Nieuwsberichten

Vandaag is het Bonderdag

15 februari 2018

Het probleem

Vandaag is het Bonderdag, de dag waarop we de vakbonden de 21e eeuw in gaan brengen. Al veel te lang hebben de vakbonden het imago van een groepje oude mannen die op een muffe vergaderzaal lauwe koffie zitten te drinken. Het is tijd dat de vakbonden weer, zoals vanouds, naar de toekomst gaan kijken en zich inzetten voor de problemen die bij deze toekomst horen. Het probleem is namelijk dat vakbonden zich momenteel niet genoeg inzetten voor hun jonge leden. Ze zijn immers maar een klein onderdeel van het ledenbestand van de gemiddelde vakbond. Hierdoor kijken de vakbonden op dit moment niet meer naar de lange termijn.

De vakbonden zijn toe aan jong bloed en nieuwe energie. Met jonge leden kunnen de vakbonden zich weer richten op de toekomst. Ze moeten klimaatverandering serieus gaan nemen en zich inzetten op kolencentrales te sluiten. Ook moeten ze zich inzetten voor verbeteringen op de arbeidsmarkt voor jongeren. Het fenomeen “werkervaringsplekken,” waarbij jongeren keihard werk leveren en enkel betaald worden in de vorm van een boekenbon, moet keihard aangepakt worden.

Wat gaan we eraan doen?

Er moeten meer jongeren bij de vakbonden. Alleen zo kunnen we onze stemmen luid en duidelijk laten horen. Daarom roepen we iedereen op om lid te worden van de jongerentakken van FNV of CNV, de grootste vakbonden met een jongerenorganisatie.

Vervolgens moeten we onze stemmen gebruiken om ervoor te zorgen dat de vakbonden onze problemen, klimaatverandering en een gebrek aan zekerheid op de arbeidsmarkt, serieus gaan nemen. Dit doen we door actief te worden in deze organisaties, invloed uit te oefenenen en de drie onderstaande punten te onderschrijven. Laat de bonden ook vooral weten dat je lid bent geworden om deze redenen.

Onze 3 punten

  1. De vakbonden moeten de groeiende onzekerheid op de arbeidsmarkt voor jongeren gaan aanpakken. Dit moeten ze doen door zich actief in te zetten tegen de eindeloze flexcontracten en de zogenoemde “werkervaringsplekken.” Jongeren worden hierdoor uitgebuit en dat hoort niet thuis in de eerlijke economie die we willen creëren.
  2. De vakbonden moeten zich richten op het grootste probleem dat onze generatie aangaat: klimaatverandering. Daarom moeten de vakbonden hun pogingen om banen te beschermen die hun relevantie verliezen en slecht voor het klimaat zijn opgeven. In plaats daarvan moeten de bonden vechten voor een groene economie met genoeg banenkansen.
  3. De vakbonden moeten de stem van jongeren elke dag te horen krijgen. Daarom moet er in het dagelijks bestuur van de vakbonden een plek zijn voor iemand die jonger is dan 30 jaar oud. Op die manier zullen de vakbonden de problemen van jongeren, de problemen van de toekomst, nooit uit het oog verliezen.

https://youtu.be/yE2h5YqBdkw

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Politiek

Bokshandschoenen voor Frans Timmermans: afscheidscadeau bestuur 23-24

Op het Zomercongres hebben we het al een beetje gespoiled: Rick zou namens het afzwaaiende bestuur…

21 juni 2024
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

Uitgelegd: Europa en eerlijk werk

Donderdag 6 juni kun jij gaan stemmen voor het Europees Parlement! Europa kan een belangrijke rol…

05 juni 2024
DWARS in de media, Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

‘Frans, laat je innerlijke straatvechter zien!’ Rick in de media

Frans Timmermans noemt zichzelf met enige regelmaat een straatvechter. Bij DWARS zouden we graag…

29 mei 2024