DWARS in de media,Nieuwsberichten,Persberichten

DWARS en Jonge Socialisten presenteren stembusakkoord

30 juni 2020

De Jonge Socialisten (PvdA) en DWARS (GroenLinks), zijn eruit: de PvdA en GroenLinks moeten richting de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 samenwerken. Om dit te bewerkstelligen presenteren zij vandaag het stembusakkoord Plan’21. Als het aan de jongerenpartijen ligt, trekken de partijen ook in een mogelijke formatie samen op. Wouter, voorzitter van DWARS: “De PvdA en GroenLinks hebben een eigen verkiezingsprogramma, maar met dit stembusakkoord laten we zien dat deze partijen zich goed achter dezelfde standpunten kunnen scharen. Als je tijdens de formatie met dezelfde plannen de wedstrijd ingaat, kom je er samen sterker uit.” 

De jongeren willen graag dat Nederland op een duurzame manier herstelt uit de coronacrisis. Sociaal beleid zou volgens hen de basis moeten zijn van dat herstel. In het stembusakkoord presenteren de jongeren gedeelde standpunten waarmee ze hun moederpartijen verzoeken een links front te vormen richting de verkiezingen. Ze lichten uit dat de partijen hun sociale en duurzame kanten samen moeten voegen om de grote problemen van deze tijd aan te pakken. Luna Koops, voorzitter van de Jonge Socialisten: “De klimaatcrisis en economische ongelijkheid moet je samen aanpakken, met een gelijkwaardige toekomst voor iedereen.” De jongeren benadrukken in Plan’21 het belang van een sociale én ambitieuze energietransitie, voldoende volkshuisvesting en eerlijke studiefinanciering voor studenten.

Volgens de Jonge Socialisten en DWARS is samenwerking ook nodig na de verkiezingen in een mogelijke formatie. Door samen op te trekken kunnen de linkse partijen meer regie uitoefenen aan de onderhandelingstafel. De jongerenorganisaties roepen hun moederpartijen dan ook op om elkaar vast te houden en alleen gezamenlijk bij de onderhandelingen aan te sluiten. Door krachten te bundelen en samen één blok te vormen tijdens de formatie, kunnen de partijen belangrijke stappen maken in hun duurzame en sociale strijd, aldus de jongeren. Ubbink: “Het zou mooi zijn als de inhoudelijke punten uit ons stembusakkoord hierin worden meegenomen.”

Lees het plan hier.

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Overig, Persberichten, Politiek

Manifest: Heb oog voor de huidige opvangcrisis

Oproep DWARS, Jonge Socialisten, PerspectieF, JOVD, JSC, Jonge Democraten en CDJA 
Afgelopen…

02 juli 2024
Nieuwsberichten, Politiek

Succes voor DWARSe kandidaat Catarina Vieira

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement heeft Catarina Vieira genoeg stemmen behaald voor…

27 juni 2024
Nieuwsberichten, Politiek

Bokshandschoenen voor Frans Timmermans: afscheidscadeau bestuur 23-24

Op het Zomercongres hebben we het al een beetje gespoiled: Rick zou namens het afzwaaiende bestuur…

21 juni 2024