Nieuwsberichten,Overig

DWARS en JD: ‘D66 en GroenLinks, blokkeer de avondklok!’

19 januari 2021

D66 en GroenLinks moeten nu de rug recht houden en de instelling van een avondklok tegenhouden. Dat stellen jongerenorganisaties Jonge Democraten en DWARS vanmiddag in een verklaring. De effecten van een avondklok wegen volgens hen niet op tegen de schadelijke gevolgen die een avondklok op jongeren zou hebben.

Léonie Janssen en Sabine Scharwachter, voorzitters van respectievelijk de Jonge Democraten en DWARS, GroenLinkse Jongeren, roepen hun partijen op om de instelling van een avondklok te blokkeren. Haagse bronnen geven nu aan dat het kabinet in een vergevorderd stadium bezig is met de voorbereidingen voor een avondklok.

Janssen wijst op de schadelijke effecten van een avondklok op jongeren: “Niet alleen de intensive care ligt vol, maar ook de crisisopvang van de GGD’s. De mentale veerkracht van jongeren loopt sterk achteruit, en daar moeten we in dit stadium van de crisis echt rekening mee gaan houden. Jongeren hebben meer dan ooit perspectief nodig, een avondklok neemt dat juist weg.”

Scharwachter noemt dat een avondwandeling of gezamenlijk avondeten jongeren op mentaal vlak enorm kan helpen, maar dat een avondklok dit soort sociale contacten juist onmogelijk maakt. “Dat contact vindt nu eenmaal in de avond plaats. Juist nu de mentale gezondheid van jongeren zo snel achteruit gaat, is het niet proportioneel om het laatste restje sociaal contact van jongeren weg te nemen.”

Daarnaast zijn de jongerenorganisaties van mening dat een avondklok niet het juiste middel is om de coronacrisis te bestrijden. “Jongeren worden nu tot zondebok gemaakt’, claimt Janssen, “terwijl de besmettingen onder vijftigers veel hoger liggen dan de besmettingen onder jongeren. Je raakt met de avondklok dus de verkeerde groep. Handhaven op thuiswerken of het sluiten van Schiphol zou veel effectiever zijn.”

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Politiek

Uitslag DWARS ledenreferendum linkse samenwerking

De uitslag van het DWARSe Ledenreferendum over linkse samenwerking is binnen. De afgelopen week…

01 juni 2022
Nieuwsberichten

Minimale leeftijd DWARS verlaagd: “Iedereen moet kunnen meedoen”

DWARS verlaagt minimale leeftijd 

DWARS pleit al jaren voor meer inspraak van jongeren in de…

01 april 2022
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

Manifest Solidariteit met Oekraine = Solidariteit met het Volk

Wanneer de rijken oorlog voeren, zijn het de armen die sterven.

Solidariteit met Oekraïne moet…

02 maart 2022