Nieuwsberichten,Vereniging

DWARS gaat verhuizen!

10 oktober 2019

We zijn blij om aan te mogen kondigen dat in 2020 DWARS met GroenLinks mee zal verhuizen naar een nieuw pand. Deze nieuwe locatie, gelegen op de Sint Jacobsstraat 12 in Utrecht, is groter, milieuvriendelijker en beter bereikbaar dan onze huidige huisvesting.

De ruimte waar DWARS gebruik van zal maken met onze bestuurskamer, zal wel pas later in het jaar in gebruik worden genomen dan het nieuwe kantoor van GroenLinks. Omdat het huidige pand inmiddels verkocht is, wordt er voor de eerste helft van 2020 een tussenoplossing gezocht. Dit zal betekenen dat het landelijk bestuur in deze periode een tijdelijke kantoorruimte op een externe locatie zal huren. Commissievergaderingen zullen waarschijnlijk op het kantoor van GroenLinks plaatsvinden. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan een plan voor deze tijdelijke situatie, dus we hopen jullie hier binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Wel zit er aan de verhuizing ook een keerzijde. De afgelopen jaren betaalde DWARS aan GroenLinks een jaarlijkse huur van €10.000. Dit bedrag is veel lager dan de daadwerkelijke kosten die GroenLinks voor ons maakt. Daarnaast verleent GroenLinks op dit moment verschillende diensten aan DWARS die niet worden doorberekend. Hierbij gaat het om zaken als ledenadministratie, financiële administratie  en ICT. GroenLinks wil met de verhuizing een flink hogere huur gaan vragen, die meer in verhouding staat met de kosten die zij maken. Ook willen ze een bijdrage vragen voor de overige diensten.

In eerste instantie was de bijdrage die GroenLinks van DWARS vroeg veel hoger dan wij konden betalen. We zijn in gesprek gegaan met GroenLinks over de hoogte van het bedrag, en na meerdere gesprekken kwamen we op een bedrag van ongeveer €51.700 per jaar. Dit is nog steeds veel geld, maar als bestuur zijn we van mening dat dit aanbod de beste optie is die we nu hebben. Zo biedt deze locatie onder andere heel veel ruimtes voor vergaderingen, wat we niet zouden kunnen krijgen bij een externe partij. Ook zou de huur op een andere locatie niet goedkoper zijn, en zou het bijkomende pandbeheer de werklast van het bestuur verhogen. Daarnaast zouden we ook bij een eigen pand nog steeds een bijdrage aan GroenLinks betalen voor de overige diensten.

De verhoging in onze bijdrage aan GroenLinks zal betekenen dat onze uitgaven sterk  stijgen, waardoor we de komende jaren flink zullen interen op onze reserves. Daarnaast zal er ook een bezuiniging doorgevoerd worden, waardoor er voor bepaalde activiteiten minder geld beschikbaar zal zijn. Hierdoor is ook de ruimte voor nieuwe, dure plannen de komende jaren beperkt.

Al met al zullen er in 2020 veel dingen veranderen in onze organisatie. We snappen dat er veel vragen zullen zijn naar aanleiding van dit bericht, en we zouden die graag zoveel mogelijk beantwoorden. Echter is er op dit moment een aantal zaken nog niet duidelijk of nog niet besloten. Op het wintercongres hopen we jullie in ieder geval meer te kunnen vertellen. Er zal dan ook apart verantwoording worden gegeven over de plannen, en over het proces wat hieraan vooraf is gegaan. We hopen jullie daar allemaal te zien!

Bestuur DWARS 2019/2020
Wouter Ubbink
Lotte Meerhoff
Oscar Jansen
Ahmet Kargin
Miriam Shaw
Joëlle Canisius
Casey Disco

 

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Politiek

Reactie op extreemrechts coalitieakkoord

Lieve DWARSers,

Na jarenlange normalisatie door rechts is het extreemrechts dan eindelijk…

16 mei 2024
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

DWARS bij de verkiezingsrally van de Europese Groenen

Op 3 mei organiseerden de Europese Groenen een verkiezingsrally in Brussel. Namens DWARS waren…

14 mei 2024
DWARS in de media, Nieuwsberichten, Politiek

Terugblik GroenLinks-PvdA congres: speech en moties!

Vorige week hielden GroenLinks en de PvdA hun congressen bij Omnisport in Apeldoon. Daar hield…

25 april 2024