DWARS en GroenLinks presenteren: geef jongeren een toekomst om naar uit te kijken
04 december 2020DWARS en GroenLinks willen dat het volgende regeerakkoord getoetst wordt op het bevorderen van gelijke kansen voor jongeren en de impact op klimaat. Met deze generatietoets wordt voorkomen dat een stapeling van beleid jongeren evenredig hard treft. Daarom presenteren DWARS en GroenLinks het jongerenplan “Een toekomst om naar uit te kijken”. Het jongerenplan bevat ideeën om jongeren een eerlijke start te geven.
Het afgelopen decennium zijn onzekerheid en ongelijkheid onder jongeren toegenomen. Tal van onderzoeken en publicaties bevestigen dit. DWARS en GroenLinks willen deze ontwikkeling een halt toeroepen. Jongeren moeten weer betaalbaar kunnen wonen met meer zekerheid van werk en een fatsoenlijk loon. Ook studeren moet kunnen zonder stress. Het leenstelsel wordt vervangen voor een inkomensafhankelijke studiebeurs en de leengeneratie wordt gecompenseerd.
Generatietoets
Jesse Klaver, fractievoorzitter GroenLinks: “Jongeren zijn idealistischer, maar ook gestrester dan ooit. Onze maatschappij is een prestatiemaatschappij geworden. Ik spreek hierover veel met jongeren. We hebben onvoldoende oog voor hoe een combinatie van beleid negatief uitwerkt op één generatie. Met een generatietoets wil ik dat jongeren een volgend regeerakkoord zelf kunnen beoordelen op wat het doet voor hun kansen en voor onze aarde.”
Sabine Scharwachter, voorzitter DWARS: “Wij zijn de generatie die de economie na de coronacrisis weer moet opbouwen en de klimaatcrisis moet oplossen. Maar dat kan niet zonder een vaste baan of een dak boven je hoofd. Veel jongeren leven nu in grote onzekerheid over hun toekomst en kampen met psychische problemen. Daarom zijn er radicale en structurele veranderingen nodig. We zijn blij dat GroenLinks jongeren vooropstelt en aan de formatietafel voor onze toekomst gaat strijden.”
Startkapitaal
Het plan voor een startkapitaal van 10.000 euro voor elke achttienjarige, is sinds de lancering samen met jongeren verder uitgewerkt. Jongeren gaven aan dat 18 soms te jong is om verstandige keuzes te maken en dat het op deze leeftijd te veel druk kan leggen op gezinnen met schuldenproblematiek. De eerste vijf jaar kan het startkapitaal daarom alleen worden gebruikt voor lesgeld, collegegeld of studiekosten.
Jesse Klaver: “Met ons plan voor een startkapitaal hebben we de groeiende kansenongelijkheid op de kaart gezet. Bij steeds meer mensen valt het kwartje dat ook in Nederland je kansen worden bepaald door waar je wieg staat, wat je ouders verdienen en of je gaat studeren. Ons idee van een eerlijke start voor alle jongeren is ons ernst. We hebben goed geluisterd naar alle feedback en in overleg met jongeren hebben we dit idee nog beter gemaakt.”
Het startkapitaal wordt gefinancierd door van miljonairs een solidariteitsbijdrage te vragen: miljonairs gaan jaarlijks 1% extra belasting over hun vermogen betalen, multimiljonairs 2%.
Meer informatie over dit plan lees je hier
Voor de totstandkoming “Een toekomst om naar uit te kijken” hebben GroenLinks en DWARS onder meer gesproken met:
Shannah den Engelsen, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB): “Wij vinden het als belangenorganisatie voor mbo-studenten belangrijk dat er grondig wordt nagedacht over de kwaliteit van hun toekomst. Studenten zijn steeds hoger opgeleid, maar hebben minder uitzicht op een mooi en zelfstandig leven. Met dit plan wordt er perspectief geboden aan de jongere generatie. Dit kan ze motiveren en stimuleren om te studeren, zonder zorgen over een hoge studieschuld!”
Dahran Çoban, Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): “Het is fijn dat jongeren de kans krijgen om te investeren in zichzelf en dat de focus daarbij op onderwijs ligt. Onderwijs moet gaan over je eigen ontwikkeling en niet vertroebeld worden door een oplopende schuldenberg.”
Lyle Muns, Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Met stijgende studieschulden en woonlasten heeft deze generatie jongeren een forse investering nodig om uit de crisis te komen. Onze #NietMijnSchuld-campagne streeft naar schuldenvrij studeren. Dit pakket is een goede stap in die richting.”
Nienke Luikckx, Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS): “Kansenongelijkheid is een diepgeworteld probleem in het Nederlands onderwijs. Het is belangrijk dat deze problematiek aan de kaak wordt gesteld en opgelost worden verschaft, zodat de scholier van morgen daar de vruchten van plukt.”
Bas van Weegberg, FNV Young & United: “Op de arbeidsmarkt, woningmarkt en ook in het onderwijs beginnen jongeren met een achterstand. In onze #NietMijnSchuld-campagne laten studenten zich horen voor een zekere toekomst zonder leenstelsel en met de mogelijkheid voor schuldenvrij afstuderen. Onze generatie verdient een ijzersterke start.”