Kauthar, Lyle en Eva voor Tweede Kamerlid: stemadvies DWARS lijstreferendum
11 september 2023Vrijdag maakte de kandidatencommissie hun voorstel bekend voor de gezamenlijke lijst van GroenLinks/PvdA. Op die lijst staan ook een aantal DWARSers. Nu GroenLinks-leden mogen stemmen over de volgorde van de GroenLinks-lijst, adviseert DWARS om de kandidaten Kauthar Bouchallikht, Lyle Muns en Eva de Bruijn omhoog te stemmen in het online lijstreferendum!
DWARS is ervan overtuigd dat jongeren een plaats verdienen in de politiek. Niet alleen om ervoor te zorgen dat jongeren zich gehoord en gezien voelen. Maar vooral omdat jongeren een onmisbare kijk op klimaat, bestaanszekerheid en inclusiviteit hebben. Hun blik, met een been in het heden en een direct belang bij hoe Nederland er in de toekomst uit komt te zien, is onmisbaar. In een verkiezing waarin het van groot belang is dat GroenLinks en PvdA de stem van jongeren horen, is het bovendien extra belangrijk dat jongeren ook een plaats op de lijst krijgen die hun de mogelijkheid geeft om vorm te geven aan het Nederland van de toekomst.
Daarom adviseert DWARS, als je lid bent van GroenLinks, om de volgende DWARSe kandidaten zo hoog mogelijk in jullie lijst te zetten in het lijstreferendum: Kauthar Bouchallikht, Lyle Muns en Eva de Bruijn.* Je kunt stemmen vanaf vandaag (maandag 11 september) tot en met dinsdag 19 september. Dat doe je via de mail van Katinka Eikelenboom online via de lijstreferendumtool. Voor vragen, bekijk deze website.
Deel deze oproep vooral met je GroenLinks-kring!
Hi, mijn naam is Kauthar Bouchallikht. Vanuit intersectioneel activisme kwam ik twee jaar geleden de Tweede Kamer in voor GroenLinks en sindsdien werk ik aan beter en toegankelijker OV, digitale veiligheid, Koninkrijksrelaties, schone lucht, gelijkwaardigheid voor MBO’ers en het aanpakken van vervuilende industrie zoals Tate Steel. Ik geloof dat de politiek van ons allemaal is en dat ieder op diens eigen manier betrokken kan en mag zijn. Het is allemaal belangrijk. De klimaatcrisis laat niet op zich wachten en vergroot de al bestaande ongelijkheid, we moeten dit samen doen. Voor hoop boven haat, van de Kamer tot de straat.
Ik ben Lyle Muns. Al ruim 15 jaar strijd ik voor de positie van jongeren in Nederland. Als voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel, DWARS en de Landelijke Studentenvakbond zette ik me in voor gelijke kansen in het onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen. Ik combineerde mijn activisme en idealen met het behalen van concrete resultaten voor ons als jongeren in Den Haag.
Tevens heb ik een warm hart voor groepen in verdrukking en schuw ik daarbij de moeilijke onderwerpen niet. Vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring en mijn tijd in het activisme weet ik hoe belangrijk het is om groepen een stem te geven wiens stem nog te weinig gehoord wordt. Ik zet me daarom elke dag in voor de rechten van LHBTIQ+’ers en sekswerkers en de seksuele en reproductieve rechten van jongeren in Nederland en wereldwijd.
Mijn naam is Eva de Bruijn, ik ben 27 jaar en woon in Eindhoven. Ik ben fractievoorzitter voor GroenLinks in Eindhoven en sociaal ontwerper.
Het is tijd voor vernieuwende en creatieve politiek in Den Haag. De afgelopen jaren sprak ik veel mensen die graag betrokken willen worden, maar zich niet gehoord voelen door de oude politiek. De vluchteling die dolgraag wil werken, de jongere met mentale problemen of de student vol ideeën voor eerlijke huisvesting. Daarnaast heeft data en digitale technologie een steeds grotere impact op ons leven.
Als sociaal ontwerper breng ik mensen bij elkaar en zorg ik ervoor dat iedereen een stem heeft bij het ontwerpen van creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat wil ook doen in de Tweede Kamer. Om zo samen te werken aan een samenleving waar iedereen mee kan doen, we de klimaatcrisis een halt toeroepen en waar digitalisering werkt voor mensen.
* GroenLinks-leden kunnen alleen stemmen voor het GroenLinks-gedeelte van de lijst, PvdA-leden alleen voor het PvdA-gedeelte. De stemprocedure werkt als volgt: voor elke plek (of positie) op de lijst is er een soort minireferendum. De kandidaat die, na instant runoff voting, een meerderheid verdient, krijgt die plek op de lijst. Stel de kandidaat die jij op die positie wilde, krijgt geen meerderheid voor die positie, dan tellen de stemmen alsnog mee voor de eerst volgende positie waar jouw kandidaat voor in aanmerking komt. Als je mensen hoger op de lijst wil, kun je ze dus het best de hoogst mogelijke positie geven in jouw volgorde voor het lijstreferendum.