Voorzitter

Commissie Economie

Stein Jonker

Secretaris

Commissie Economie

Renzo Gort

Commissie Economie

van ieder naar diens vermogen, aan ieder naar diens behoeften.

Commissievoorzitter: Stein Jonker, voorzitter.economie@dwars.org

Commissie-notulenmens: Renzo Gort, secretaris.economie@dwars.org

Verantwoordelijk bestuurslid: Soesha Sandker, soesha@dwars.org


Welkom bij de commissie Economie!

Als DWARS willen wij naar een groene en sociale wereld. Onze commissie houdt zich bezig met hoe we onze economie naar dit doel kunnen vormen. We bespreken tijdens vergaderingen en samenkomsten hoe onze economie werkt en wat de verbeterpunten zijn. Uit die gesprekken komen vaak leuke activiteiten en interessante stukken, waarmee we het economisch beleid van DWARS verder vormgeven. Ook is dit een leuke manier om samen meer te leren over de economie. Je hebt dus geen voorkennis hierover nodig om mee te kunnen doen!

We verwelkomen graag nieuwe gezichten die zich aan willen sluiten bij de commissie economie! 
Heb je interesse of wil je meer weten van economisch-politieke vraagstukken? Stuur dan een mailtje naar voorzitter.economie@dwars.org. Als je het leuk vindt, kunnen we je in de WhatsApp groep zetten en/of kan je een keer naar  de vergadering en meedenken! De vergaderingen zijn open voor leden van DWARS, maar mocht je nog geen lid zijn, dan mag je natuurlijk een keertje komen kijken. We communiceren vooral via een appgroep, maar als je ons op een lager pitje wilt volgen dan kunnen we je op de maillijst zetten! Je krijgt dan iedere paar maanden een mailtje met wat updates.  


Onze volgende evenementen / vergaderingen

Er zijn wegens de zomervakantie even geen vergaderingen.


Het presidium

Wij zijn het presidium (voorzitter en secretaris) van 2023-2024 en stellen ons graag aan je voor.

Stein Jonker

Stiekem is alles economie. Het is zoveel meer dan saaie cijfers. De cijfers verschuilen enkel de theorieën, beslissingen en politieke bewegingen die “de economie” echt boeiend maken! Zonder de commissie economie was dit mij nooit zo duidelijk geworden. In mijn rol als voorzitter kijk ik uit naar een mooi jaar met veel lezingen, artikelen en gezelligheid. Zo maken wij economische onderwerpen interessant voor iedereen.

Renzo Gort

Na alweer 1,5 jaar actief te zijn voor de commissie economie leek het me leuk om me op een andere manier in te zetten voor de commissie. Dit is de rol van secretaris geworden. Ik kijk uit naar een jaar vol met leuke vergaderingen, mooie publicaties, en leuke uitjes.

 


Waar zijn we nu mee bezig?

Het afgelopen half jaar hebben we weer hard gewerkt. Sinds het einde zomervakantie vorig jaar hebben we wijzigingsvoorstellen gemaakt voor verschillende politieke programma’s. Deze maken de programma’s nog linkser en socialer maken. Zo hebben we bij het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen voorstellen ingediend om het basisinkomen in te voeren en om de huurtoeslag te verbeteren, zodat ook jongeren tussen de 18 en 23 de volledige huurtoeslag kunnen krijgen ,en zodat deze ook beschikbaar wordt voor onzelfstandige woonruimtes.

Op het programmacongres van DWARS hebben we in ons nieuwe programma ook een aantal punten toegevoegd en verbeterd. Zo hebben we het expliciet gemaakt dat we streven naar het afschaffen van het kapitalisitsche systeem. Ook hebben we voorgesteld dat de Nederlandse overheid moet overstappen van bank, omdat de ING niet duurzaam en ethisch is. We hebben nog 30 andere voorstellen ingedient, maar we doen jullie een plezier door ze niet allemaal op te noemen.

 

Artikelen

We hebben ook weer een aantal artikelen geschreven, waarvan er een paar nog moeten worden gepubliceerd. Zo hebben we een uitgebreid stuk geschreven over degrowth en waarom groene groei totaal onhaalbaar is. Voor degene met minder tijd hebben we daar ook nog een opiniestuk over geschreven. Daarnaast hebben we in een ander artikel het nieuwe pensioenstelsel uitgelegd.

Binnenkort verschijnt er ook een stuk over gratis openbaar vervoer.

We staan altijd open voor nieuwe thema’s en verdiepingen. Ook als je geen economische achtergrond hebt, ben je van harte welkom om mee te praten. We zijn er namelijk ook om van elkaar te leren!

Naast deze onderwerpen bespreken we ook actualiteiten en organiseren we regelmatig activiteiten. Zo zijn we eind vorig jaar naar de boeklancering: er is wél een alternatief geweest. Dit is het nieuwe boek geschreven door het wetenschappelijk bureau GroenLinks over hoe hun wereld na het kapitalisme eruit ziet, en hoe wij daar komen.

 


Onze publicaties

Onze artikelen zijn te vinden via onze eigen publicatiepagina.

Podcasts:

Podcast Ontwikkelende Economieën
Podcast Emissiehandel

Op = Op: de onhoudbaarheid van economische groei

Auteur: Noor Ijpma
Publicatie: 22-02-2024

Degrowth. Ontgroeien. Na de obsessie met economische groei van de afgelopen 40 jaar, klinkt dit voor velen absurd. Hoe kun je nou de grote huidige problemen en crises oplossen door de economische groei stop te zetten, of zelfs terug te draaien?! Toch is het alternatief – de klimaatcrisis bestrijden met behulp van economische groei – totaal onhaalbaar als je naar de staat van de aarde kijkt.

 

Afbeelding: Stuart Walden

 

Opinie: Degrowth, omdat het alternatief niet werkt

Verdieping: Economische groei onthoudbaar