Open brief aan minister Van Engelshoven

De coronacrisis brengt voor iedereen veel onzekerheid met zich mee. En tegelijkertijd ontstaat in heel het land maatschappelijk initiatief om anderen te helpen. Ontzettend veel jongeren doen daar ook aan mee. Zij halen boodschappen voor ouderen, passen op de kinderen van zorgpersoneel of halen medicijnen voor hun buren. Als minister voor het hoger onderwijs en wij als jongerenorganisaties mogen we er trots op zijn dat veel jongeren voor deze mensen opkomen.

Tegelijkertijd staan veel jongeren er financieel gezien niet sterk voor in deze crisis. Zij werken het meest op 0-uren basis, als uitzendkracht. Omdat dit de contracten zijn die bedrijven het makkelijkst kunnen opzeggen, raken veel jongeren momenteel hun inkomsten kwijt. Ook veel stages worden uitgesteld.

Studenten hebben geen recht op bijstand en vaak ook niet op WW. Tegelijkertijd lopen de huur en vaste lasten van studenten gewoon door. Ook betalen zij nog college- of lesgeld terwijl de fysieke lessen en colleges, en dus interactie met docenten en medestudenten, niet meer plaatsvinden. Studenten kunnen gebruik maken van studiefinanciering, maar dat komt neer op het lenen van geld; het maken van extra studieschuld. Dat lijkt ons niet de oplossing.

Wij stellen daarom een aantal aanvullende maatregelen voor die recht doen aan de specifieke zorgen van studenten.

  • Geef jongeren de kans om de betaling van college- of lesgeld uit te stellen;
  • Wijs jongeren die hun baan of stage kwijtraken nadrukkelijk op hun rechten. Vaak kent men deze niet;
  • Ga met werkgevers- & werknemersorganisaties om tafel om extra oplossingen te zoeken voor jongeren die hun baan of stage dreigen te verliezen;
  • Kijk na de coronacrisis naar de extra opgelopen schulden en hoe je die kunt compenseren

Wij vertrouwen erop dat u ook alles op alles zet om studenten te helpen in deze bijzondere tijden.

Met vriendelijke groet,

Hielke Onnink (CDJA), Annabel Broer (Jonge Democraten), Siewerd de Jong (PerspectieF), Luna Koops (Jonge Socialisten), Wouter Ubbink (DWARS)