Persberichten

Ombudspersoon voor toekomstige generaties

19 juli 2016

Dinsdag overhandigt een brede coalitie van politieke jongerenorganisaties een manifest over de instelling van een ombudspersoon voor toekomstige generaties aan staatssecretaris Dijksma. De coalitie bestaat uit de Jonge Democraten, PerspectieF, DWARS, CDJA, PINK! en de Jonge Socialisten. In het manifest pleiten de jongeren ervoor dat duurzaamheid een centrale plek krijgt bij overheidsbeleid.

“Op het moment wordt de politiek nog te vaak gedomineerd door de verkiezingen en daarmee voor snel electoraal gewin”, aldus Femke Nijsse van DWARS. “Een ombudspersoon staat los van dit politieke circus.” Julius Terpstra van het CDJA voegt daaraan toe: “Het ideaal om de planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties moet gedeeld worden door het hele politieke spectrum.”

Qua duurzaamheid staat Nederland nog vaak onderaan de Europese ranglijsten. Vorig jaar deed de rechter de uitspraak dat de Nederlandse staat haar zorgplicht voor de bescherming van het leefmilieu niet nakomt, in de zaak aangespannen door Urgenda. Ze werd verplicht de uitstoot van broeikasgassen sneller terug te brengen. Ook qua luchtvervuiling worden de gezonde normen niet gehaald. De jongeren hopen dat het kabinet met het instellen van een ombudspersoon voor toekomstige generaties weer een voorbeeldfunctie gaat vervullen op het gebied van duurzaamheid. Het voorzitterschap van de Europese Unie is daar de ideale gelegenheid voor.

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Persberichten

Politieke jongerenorganisaties doen oproep: denk aan jongeren tijdens lockdown

Oproep aan het demissionair kabinet: denk aan jongeren tijdens lockdown

CDJA, SGPJ, DWARS,…

26 november 2021
DWARS in de media, Nieuwsberichten, Persberichten

Brief aan de VVD

Na een beschamende week waarin de democratie een onmetelijke dreun heeft gekregen, dreigt de…

06 april 2021
Nieuwsberichten, Persberichten

GroenLinkse jongeren pleiten voor seksspeeltjes in het basispakket

DWARS, GroenLinkse Jongeren, pleit ervoor om seksspeeltjes op te nemen in het basispakket. “De…

01 april 2021