Persberichten

Protest in Amsterdam: Studenten zijn geen melkkoeien!

12 september 2018

Protest in Amsterdam: Studenten zijn geen melkkoeien!

Aanstaande vrijdag 14 september komen studenten samen met DWARS, GroenLinkse Jongeren, ROOD, jong in de SP, ASVA Studentenunie, FNV Jong en de Jonge Socialisten in actie. Om 14:00 uur verzamelen zij op de Dam in Amsterdam om hun onvrede tegen de renteverhoging te laten horen. D66-minister Van Engelshoven besloot dat studenten meer rente moeten gaan betalen op hun studielening. Lisa de Leeuw van ROOD, jong in de SP: “Ons werd een sociaal leenstelsel beloofd met gunstige voorwaarden en investeringen in het onderwijs. Wat we kregen werd een schuldenstelsel met bezuinigingen op het onderwijs. Dit is het startschot van nieuwe studentenprotesten.

Sinds 2000 is de bijdrage die het rijk betaalt per student met ongeveer een kwart gedaald en dit kabinet bezuinigt nog eens bijna 200 miljoen extra op het gehele onderwijs. De beloofde renteverhoging kan 5000 euro toevoegen aan een studieschuld die nu al gemiddeld 24.000 euro is. Julia Matser van DWARS, GroenLinkse Jongeren: “Het sociale leenstelsel wordt langzaam vervangen voor een asociaal leenstelsel, en wij pikken dit niet langer. Aanstaande vrijdag laten wij horen dat wij geen melkkoeien van de overheid zijn!”

Studenten staan onder steeds hogere druk om snel hun studie af te ronden. Twan Wilmes van de Jonge Socialisten: “Een hogere rente bovenop die schulden, verhoogt de werkdruk nog meer. Dat moeten we niet willen.” Ook de gevolgen worden steeds duidelijker: een kwart van de studenten kampt met burn-outklachten. Daarnaast lijkt het onderwijs minder toegankelijk te worden voor alle jongeren. Alba van Vliet van de ASVA: “Het is belachelijk dat de minister toegankelijkheid van onderwijs nu nog meer onder druk zet. De regering laat studenten steeds meer betalen, terwijl er op onderwijs alleen maar wordt bezuinigd. Dit laten we niet zomaar gebeuren.”

Op Facebook geven in een dag tijd al honderden studenten aan vrijdag aanwezig te willen zijn. De organisaties willen het niet bij één protest laten, maar roepen op tot meer. Bastiaan Meijer van FNV Jong: “Wij roepen iedereen op voor een breed protest, tegen bezuinigingen en het leenstelsel, en voor goed en toegankelijk onderwijs voor alle jongeren.”

 

 

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Persberichten, Politiek

Manifest: Sluit de PVV uit!

De verkiezingsuitslag, waarbij de PVV de grootste partij werd, heeft grote gevolgen voor kwetsbare…

13 december 2023
Internationaal, Nieuwsberichten, Persberichten

Reactie op ledenreferendum Europese verkiezingen

Tijd voor gezamenlijke Europese politiek – een reactie van het DWARS bestuur op het…

01 december 2023
Nieuwsberichten, Persberichten, Politiek

Eerste reactie DWARS en Jonge Socialisten – Uitslag Tweede Kamerverkiezingen

DWARS en de JS kijken met verdriet naar de verkiezingsuitslag van woensdag. Nederland kiest ervoor…

24 november 2023