Nieuwsberichten

Plasterk Is Watching You

05 februari 2017

De Tweede Kamer bespreekt op 8 februari het voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze wet is inderdaad toe aan een update. Maar als het huidige voorstel wordt doorgevoerd, kunnen de geheime diensten straks op grote schaal onze communicatie tappen, zelfs al vormen we geen bedreiging. Het zou de meest vergaande bevoegdheid zijn die de diensten ooit hebben gehad.

Met het sleepnet kan bijvoorbeeld alle communicatie uit een buurt waar een uitreiziger woont worden getapt of kunnen bijvoorbeeld alle Facebook-berichten uit een bepaalde stad worden onderschept en jarenlang worden opgeslagen. Met het sleepnet en directe toegang tot databases kunnen de geheime diensten bij heel veel gegevens over personen die geen doelwit zijn. Maar daar blijft het niet bij. Het wetsvoorstel maakt het óók mogelijk om je computer te hacken ook al ben je zelf geen doelwit. Je computer – denk aan servers en bedrijfsnetwerken, maar ook aan laptops of smartphones – wordt dan zonder dat je hier weet van hebt, gebruikt als instrument van de geheime diensten om door te dringen tot een doelwit.

In onze open en democratische samenleving hoort een sleepnet niet thuis. Al helemaal niet omdat niet is bewezen dat een sleepnet ons daadwerkelijk veiliger maakt. Er wordt gesproken over een ‘onderzoeksopdracht’. Dat lijkt te impliceren dat het om kleine groepen mensen zou gaan. Maar dat is niet zo. Zo werd eerder dit jaar duidelijk dat er bij zo’n onderzoeksopdracht bijvoorbeeld wordt gedacht aan het tappen van het internetverkeer tussen de inwoners van een bepaalde stad en een chat-app of het verkeer van openbare WiFi-hotspots. Zo kunnen de diensten dus op grote schaal communicatie onderscheppen waarbij het overgrote deel zal bestaan uit communicatie van mensen die niets verkeerds hebben gedaan.

Linda Voortman heeft namens GroenLinks een amendement ingediend tegen het sleepnet. Dat amendement verdient zoveel mogelijk steun. Klik hier om kamerleden op te roepen zich in te zetten tegen het sleepnet!

Tekst: Bits of Freedom

Gerelateerd Nieuws

Internationaal, Nieuwsberichten

Ruben bij het congres van de Europese Groenen

Op 2, 3 en 4 februari was Ruben, ons bestuurslid met de portefeuille Internationale Politiek, in…

15 februari 2024
DWARS in de media, Nieuwsberichten, Politiek

Een kabinet zonder de PVV is geen taboe, NSC en VVD denken van wel

Dinsdag trok NSC de stekker uit de eerste coalitieonderhandelingen met de PVV. De overige…

15 februari 2024
Nieuwsberichten

Code Rood voor de Jeugd-GGZ

Samen met PerspectieF, SGPJongeren, JSC, JS, PINK! en CDJA roept DWARS de politiek op tot actie:…

13 februari 2024