Een GroenLinkse visie op de digitale samenleving

Een GroenLinkse visie op de digitale samenleving

GroenLinkse visie op de digitale samenleving‘ is het manifest van de DWARS commissie Privacy & Technologie om GroenLinks wakker te schudden over de noodzaak van digitaal beleid buiten privacy.

We hebben namelijk gemerkt dat GroenLinks weinig van zich laat horen over digitale kwesties. Zowel op haar website, binnen de partij zelf als naar buiten in de media. Met dit manifest willen we GroenLinks wakker schudden en aansporen om meer van zich te laten horen op deze punten.

Dit gaan we doen door binnen GroenLinks het gesprek over digitalisering aan te wakkeren met de tien punten uit ons manifest. We vragen ook jou om hierbij mee te helpen: deel het manifest en kaart de impact van digitalisering aan binnen je afdeling, werkgroep of fractie.

  • Stel je vragen en deel je ideeën met ons via digitalesamenleving@dwars.org

Het manifest

De digitalisering van de samenleving is een feit. Nergens is digitale techniek meer weg te denken. Daarom stelt de commissie Privacy & Technologie van DWARS dat het belangrijk is dat GroenLinks zich ook duidelijk laat horen over dit onderwerp.

Wij willen ons graag samen met DWARS en GroenLinks inzetten voor een toegankelijke, integere en verantwoordelijke digitale samenleving. Zowel naar buiten toe als in de partij zelf. Om zo vorm te geven aan actief en beter beleid.

Omdat toegepaste techniek niet neutraal is, moeten onze normen en waarden in onze technologieën gebeiteld worden. Zo willen we ook in de digitale eeuw werken aan een sociale, groene en vrijzinnige samenleving.

Om dit te bereiken, stellen wij de volgende doelen:

  1. Als we software laten ontwikkelen met publiek geld, dan wordt deze software volledig vrij en openbaar. Publiek geld, publieke code!
  2. We bouwen een voor iedereen toegankelijke digitale overheid. Voor alle leeftijden, sociaal-economische status, elke vorm van kunnen en iedere afkomst. Digitalisering mag niet leiden tot ongelijkheid of segregatie.
  3. We laten onze vitale digitale en netwerkinfrastructuur alleen aanleggen door Europese bedrijven. Zo kunnen we de rechten van burgers beschermen en de lokale economie stimuleren.
  4. Duurzaamheid wordt een integraal onderdeel van techniek. Elektronica wordt langer ondersteund en de ecologische impact van digitale techniek wordt geminimaliseerd.
  5. We zorgen voor onderwijs over digitale techniek op basisscholen. Middelbare scholieren krijgen ook lessen digitaal burgerschap, om zo iedereen voor te bereiden op de digitale samenleving.
  6. We laten systemen die automatische besluiten maken vooraf, tijdens en na ontwikkeling testen op integriteit, discriminatie en vooroordelen. Mensen mogen niet de dupe worden van foute data of slechte algoritmen.
  7. We zorgen voor een goed beveiligde digitale overheid. Bedrijven worden geholpen en verplicht om dat ook te doen.
  8. Wij pleiten voor software die ondersteunend werkt in plaats van dicterend. Als je vastloopt in een formulier, moet je met een mens tot een oplossing kunnen komen. “De computer zegt nee” is geen excuus.
  9. We zorgen dat iedereen de vruchten plukt van de nieuwe technologieën. Zo hoeft iedereen minder te werken.
  10. We moeten ervoor zorgen dat sociale media het maatschappelijk belang dienen in plaats van ons uiteendrijven en misleiden.

Wat kan jij bijdragen aan het manifest?

Allereerst kan je het manifest delen met mede-GroenLinksers, mede-DWARSers, vrienden en kennissen. Daarnaast kan je het bespreken in je afdeling, werkgroep of fractie: hoe heeft digitalisering invloed op de thema’s waar jullie mee bezig zijn?

Wil je helpen, meedenken of heb je een vraag? Stuur dan een email naar digitalesamenleving@dwars.org!