Voorzitter

Commissie Economie

Job van Hussen

Secretaris

Commissie Economie

Wessel Fonck

Commissievoorzitter: Job van Hussen, voorzitter.economie@dwars.org

Commissiesecretaris: Wessel Fonck, secretaris.economie@dwars.org

Verantwoordelijk bestuurslid: Elise Renkema, elise@dwars.org


Het presidium

De zomervakantie is voorbij. Dat betekent de start van een nieuw politiek jaar en een nieuwe presidium van de commissie. Wij zullen ons even voorstellen.

Job van Hussen

Hoi, na een leuk en actief jaar bij deze commissie, zal ik dit jaar de voorzitter zijn van de Commissie Economie. Daarnaast ben ik nu ook Vicevoorzitter bij DWARS Gelderland.

Op het moment studeer ik in Nijmegen, waar ik mijn studie natuurkunde af aan het maken ben, en begonnen ben aan bestuurskunde.

Wessel Fonck

Sinds september 2022 ben ik begonnen aan mijn tweede jaar van de opleiding hbo accountancy. Dit doe ik in Alkmaar aan de Inholland Hogeschool. Afgelopen jaar ben ik erg actief geweest bij de commissie economie. Ik vond het zo leuk om actief te zijn binnen de commissie dat ik in juli heb besloten om te solliciteren naar de functie van secretaris.


Over de commissie

Een groene en sociale wereld, daar willen wij als DWARS naartoe. Dat streven kan niet verwezenlijkt worden zonder kennis van economie. Het gedrag van huishoudens en bedrijven, overheden en het buitenland kan pas begrepen worden met kennis van economische principes. Beleid schrijven en veranderen gaat hand in hand met die kennis. Voor ieder die zich in politiek en beleid interesseert, is economische kennis dus van groot belang. Wij denken dat economische kennis ook sterk samenhangt met sociale en historische kennis over de economie.

Sociale voorzieningen, vermindering van de ongelijkheid, duurzame ondernemingen, een circulaire economie en het beleid van de Europese Centrale Bank zijn onderwerpen waarmee de Commissie Economie van DWARS zich mee veelal mee bezighoudt.

 

Onze publicaties sinds de september 2022 (artikelen & podcasts)

 


Artikelen gepubliceerd van sept 2021 tot en met aug 2022 (artikelen & podcasts)

Ontwikkelende economieën slotartikel
Podcast Ontwikkelende Economieën
Emissiehandel artikel 1
Emissiehandel artikel 2
Podcast Emissiehandel
Onze visie op de Economie


Waar zijn we nu mee bezig?

De zomervakantie is net achter de rug en we gaan knallend van start. Op het moment zijn we bezig met het afronden van projecten van voor de zomervakantie. Zo worden binnenkort onze artikelen over cryptocurrencies gepubliceerd en zijn we bezig met de afronding van ons project over de huizenmarkt.

Ons plan is om de komende weken ook bezig te gaan met de lonen, prijsstijgingen en ongelijk. We zien dat sinds het begin van dit jaar de inflatie (het stijgen van prijzen) enorm hoog is. Vooral de energierekening kent een enorme toename, terwijl de lonen afgelopen decennia maar weinig gestegen zijn. Hierdoor komen vele mensen in de problemen. Als commissie zullen we  in gesprek gaan en oplossingen bespreken met betrekking tot deze belangrijke en actuele thema’s.

Ook als je geen economische achtergrond hebt, ben je van harte welkom om mee te praten. We zijn er ook om van elkaar te leren!

Naast deze onderwerpen bespreken we ook regelmatig actualiteiten en organiseren we zo nu en dan een thema-avond over een interessant economisch vraagstuk. Zo was er op 31 mei een thema-avond over Finance en op 16 juni hadden we een tripje naar de Sociaal Economische Raad!

Geïnteresseerd?

We verwelkomen graag nieuwe gezichten die zich aan willen sluiten bij de commissie economie! Heb je interesse in economisch-politieke vraagstukken? App naar Job via 0629211165 of stuur een mailtje naar voorzitter.economie@dwars.org, kom dan naar de vergadering en denk mee! De vergaderingen zijn open voor leden van DWARS, maar mocht je nog geen lid zijn, dan mag je natuurlijk een keertje komen kijken. We communiceren vooral via een appgroep, maar als je ons op een lager pitje wilt volgen dan kunnen we je op de maillijst zetten! Je krijgt dan iedere paar maanden een mailtje met wat updates.

Volgende vergaderdata zijn:

  • 13 december
  • 17 januari
  • 31 januari
  • 14 februari