Overig

Wil jij invloed op het verkiezingsprogramma van GroenLinks?

09 oktober 2020

Op 10 oktober maakt GroenLinks hun concept verkiezingsprogramma bekend. De inhoudelijke commissies van DWARS gaan amendementen schrijven om punten in het verkiezingsprogramma te wijzigen.

DWARS kent negen inhoudelijke commissies, die elke twee tot drie weken vergaderen. Commissies houden zich bezig met allerlei thema’s; dus er is altijd wel een commissie die bij jou past!

VERKIEZINGSPROGRAMMA

Als GroenLinks het verkiezingsprogramma heeft gepubliceerd moeten we natuurlijk zorgen dat het verkiezingsprogramma zo DWARS mogelijk wordt. DWARS heeft op sommige vlakken een andere of radicalere mening dan GroenLinks. Op 19 december is het online programmacongres waarop het verkiezingsprogramma officieel wordt vastgesteld. Op dat congres kunnen leden amendementen indienen op het programma. De inhoudelijke commissies van DWARS gaan amendementen schrijven op hun eigen thema.

AANSLUITEN?

Je kunt je altijd aansluiten bij een commissie. Normaal gesproken eten de commissies voorafgaand aan de vergadering samen. Als je langs wilt komen bij de commissie kun je een mailtje sturen aan de commissievoorzitter.

Hieronder kan je lezen waar elke commissie zich mee bezig houdt. Klik op het linkje om meer te lezen over de commissie die jou het meest interesseert!

Economie
Geld speelt een grote rol in de wereld, misschien wel een té grote rol. Bij de commissie Economie worden allerlei verschillende thema’s behandeld die daarmee te maken hebben, zoals belastingen, de Euro, of het basisinkomen. We hebben het natuurlijk ook over onze economie in het algemeen en dus over dingen als flexwerk, zzp’ers en pensioenen.

Energie, Duurzaamheid & Mobiliteit
Hoe lang kunnen we nog door met onze beperkte hoeveelheden grondstoffen en energie? Bij de commissie Energie, Duurzaamheid en Mobiliteit zijn we bezig over onze toekomst! We hebben het over onze energie in de toekomst, maar ook over hoe we over tien-twintig jaar van A naar B zullen gaan reizen.

Integratie, Emancipatie & Diversiteit
Iedereen verdient het om gelijke kansen en rechten te hebben. Als commissie Integratie, Emancipatie en Diversiteit vinden we het belangrijk dat je jezelf kan zijn en kan uiten hoe je dat wil. We hebben het tijdens onze vergaderingen over hoe nieuwe Nederlanders het makkelijkst zich in ons land thuis kunnen voelen en over middelen waarmee minderheden zich meer gehoord kunnen voelen.

Internationaal
Nederland is klein en veel problemen kunnen we niet alleen oplossen. Bij commissie Internationaal hebben we het dan ook over hoe we grote problemen zoals de klimaatcrisis samen met anderen kunnen oplossen. We hebben het over internationale politiek in het algemeen en over bijzondere of belangrijke gebeurtenissen internationaal.

Natuur, Milieu & Landbouw
Onze natuur, ons leefmilieu en het klimaat staat onder druk. Bij de commissie Natuur, Milieu en Landbouw zoeken we naar oplossingen om dit probleem aan te pakken. We hebben het over allerlei onderwerpen die hieronder valt. Van voedsel tot schoon water, of van dierenrechten tot natuurbeheer.

Onderwijs
Een eerlijke samenleving begint bij gelijke kansen in het onderwijs. Hoe verhogen we de kwaliteit van ons onderwijs en voor eerlijke toetsing? Als commissie Onderwijs hebben we het niet alleen over studenten of de schuldenstelsel, maar ook over onze maatschappelijke vorming en over wetenschap.

Privacy & Technologie
De samenleving wordt steeds ingewikkelder in het digitale tijdperk en we maken ons zorgen over onze privacy. Bij de commissie Privacy en Technologie bespreken we de macht van grote techbedrijven zoals Facebook en Google. We hebben het ook over technologische ontwikkelingen zoals de opkomst van kunstmatige intelligentie.

Recht & Democratie
Een vrije, rechtvaardige democratie is de basis voor een ordelijke samenleving. Bij de commissie Recht en Democratie hebben we het over onze rechtsstaat en over de toegankelijkheid van onze democratie. We hebben het onder andere over rehabilitatie van gevangenen, maar ook over onderwerpen zoals referenda en stemleeftijd.

Zorg & Welzijn
Zorg is de grootste kostenpost van de overheid en nog steeds kampt de sector met allerlei problemen. Vooral door steeds meer ouderen en dus de vergrijzing staat onze verzorgstaat onder druk. Bij de commissie Zorg en Welzijn behandelen we allerlei thema’s die gaan over onze zorg en welzijn, zoals stijgende medicijnkosten, of over mantel- en jeugdzorg.

 

Gerelateerd Nieuws

Overig

Vragenlijst Beginselprogramma

De Programmacommissie heeft een vragenlijst gemaakt met negen vragen over het beginselprogramma….

05 juni 2023
Overig

DWARS geld verdwenen

Dit was een 1 april grap!

De afgelopen maanden is er achter de schermen het een en ander…

01 april 2023
Overig

Minimale leeftijd DWARS verlaagd: “Iedereen moet kunnen meedoen”

Dit is een 1 april-grap
DWARS verlaagt minimale leeftijd 

DWARS pleit al jaren voor meer…

01 april 2022