezen waar elke commissie zich mee bezig houdt. Klik op het linkje om meer te lezen over de commissie die jou het meest interesseert!

De commissies

Economie
Geld speelt een grote rol in de wereld, misschien wel een té grote rol. Bij de commissie Economie worden allerlei verschillende thema’s behandeld die daarmee te maken hebben, zoals belastingen, de Euro, of het basisinkomen. We hebben het natuurlijk ook over onze economie in het algemeen en dus over dingen als flexwerk, zzp’ers en pensioenen.

Energie, Duurzaamheid & Mobiliteit
Hoe lang kunnen we nog door met onze beperkte hoeveelheden grondstoffen en energie? Bij de commissie Energie, Duurzaamheid en Mobiliteit zijn we bezig met onze toekomst! We hebben het over onze energie in de toekomst, maar ook over hoe we over tien-twintig jaar van A naar B zullen gaan reizen.

Inclusie, Emancipatie & Diversiteit
Iedereen verdient het om gelijke kansen en rechten te hebben. Als commissie Inclusie, Emancipatie en Diversiteit vinden we het belangrijk dat je jezelf kan zijn en kan uiten hoe je dat wil. We hebben het tijdens onze vergaderingen over hoe nieuwe Nederlanders het makkelijkst zich in ons land thuis kunnen voelen en over middelen waarmee minderheden zich meer gehoord kunnen voelen.

Internationaal
Nederland is klein en veel problemen kunnen we niet alleen oplossen. Bij commissie Internationaal hebben we het dan ook over hoe we grote problemen zoals de klimaatcrisis samen met anderen kunnen oplossen. We hebben het over internationale politiek in het algemeen en over bijzondere of belangrijke gebeurtenissen internationaal.

Kunst, Cultuur & Media
De commissie Kunst, Cultuur & Media is de commissie voor kunst en cultuurliefhebbers. In deze commissie kunnen leden samen komen die van muziek, kunst, boeken of films houden. De commissie zal activiteiten organiseren rondom cultuur, zoals filmavonden of discussie avonden. De commissie zal ook culturele activiteiten en feestdagen organiseren en nadenken en het bestuur informeren over DWARSe standpunten over kunst en cultuurbeleid.

Natuur, Milieu & Landbouw
Onze natuur, ons leefmilieu en het klimaat staat onder druk. Bij de commissie Natuur, Milieu en Landbouw zoeken we naar oplossingen om dit probleem aan te pakken. We hebben het over allerlei onderwerpen die hieronder valt. Van voedsel tot schoon water, of van dierenrechten tot natuurbeheer.

Onderwijs
Een eerlijke samenleving begint bij gelijke kansen in het onderwijs. Hoe verhogen we de kwaliteit van ons onderwijs en voor eerlijke toetsing? Als commissie Onderwijs hebben we het niet alleen over studenten of het schuldenstelsel, maar ook over onze maatschappelijke vorming en over wetenschap.

Privacy & Technologie
De samenleving wordt steeds ingewikkelder in het digitale tijdperk en we maken ons zorgen over onze privacy. Bij de commissie Privacy en Technologie bespreken we de macht van grote techbedrijven zoals Facebook en Google. We hebben het ook over technologische ontwikkelingen zoals de opkomst van kunstmatige intelligentie.

Recht & Democratie
Een vrije, rechtvaardige democratie is de basis voor een ordelijke samenleving. Bij de commissie Recht en Democratie hebben we het over onze rechtsstaat en over de toegankelijkheid van onze democratie. We hebben het onder andere over rehabilitatie van gevangenen, maar ook over onderwerpen zoals referenda en stemleeftijd.

Wonen
De commissie Wonen houdt zich bezig met de wooncrisis. Te hoge huren, te weinig huizen, te veel huisjesmelkers: wat moet er gebeuren om wonen weer voor iedereen te maken? Bij de commissie Wonen worden problemen en oplossingen besproken, en zijn nieuwe leden altijd welkom.

Zorg & Welzijn
Zorg is de grootste kostenpost van de overheid en nog steeds kampt de sector met allerlei problemen. Vooral door steeds meer ouderen en dus de vergrijzing staat onze verzorgstaat onder druk. Bij de commissie Zorg en Welzijn behandelen we allerlei thema’s die gaan over onze zorg en welzijn, zoals stijgende medicijnkosten, of over mantel- en jeugdzorg.