DWARS in de media,Nieuwsberichten

GroenLinks neemt afscheid van het leenstelsel: reactie van DWARS

13 mei 2019

Het is gebeurd! Vandaag heeft GroenLinks afscheid genomen van het leenstelsel, tot grote vreugde van DWARS! DWARS is nooit voor het leenstelsel geweest. De afgelopen jaren heeft DWARS zich intern en extern hard gemaakt voor een alternatief.

Het leenstelsel werd afgelopen jaar onhoudbaar: de verhoging op rente van studieschuld was de laatste druppel. Daarom voerden we in het najaar protest: studenten zijn geen melkkoeien! Een zin die we nu horen uit de mond van onze partijleider Jesse Klaver. GroenLinks lanceerde vandaag een petitie tegen deze renteverhoging en laat zien pal achter studenten te staan.

Op het GroenLinks-congres in februari diende DWARS een motie in om de discussie binnen de partij te starten over alternatieven, omdat het leenstelsel steeds asocialer wordt. En onze motie werd aangenomen! Sindsdien is DWARS blijvend in gesprek geweest met GroenLinks over het stelsel. Onze voorzitter Julia Matser werkte nauw samen met onder andere Tweede Kamerlid Zihni Özdil, en niet zonder resultaat: die discussie waar we in onze motie over spraken, is sinds dit weekend dankzij Zihni van start.

Sinds vorig jaar heeft DWARS een stevig alternatief tegenover het leenstelsel staan dankzij haar onderwijscommissie. Wij pleiten voor het afschaffen van collegegeld, en terugbetalen naar draagkracht in de vorm van een studiebijslag en studietaks.

DWARS is blij. We zijn trots op een moederpartij die durft afstand te nemen van een stelsel dat niet de beoogde effecten heeft. Wij blijven ons tijdens de discussies die tot de zomer gaan plaatsvinden inzetten voor een sociaal en goed alternatieve voor het leenstelsel .

Foto: Romyclick

Gerelateerd Nieuws

DWARS in de media

Iris bij BNR: Help Jongeren in de Jeugdzorg ook na hun 18e

Afgelopen vrijdag was onze voorzitter, Iris, weer bij BNR breekt, een radioprogramma waar het…

01 februari 2023
DWARS in de media

Iris bespreekt bij Dit is de Zaterdag de ochtendkranten!

In de vroege ochtenduren van zaterdagochtend 19 november was Iris te gast bij het radioprogramma…

06 december 2022
DWARS in de media

Iris bij BNR: Vrouwen worden harder geraakt door klimaatverandering dan mannen

Ondertussen is onze voorzitter, Iris, vaste klant geworden bij BNR breekt, een radioprogramma…

22 november 2022