Overig

COPop: naar de COP met de trein en bus

07 december 2018

Vandaag, vrijdag 7 december 2018, vertrokken 35 DWARSers en andere groene jongeren per trein van Amsterdam Centraal naar de VN-klimaattop COP24 (de 24e Conference of the Parties) in Katowice. Door te reizen per openbaar vervoer in plaats van met het vliegtuig, wordt meer dan 14 ton CO2-uitstoot bespaard, daarmee laat de COPop reis zien waarom wij  meer aandacht willen voor de grote klimaatimpact van mobiliteit. De luchtvaartsector is nog altijd geen  onderdeel van de internationale klimaatonderhandelingen, maar in Polen gaan we een manifest aanbieden aan betrokken politici, om zo aandacht te vragen voor deze olifant in de internationale klimaatkamer.

De NS woordvoerder,  Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) en Freek Kallenberg van Milieudefensie zwaaiden ons vanochtend uit.

 De reis wordt georganiseerd door DWARS (GroenLinkse jongeren), Jong Milieu Actief, de Jonge Klimaatbeweging en Green Tickets. Onderweg in de trein van Amsterdam naar Berlijn zullen de 35 jongeren samen met een aantal jonge medewerkers van de NS werken aan plannen voor de toekomst van duurzame mobiliteit.

Op 1 juli 2018 vonden voor het eerst meer dan 200.000 vluchten op één dag plaats, terwijl één vlucht naar een zonnige bestemming qua klimaatimpact volgens Greenpeace gelijk staat aan een leven lang rondrijden in een Hummer. Over kerosine betaalt de luchtvaartindustrie geen accijns en over vliegtickets geen BTW, dit terwijl de BTW op treintickets komend jaar juist omhoog gaat van 6% naar 9%. COPop! is daarom van mening dat we de luchtvaart niet langer buiten schot kunnen laten in de internationale klimaatonderhandelingen en daarom nu in actie moeten komen om ook deze vervuiler aan te pakken.

COP op!
www.copop.eu

Gerelateerd Nieuws

Overig

Vragenlijst Beginselprogramma

De Programmacommissie heeft een vragenlijst gemaakt met negen vragen over het beginselprogramma….

05 juni 2023
Overig

DWARS geld verdwenen

Dit was een 1 april grap!

De afgelopen maanden is er achter de schermen het een en ander…

01 april 2023
Overig

Minimale leeftijd DWARS verlaagd: “Iedereen moet kunnen meedoen”

Dit is een 1 april-grap
DWARS verlaagt minimale leeftijd 

DWARS pleit al jaren voor meer…

01 april 2022