DWARS schrijft open brief aan minister en staatssecretaris van Volksgezondheid
12 oktober 2018DWARS, GroenLinkse Jongeren schrijft een open, zwarte brief naar minister De Jonge en staatsecretaris Blokhuis met daarin een oproep om de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren te verbeteren. Maandag is het begrotingsdebat van het ministerie van VWS waarin dit probleem aangepakt moet worden. De toename van het aantal burn-outs en depressies onder jongeren vind de organisatie onacceptabel. Ze noemen de wachtlijsten, de moeilijkheid van gepaste hulp vinden en het taboe op mentaal welzijn als problemen waar verandering in moet komen.
Voorzitter Julia Matser: “De wachtlijsten in de GGZ verergeren problemen voor jongeren. Tijdens de wachttijd hebben jongeren onzekerheid als ze eenmaal aan de beurt zijn worden ze soms doorverwezen naar de volgende wachtlijst. We zouden psychische problematiek niet langer anders moeten zien dan fysieke problematiek, daarvoor is een omslag nodig in de zorg en in de maatschappij. De minister zou aan beiden een bijdrage moeten leveren komend jaar om de gezondheid van jongeren te verbeteren.”
Tekst:
Beste Hugo de Jonge, beste Paul Blokhuis,
Donkere wolken hangen boven de hoofden van steeds meer jongeren. Stress, burn-outs en depressies nemen toe tot ongehoorde aantallen en er wordt te weinig geïnvesteerd om dit aan te pakken.
DWARS sprak de afgelopen maanden met experts en jongeren die deze problematiek persoonlijk hebben meegemaakt. De boodschap was steeds hetzelfde: Ze krijgen niet op tijd de juiste zorg en kunnen bij niemand terecht om over hun problemen te praten. Er is sprake van een heuse stressgeneratie. Geestelijke gezondheid moet bespreekbaar worden, de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg moeten korter en jongeren moeten weten wie hen kan helpen met hun problemen.
Geestelijke gezondheid moet bespreekbaar worden, omdat het uitspreken van hun zorgen de eerste stap is naar een oplossing. Wat werkelijk nodig is, is dat geestelijke gezondheid niet langer een taboe is en dat mensen elkaar vaker vragen: ‘hoe gaat het nou écht?’. Deze cultuurverandering kan alleen plaatsvinden wanneer de regering dit stimuleert. Alleen al het bespreken van geestelijke gezondheid zou voor veel jongeren al een enorme opluchting zijn.
Tegelijkertijd is bespreken niet genoeg, échte hulp is ook nodig. En niet na maandenlang op een wachtlijst te hebben gestaan, maar direct. Veel jongeren hebben een combinatie van problemen en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ze kunnen nergens echt terecht, omdat elke zorginstelling gespecialiseerd is, en voelen zich hierdoor onbegrepen. Bij elke nieuwe instelling moeten ze weer maanden wachten, en het is maar de vraag of een behandeling vergoed wordt. Door het gebrek aan behandeling nemen de problemen alleen maar verder toe.
Komende week is het debat over de begroting van Volksgezondheid. Wij sturen deze brief in de hoop dat het kabinet echte stappen gaat zetten voor de verbetering van de geestelijke gezondheid van jongeren. Het is tijd dat jongeren, die hun leven al vol hebben aan onzekerheid over zichzelf, hun prestaties en hun toekomst, wél de zekerheid hebben van goede zorg. Het is tijd dat jongeren die zich zorgen maken over hun studieschuld, hun uiterlijk of hun huisvesting, zich géén zorgen maken over de hulp die ze kunnen ontvangen.
We hopen dat u dit probleem onderschrijft en maatregelen wil nemen om ons te helpen. Om het taboe te doorbreken, om wachtlijsten korter te maken, en om jongeren met complexe problemen beter te kunnen begeleiden.
Met vriendelijke groet,
Julia Matser
Voorzitter DWARS, GroenLinkse jongeren