Commissie Economie

Commissievoorzitter: Stein Jonker, voorzitter.economie@dwars.org

Commissiesecretaris: Renzo Gort, secretaris.economie@dwars.org

Verantwoordelijk bestuurslid: Ruben Bals, ruben@dwars.org


Welkom bij de commissie Economie!

Als DWARS willen wij naar een groene en sociale wereld. Onze commissie houdt zich bezig met hoe we onze economie naar dit doel kunnen vormen. We bespreken tijdens vergaderingen en samenkomsten hoe onze economie werkt en wat de verbeterpunten zijn. Uit die gesprekken komen vaak leuke activiteiten en interessante stukken, waarmee we het economisch beleid van DWARS verder vormgeven. Ook is dit een leuke manier om samen meer te leren over de economie. Je hebt dus geen voorkennis hierover nodig om mee te kunnen doen!

We verwelkomen graag nieuwe gezichten die zich aan willen sluiten bij de commissie economie! 
Heb je interesse of wil je meer weten van economisch-politieke vraagstukken? Stuur dan een mailtje naar voorzitter.economie@dwars.org. Als je het leuk vindt, kunnen we je in de WhatsApp groep zetten en/of kan je een keer naar  de vergadering en meedenken! De vergaderingen zijn open voor leden van DWARS, maar mocht je nog geen lid zijn, dan mag je natuurlijk een keertje komen kijken. We communiceren vooral via een appgroep, maar als je ons op een lager pitje wilt volgen dan kunnen we je op de maillijst zetten! Je krijgt dan iedere paar maanden een mailtje met wat updates.  
 


Onze volgende evenementen / vergaderingen

Vergadering commissie Economie

11 december 2023 DWARS Landelijk 18:00 - 21:30 DWARS pand, St Jacobsstraat 12 (Utrecht) Zie details

Het presidium

Wij zijn het presidium (voorzitter en secretaris) van 2023-2024 en stellen ons graag aan je voor.

Stein Jonker

Stiekem is alles economie. Het is zoveel meer dan saaie cijfers. De cijfers verschuilen enkel de theorieën, beslissingen en politieke bewegingen die “de economie” echt boeiend maken! Zonder de commissie economie was dit mij nooit zo duidelijk geworden. In mijn rol als voorzitter kijk ik uit naar een mooi jaar met veel lezingen, artikelen en gezelligheid. Zo maken wij economische onderwerpen interessant voor iedereen.

Renzo Gort

Na alweer 1,5 jaar actief te zijn voor de commissie economie leek het me leuk om me op een andere manier in te zetten voor de commissie. Dit is de rol van secretaris geworden. Ik kijk uit naar een jaar vol met leuke vergaderingen, mooie publicaties, en leuke uitjes.

 


Waar zijn we nu mee bezig?

Het afgelopen jaar hebben we artikelen geschreven over cryptocurrencies en de gokmarkt. Ook heeft ons project over de huizenmarkt heeft een mooi rapport opgeleverd.

Het thema die op dit moment centraal staat is toegankelijk openbaar vervoer. Het is altijd mogelijk om op nieuwe en meer thema’s te focussen.

Ook als je geen economische achtergrond hebt, ben je van harte welkom om mee te praten. We zijn er ook om van elkaar te leren!

Naast deze onderwerpen bespreken we ook actualiteiten en organiseren we regelmatig activiteiten. Zo zijn we laatst naar de boeklancering: er is wél een alternatief geweest. Dit is het nieuwe boek geschreven door het wetenschappelijk bureau GroenLinks over hoe hun wereld na het kapitalisme eruit ziet, en hoe wij daar komen.

 


Onze publicaties

Onze artikelen zijn te vinden via onze eigen publicatiepagina.

Podcasts:

Podcast Ontwikkelende Economieën
Podcast Emissiehandel

Hoe het nieuwe pensioenstelsel werkt

Auteur: Stein Jonker en Wessel Fonck
Publicatie: 10-07-2023

Nadat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe pensioenwet, is deze nu ook door de Eerste Kamer heen. Voor velen is de pensioenwet nog erg onduidelijk, terwijl die toch heel belangrijk is. Daarom zal de Commissie Economie de basis van de nieuwe pensioenwet in Jip-en-janneke taal aan je uitleggen.

Hoe het nieuwe pensioenstelsel werkt