Internationaal,Nieuwsberichten

Ruben bij het congres van de Europese Groenen

15 februari 2024

Op 2, 3 en 4 februari was Ruben, ons bestuurslid met de portefeuille Internationale Politiek, in Lyon bij het congres van de Europese Groenen. Hij schreef hier een kort verslag over!

In het weekend van 2, 3, 4 februari ben ik in Lyon geweest voor het Congres van de Europese Groenen. Het was een bijzonder congres, namelijk een ‘extended congres’. Dit congres vindt eens in de vijf jaar plaats, en dit jaar was dat het geval vanwege de aankomende Europese verkiezingen.

Vanwege de verkiezingen werd er ook gestemd over de spitzenkandidaten van de Europese Groene Partij. Dit zijn eigenlijk gewoon de gezichten van de Europese campagne van de Europese Groenen. Tijdens dit congres zijn de Duitse Terry Reintke, en onze eigen Bas Eickhout van GroenLinks verkozen als deze spitzenkandidaten!

Op het congres werd er ook gestemd over het manifest, oftewel het Europese verkiezingsprogramma. Dit programma kan je hier lezen! Daarnaast is er ook gesproken over de campagneslogan: “Choose Courage”, wat “kies moed” betekent.

Voor de rest waren er op het congres veel deelsessies. Een van die sessies ging over de strijd tegen extreemrechts, waar onder meer een Poolse minister aanwezig was. Ook was er een sessie over jonge feministen in de politiek, georganiseerd door de Europese koepelorganisatie FYEG. Dit was heel interessant, juist omdat ik hier merkte dat alle Europese landen met dezelfde problemen kampen. Verder werd er gesproken over de vorige verkiezingszege: deze kwam grotendeels door de Europese jongeren en zij hebben ook deze verkiezingen de sleutel in handen. Daarom was de oproep ook: kom in actie, spreek je uit en laat ons als jongeren extreemrechts in heel Europa afwijzen.

Dit weekend heb ik ook veel met groene vrienden gesproken, juist ook over de problemen die in geheel Europa spelen. Ik heb ook gesproken met FYEG, de Europese koepelorganisatie, en andere jonge groenen. Ik kijk nu extra uit naar de campagne en heb vertrouwen dat we samen als Groenen weer zetels zullen winnen!

 

Gerelateerd Nieuws

Internationaal, Nieuwsberichten

Stemadvies DWARS: Catarina Vieira en Kenville Kleinmoedig voor Europarlementarier

Maandag is de kandidatenlijst van GL-PvdA voor de Europese parlementsverkiezingen bekend geworden….

07 februari 2024
Internationaal, Nieuwsberichten, Persberichten

Reactie op ledenreferendum Europese verkiezingen

Tijd voor gezamenlijke Europese politiek – een reactie van het DWARS bestuur op het…

01 december 2023
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

Anne bij het congres van de Europese Groene Partij (EGP)!

Op 3 en 4 juni was een extra congres van de Europese Groene Partij (EGP). Anne ging namens DWARS…

07 juni 2023