Nieuwsberichten,Politiek

Schrijf een brief en voorkom hoge studieschulden!

25 mei 2019

UPDATE: Er is nog niet gestemd! Je kan dus nog steeds jouw oproep aan Anne-Wil Duthler versturen, dus doe dat snel!

Op 27 mei (aankomende maandag!) stemt de Eerste Kamer over het omstreden voorstel om de rente op studieschulden te verhogen. Dit is de laatste kans om te voorkomen dat de schulden van studenten stijgen met duizenden euro’s per student. GroenLinks en andere jongerenorganisaties kwamen al in actie tegen dit voorstel door een petitie op te zetten. Maar de politiek is verdeeld: we verwachten dat de 37 Kamerleden uit de coalitie vóór stemmen en 37 Kamerleden uit de oppositie tégen. De beslissende stem komt dan van Anne-Wil Duthler, die een aantal weken geleden uit de VVD-fractie is gestapt en nu haar eigen koers vaart. Daarom kwamen twee studenten, Rebecca en Geertje, op een idee waar DWARS graag een handje bij helpt: We willen Anne-Wil Duthler massaal vragen tegen dit voorstel te stemmen. Jij kan meehelpen door haar ook een bericht te sturen. Er is zelfs al een voorbeeldbrief geschreven. De voorbeeldbrief kan je hieronder vinden, en hier kan je jouw oproep doen aan Anne-Wil Duthler. Help jij mee? Samen staan we sterk!

 

VOORBEELDBRIEF:

Geachte mevrouw mr. dr. Duthler,

Graag zou ik u willen verzoeken, in het belang van studenten die gaan studeren vanaf 1 januari 2020, om op dinsdag 28 mei a.s. met betrekking tot de verhoging van de rentemaatstaaf op de lening hoger onderwijs uw stem in het voordeel van de studenten te gebruiken en tegen te stemmen.

Studenten studeren nu gemiddeld af met een studieschuld van €21.000 euro, wat naar verwachting de aankomende jaren zal stijgen.

Ook signaleert de NVVK sinds de invoering van het studieleenstelsel een flinke stijging van studenten met problematische schulden.

Een verhoging van de 5-jaarsrente naar de 10-jaarsrente zou bij een gemiddelde studieschuld leiden tot duizenden euro’s extra terugbetalen, wat op lange termijn ook grote negatieve economisch en maatschappelijke gevolgen kan hebben waar niemand bij gebaat is. Dit allemaal naast dat het een afschrikwekkend effect zou kunnen hebben om te gaan studeren en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en het studentenwelzijn op de tocht komt te staan.

Hopelijk kunnen de aspirant-studenten op uw steun rekenen en zult u dinsdag 28 mei a.s. tegen de verhoging van de rentemaatstaf op de studielening voor het hoger onderwijs stemmen.

Met vriendelijke groet,

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Politiek

Reactie op extreemrechts coalitieakkoord

Lieve DWARSers,

Na jarenlange normalisatie door rechts is het extreemrechts dan eindelijk…

16 mei 2024
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

DWARS bij de verkiezingsrally van de Europese Groenen

Op 3 mei organiseerden de Europese Groenen een verkiezingsrally in Brussel. Namens DWARS waren…

14 mei 2024
Internationaal, Persberichten, Politiek

Boycot Israel op het Eurovisie Songfestival

We keken allemaal enorm uit naar het Eurovisie Songfestival. Maar dat enthousiasme is inmiddels…

26 april 2024