Persberichten

GroenLinkse jongeren boycotten Starbucks

28 januari 2016

Morgen boycot de jongerenorganisatie van GroenLinks (DWARS) de Amerikaanse koffiegigant Starbucks. Voorbijgangers van filialen doorheen het hele land krijgen gratis koffie aangeboden . Hiermee willen de jongeren grootschalige belastingontwijking bij de multinational aankaarten. “Het is onvoorstelbaar hoeveel geld Starbucks binnenhaalt zonder daar belastingen over te betalen. Met gratis koffie willen we consumenten aansporen om bij het bedrijf weg te blijven,” laat voorzitter Lyle Muns weten.

Nu Nederland EU-voorzitter is geworden, is het volgens DWARS de uitgewezen tijd om rulings aan te kaarten. Dat zijn afspraken die achter de schermen plaatsvinden tussen de belastingdiensten en (groot)bedrijven over hun belastingafdracht. Muns: “Terwijl kleine koffiehuisjes dehet volle pond betalen gaat Starbucks vrijuit. Belastingafspraken met multinationals moeten transparanter en eerlijker.”

Vinden grote multinationals niet altijd wel een weg? DWARS zegt van niet. Muns: “Nederland doet niet eens het minste om ‘loopholes’ te dichten. In tegendeel, ze gaat in beroep wanneer de Europese commissie Starbucks dwingt belastingen te betalen. Dat is de omgedraaide wereld.”

Voorbijgangers bij Starbucks in Groningen (universiteitsbibliotheek), Den Haag (Grote Marktstraat), Amsterdam (Singel), Utrecht (Hollandse Toren) en Tilburg (Campus Tilburg University) kunnen tussen 12u en 13u gratis koffie krijgen. 

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Persberichten

Politieke jongerenorganisaties doen oproep: denk aan jongeren tijdens lockdown

Oproep aan het demissionair kabinet: denk aan jongeren tijdens lockdown

CDJA, SGPJ, DWARS,…

26 november 2021
DWARS in de media, Nieuwsberichten, Persberichten

Brief aan de VVD

Na een beschamende week waarin de democratie een onmetelijke dreun heeft gekregen, dreigt de…

06 april 2021
Nieuwsberichten, Persberichten

GroenLinkse jongeren pleiten voor seksspeeltjes in het basispakket

DWARS, GroenLinkse Jongeren, pleit ervoor om seksspeeltjes op te nemen in het basispakket. “De…

01 april 2021