Nieuwsberichten,Politiek

Reactie Eerste Kamerverkiezingen

02 juni 2023

Representatie en mening jongeren schade toegebracht door Statenleden GroenLinks

 

Lieve DWARSers,

 

Het landelijk bestuur en de afdelingen Leiden-Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Zeeland delen jullie zorgen over de situatie die is ontstaan bij de verkiezingen van de Eerste Kamer afgelopen dinsdag. In twee provincies zorgden de stemmen van Statenleden voor een onverwachte verandering van de Eerste Kamer fractie.

In Zuid-Holland heeft één Statenlid op Volt gestemd. Dit had grote gevolgen. GroenLinks verliest één zetel in de Eerste Kamer, en dit Statenlid is inmiddels geen onderdeel meer van de GroenLinks fractie. Veel DWARSers stemden afgelopen verkiezingen voor dit Statenlid, omdat ze een radicaal links en anti-racistisch geluid representeerde dat goed bij onze idealen past. De stem op Volt doet geen recht aan het vertrouwen van deze kiezers.

Wij verzetten ons tegen alle vormen van persoonlijke aanval naar dit Statenlid, en vinden het ernstig dat zij is bedreigd. Deze discussie moet op een gepaste en inhoudelijke manier gevoerd worden. Haar ernstige ervaringen met racisme binnen de partij een paar jaar geleden moeten ook erkend worden. De partij moet zich blijven inzetten om dat soort situaties te voorkomen en op een juiste manier af te handelen als ze wel plaatsvinden.

In Noord-Brabant hebben alle Statenleden ervoor gekozen om zich niet te houden aan de lijst zoals deze was vastgelegd op het GroenLinks congres en een voorkeursstem uit te brengen op een andere GroenLinkse kandidaat. Het is niet wenselijk om als Statenlid op die manier de op het congres vastgestelde lijst naast je neer te leggen.

Deze keuzes van Statenleden hebben er uiteindelijk samen voor gezorgd dat ook de jongste kandidaat zijn verwachte zetel heeft verloren. Op het GroenLinks congres maakten wij al duidelijk dat jongerenrepresentatie juist ook in de Eerste Kamer van belang is en op dit moment wordt gemist. Er werd massaal vóór de moties van DWARS hierover gestemd. Ook kwam de jongste kandidaat voor de Eerste Kamer op een hogere plek terecht.

Het is teleurstellend dat we door de keuzes van Statenleden deze representatie wéér vier jaar moeten missen in de Eerste Kamer fractie van GroenLinks, en zullen ons er samen met jullie voor blijven inzetten dat die jongerenrepresentatie er wél komt.

Jullie kunnen bij ons terecht met al je zorgen, vragen en frustraties hierover, en wij blijven deze ook delen met GroenLinks, landelijk en in de provincies.

 

DWARS Landelijk
Afdeling Brabant-Zeeland
Afdeling Leiden-Haaglanden
Afdeling Rotterdam-Rijnmond

Gerelateerd Nieuws

DWARS in de media, Nieuwsberichten, Politiek

Iris op Nieuwsuur in item ‘Wie wil er nog de politiek in?’

Wilders (PVV) die zwaar beveiligd rondloopt, Kaag (D66) die aan haar deur bedreigd wordt met…

01 juni 2023
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

DWARS bij het congres van Federatie van Jonge Europese Groenen (FYEG)!

Van 10 tot 14 mei was de jaarlijkse General Assembly (congres) van de Federatie van Jonge Europese…

26 mei 2023
Nieuwsberichten, Persberichten, Politiek

Uitslag DWARS Ledenraadpleging Linkse Samenwerking

De uitslag van de ledenraadpleging over linkse samenwerking is hier. De twee weken hiervoor kon…

23 mei 2023