DWARS in de media,Nieuwsberichten

GroenLinks neemt afscheid van het leenstelsel: reactie van DWARS

13 mei 2019

Het is gebeurd! Vandaag heeft GroenLinks afscheid genomen van het leenstelsel, tot grote vreugde van DWARS! DWARS is nooit voor het leenstelsel geweest. De afgelopen jaren heeft DWARS zich intern en extern hard gemaakt voor een alternatief.

Het leenstelsel werd afgelopen jaar onhoudbaar: de verhoging op rente van studieschuld was de laatste druppel. Daarom voerden we in het najaar protest: studenten zijn geen melkkoeien! Een zin die we nu horen uit de mond van onze partijleider Jesse Klaver. GroenLinks lanceerde vandaag een petitie tegen deze renteverhoging en laat zien pal achter studenten te staan.

Op het GroenLinks-congres in februari diende DWARS een motie in om de discussie binnen de partij te starten over alternatieven, omdat het leenstelsel steeds asocialer wordt. En onze motie werd aangenomen! Sindsdien is DWARS blijvend in gesprek geweest met GroenLinks over het stelsel. Onze voorzitter Julia Matser werkte nauw samen met onder andere Tweede Kamerlid Zihni Özdil, en niet zonder resultaat: die discussie waar we in onze motie over spraken, is sinds dit weekend dankzij Zihni van start.

Sinds vorig jaar heeft DWARS een stevig alternatief tegenover het leenstelsel staan dankzij haar onderwijscommissie. Wij pleiten voor het afschaffen van collegegeld, en terugbetalen naar draagkracht in de vorm van een studiebijslag en studietaks.

DWARS is blij. We zijn trots op een moederpartij die durft afstand te nemen van een stelsel dat niet de beoogde effecten heeft. Wij blijven ons tijdens de discussies die tot de zomer gaan plaatsvinden inzetten voor een sociaal en goed alternatieve voor het leenstelsel .

Foto: Romyclick

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Politiek, Standpunten

DWARSe amendementen op verkiezingsprogramma GroenLinks-PvdA

DWARS heeft verschillende amendementen (wijzigingen) ingediend op het concept-verkiezingsprogramma…

17 september 2023
Nieuwsberichten

Kauthar, Lyle en Eva voor Tweede Kamerlid: stemadvies DWARS lijstreferendum

Vrijdag maakte de kandidatencommissie hun voorstel bekend voor de gezamenlijke lijst van…

11 september 2023
DWARS in de media, Nieuwsberichten, Politiek

Rick in de media over linkse samenwerking en Frans Timmermans

De afgelopen tijd heeft onze voorzitter Rick Timmermans verschillende media-optredens gehad….

24 augustus 2023