Nieuwsberichten,Overig

DWARS lanceert alternatieve verkiezing Politicus van het Jaar

17 december 2018

Het is weer zover: een politieke prijs met alleen maar mannelijke nominaties. Voor Politicus van het Jaar 2018 zijn vijf mannen de uiteindelijke kanshebbers. DWARS, GroenLinkse Jongeren vindt dit niet meer van deze tijd. Julia Matser, voorzitter van DWARS: “Al eerder moest DWARS een eigen verkiezing voor Beste Bestuurder organiseren omdat er enkel mannen waren genomineerd, en nu blijkt het dus wéér nodig te zijn. En dat terwijl we ongelofelijk veel fantastische vrouwelijke politici hebben!” Daarom lanceert DWARS vandaag, 17 december 2018, een alternatieve verkiezing van Politicus van het Jaar 2018, waarmee we onze waardering uitspreken voor de vrouwelijke toppolitici die wij zien als de beste politici van 2018.

Onze genomineerden zijn:

Lilian Marijnissen (SP)

Lilian Marijnissen is sinds december 2017 fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer. In haar eerste volle jaar als fractievoorzitter heeft Lilian Marijnissen zich laten zien als een sterke politicus. Met haar heldere taal en daadkrachtige houding is ze een aangenaam geluid in de Kamer. Ze schuwt ook de samenwerking met andere linkse partijen niet, en draagt daarmee bij aan een krachtige oppositie.

 

Carola Schouten (ChristenUnie)

Carola Schouten is minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vicepremier in het kabinet Rutte III: als minister maakt ze zich hard voor circulariteit, dierenwelzijn en natuur-inclusieve landbouw. Ze toont visie en wilskracht voor grondige vergroening in de agrarische sector.

 

Judith Sargentini (GroenLinks)

Judith Sargentini is Europarlementariër namens de Europese Groenen. Met haar rapport over de afbrokkeling van de Hongaarse democratie toonde zij zich dit jaar als beschermer van de democratische waarden in de Europese Unie, en bracht zij een unicum teweeg toen het Europees Parlement voor de Artikel 7-procedure stemde. Haar rapport resulteerde in haatcampagnes en het verspreiden van leugens door Orbán en zijn aanverwanten: Sargentini heeft zich daarmee ook laten zien als sterke persoonlijkheid, die niet bang is om te strijden voor waar zij in gelooft.

 

Khadija Arib (PvdA)

Khadija Arib is de voorzitter van de Tweede Kamer en Kamerlid voor de PvdA. Als een van de langstzittende Kamerleden kent Khadija Arib het Haagse reilen en zeilen als geen ander. Als voorzitter is ze soms streng, maar altijd rechtvaardig, en toont ze hart voor het Kamerwerk en haar Kamerleden. Ook toont ze zich ontvankelijk voor klachten en suggesties van burgers: toen zij brieven en mails kreeg waarin mensen zich beklaagden over de harde toon in de Kamer ondernam zij actie en verzocht de Kamer om hun toon te matigen.

 

Sigrid Kaag (D66)

Sigrid Kaag is minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking voor D66 in kabinet Rutte III. In haar Abel Herzberglezing sprak zij zich uit over verdeeldheid en opkomend populisme. In haar lezing riep zij op om een duidelijker weerwoord te geven op het “kabaal van de stem van de angst”. Als topdiplomate met geruime internationale ervaring toont zij zich als het gezicht wat we bij de (mannelijke) ministers van Buitenlandse Zaken missen.

 

Stemmen is mogelijk tot maandag 24 december 2018.

Bedankt voor het stemmen!

Benieuwd naar de winnaar? Klik hier!

Gerelateerd Nieuws

Internationaal, Nieuwsberichten

Ruben bij het congres van de Europese Groenen

Op 2, 3 en 4 februari was Ruben, ons bestuurslid met de portefeuille Internationale Politiek, in…

15 februari 2024
DWARS in de media, Nieuwsberichten, Politiek

Een kabinet zonder de PVV is geen taboe, NSC en VVD denken van wel

Dinsdag trok NSC de stekker uit de eerste coalitieonderhandelingen met de PVV. De overige…

15 februari 2024
Nieuwsberichten

Code Rood voor de Jeugd-GGZ

Samen met PerspectieF, SGPJongeren, JSC, JS, PINK! en CDJA roept DWARS de politiek op tot actie:…

13 februari 2024