Persberichten

Politieke Jongeren roepen kabinet op om dividendbelasting niet af te schaffen

15 september 2018

Politieke Jongerenorganisaties publiceerden vandaag een statement waarin ze de regering oproepen om de dividendbelasting in stand te houden. De jongeren hopen zo de druk op het kabinet verder op te drijven om de omstreden maatregel niet door te voeren. Het statement is ondertekend door de Jonge Democraten (D66), DWARS (GroenLinks), ROOD (SP), Jonge Socialisten (PvdA), PerspectieF (ChristenUnie), Pink! (PvdD) en Oppositie (DENK).

Het statement luidt als volgt:

“Wij, Nederlandse Politieke Jongerenorganisaties,

Constateren dat de overheid de dividendbelasting wil afschaffen, terwijl dit in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Op dit voornemen is veel kritiek geuit. De kosten van deze maatregel kunnen namelijk oplopen tot 2 miljard euro, geld dat beter besteed kan worden. De regering beargumenteert dat deze maatregel het vestigingsklimaat aanzienlijk verbetert. Hiervoor kan echter geen enkele vorm van bewijs worden geleverd, en veel economen vinden deze argumentatie zwak. Ook binnen de gelederen van de coalitiepartijen heerst er kritiek op de maatregel. Voor ons als politieke jongerenorganisaties is het dus onbegrijpelijk dat de dividendbelasting wordt afgeschaft.

Daarom roepen wij de regering op om de dividendbelasting niet af te schaffen.”

De meeste politieke jongerenorganisaties steunen met deze oproep hun moederpartijen in de oppositie, maar ook jongeren van D66 en ChristenUnie hebben de oproep ondertekend.

Dennis van Driel (Jonge Democraten) benadrukt het internationale aspect: “Wij vinden het afschaffen van de dividendbelasting absurd. Het is veel beter om hier in Europees verband afspraken over te maken. Zo voorkom je dat Nederlands belastinggeld wordt weggegooid.”

Julia Matser (DWARS) sluit zich hierbij aan: “De premier lijkt de enige persoon die de maatregel graag wil doorvoeren, en zelfs hij noemt het een vreselijk vervelende maatregel. Het is tijd dat het kabinet gaat luisteren naar het volk, niet naar lobbyisten van grote bedrijven.”

Ook Lisa de Leeuw (ROOD) maakt zich zorgen: “Overal in het land moeten mensen de straat op voor verandering, maar voor niemand heeft dit kabinet geld. Dit kabinet kiest er in de plaats daarvan jaarlijks 2 miljard cadeau te doen aan buitenlandse beleggers. Premier Rutte is er niet voor de mensen, maar de multinationals.”

Twan Wilmes (JS) ziet ook niets in de maatregel: “Terwijl leraren, politieagenten en werknemers in de zorg moeten bedelen voor een klein beetje loonsverhoging kiest Rutte voor de multinationals. Dit kabinet zit er duidelijk voor de buitenlandse beleggers en niet voor de Nederlanders die zich iedere dag weer inzetten voor onze veiligheid, voor goed onderwijs, en voor de beste zorg.

Alex Uiterwijk (Pink) snapt niet waarom het plan wordt doorgevoerd: “Zelfs nu het hele publieke debat zich tegen de afschaffing van de dividendbelasting keert blijft Rutte het paradepaardje van Unilever en Shell verdedigen. Multinationals regeren Nederland. Nu maar hopen dat dat bij de klimaattafels niet zo zal zijn.”

Achraf Chouhabi van Oppositie (DENK) is niet mild voor de premier: “Mark Rutte maakt zijn vriendjes van Shell en Unilever met de dag rijker, dit terwijl de studiefinanciering wordt afgeschaft en als kers op de taart de rente voor het leenstel wordt verhoogd. Bedankt Mark, je vriendjes zullen ons belastinggeld vast harder nodig hebben.”

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Overig, Persberichten, Politiek

Manifest: Heb oog voor de huidige opvangcrisis

Oproep DWARS, Jonge Socialisten, PerspectieF, JOVD, JSC, Jonge Democraten en CDJA 
Afgelopen…

02 juli 2024
Internationaal, Persberichten, Politiek

Boycot Israel op het Eurovisie Songfestival

We keken allemaal enorm uit naar het Eurovisie Songfestival. Maar dat enthousiasme is inmiddels…

26 april 2024
Nieuwsberichten, Persberichten, Politiek

Manifest: Sluit de PVV uit!

De verkiezingsuitslag, waarbij de PVV de grootste partij werd, heeft grote gevolgen voor kwetsbare…

13 december 2023