Internationaal,Nieuwsberichten,Politiek

Statement Israel-Palestina

08 november 2023

Op zaterdag 7 oktober pleegde terreurorganisatie Hamas een verschrikkelijke aanval op de staat Israël en haar inwoners. Deze aanval kostte ongeveer 1.400 onschuldige mensen het leven, en naar schatting 200 mensen de vrijheid van hun leven door middel van een gijzeling. Mensen die naar de supermarkt gingen en nooit meer terugkwamen, jongeren die naar een festival gingen om van muziek te genieten, maar in plaats daarvan door geweld zijn gedood. Deze gebeurtenissen zijn gruwelijk en hebben volgens Amnesty International het internationaal recht geschonden.

Het verdriet dat wij ondervinden door deze aanval is niet onder woorden te brengen. We zien in tijden van oorlog en gewapend conflict hoe mensenrechten onder zware druk staan, en leven mee met alle slachtoffers van dit conflict.

We moeten onder ogen zien dat dit conflict diepe wortels heeft in decennia van spanningen en conflicten tussen de Israëlische en Palestijnse gemeenschappen. Het apartheidsregime van Israël, de onderdrukking van Palestijnse burgers, het annexeren van Palestijns grondgebied door kolonisten en de chronische humanitaire crisis in Gaza sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam vanwege lucht-,  land- en zeeblokkades staan ten grondslag aan dit conflict.

Als reactie op de aanvallen van Hamas heeft de Israëlische regering beloofd Hamas te vernietigen . Israël doet dat, op dit moment door massaal luchtaanvallen los te laten op de Gazastrook. Deze aanvallen hebben wijdverbreide burgerslachtoffers veroorzaakt en wijken verwoest. Israëls reactie om het Palestijnse gebied afsluiten van water, elektriciteit, brandstof en voedsel is niet aanvaardbaar en gaat in tegen het humanitair oorlogsrecht . In dit conflict zijn vooral de onschuldige de dupe. Kinderen in dit conflict worden onnodig slachtoffer gemaakt van het gruwelijke geweld. UNICEF meldt dat er in dit conflict nu dagelijks meer dan 400 kinderen gedood of verwond worden. Deze aantallen lijken dagelijks meer te worden.

Wij als DWARS, de Jonge Socialisten in de PvdA en PINK! pleiten voor actieve humanitaire hulp in de Gazastrook en roepen de Nederlandse regering op zich uit te spreken tegen activiteiten die tegen het oorlogsrecht ingaan.

Ongeloof onthouding resolutie AVV

Wij uiten daarnaast ons ongeloof over het onthouden van de steun aan de resolutie in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (26 oktober 2023). Nederland heeft een verleden van oorlogen wereldwijd veroordelen. Het doet ons pijn dat Nederland zich nu niet durfde uit te spreken om de gruwelijkheden te stoppen. Wij hopen dat de regering zich alsnog actief uitspreekt tegen deze keuze.

Staakt-het-vuren

Wij uiten ook onze zorgen en verdriet over het conflict en roepen de Nederlandse regering op om alles op alles te zet voor een humanitair staakt-het-vuren. Met dit doel is het voor ons niet uit te leggen dat Nederland onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen blijft leveren, terwijl experts in het eigen ministerie waarschuwen dat hiermee het oorlogsrecht wordt geschonden. Nederland en de internationale gemeenschap moeten alles op alles zetten voor een humanitair staakt-het-vuren.

Tweestatenoplossing

Nederland en de internationale gemeenschap moet zich inzetten om de spiraal van geweld te doorbreken, ruimte te creëren voor de acute vrijlating van alle gijzelaars en voor een duurzame diplomatieke vredesoplossing doormiddel van een tweestatenoplossing waarin de rechten van Israëliërs en Palestijnen erkend worden, en waarin de Palestijnse gebieden niet bezet wordt door Israëlische kolonisten en de Israëlische regering stopt met het in stand houden van het apartheidsregime. Bij de oplossingen is het belangrijk dat we blijven luisteren naar de mensen die wonen in dit gebied, en om niet alleen in ons eigen gelijk te blijven geloven.

Tegen haat en polarisatie

Dit conflict heeft ook grote gevolgen voor de situatie in Nederland. Antisemitisme en islamofobie groeien sterk. Dit baart ons grote zorgen. Het is belangrijk dat we als jongeren optreden tegen alle vormen van moslimhaat en antisemitische uitspraken om polarisatie tegen te gaan.

Dit statement is ondertekend door Jonge Socialisten in de PvdA, PINK!, en DWARS

Gerelateerd Nieuws

Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

Statement Israel-Palestina

08 november 2023
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

Statement Israel-Palestina

08 november 2023
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

Statement Israel-Palestina

08 november 2023