waterschappen

Even voorstellen: Mathijs van Eeuwijk voor Water Natuurlijk Delfland

11 maart 2023

Met de drie waterschappen die onder onze afdeling vallen, kan het misschien een beetje onoverzichtelijk worden voor wie jij nou kunt stemmen. In deze rubriek proberen we jonge mensen op de lijst van Water Natuurlijk voor de Waterschapsverkiezingen op 15 maart zichtbaar te maken. Mathijs van Eeuwijk staat op plek 6 op de lijst van Water Natuurlijk voor het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij stelt zich voor!

Kun je jezelf kort voorstellen? Naam, woonplaats, leeftijd, wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Mathijs van Eeuwijk, 28 jaar oud en ik woon in Den Haag. Van jongs af aan heb ik een fascinatie gehad voor de natuurlijke wereld. Ik liep, zo snel als ik kon lezen, met dierenboeken onder mijn arm en vertelde trots dat ik bioloog wilde worden. Dit werd uiteindelijk de studie hydrologie, een studie over datgene wat de basis vormt voor het leven. Na mijn studie ben ik gaan werken bij Water Footprint Implementation, een adviesbureau dat eerlijk en slim gebruik van ’s werelds zoetwatervoorraden nastreeft.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Waterschappen?

Het waterschap staat voor verschillende uitdagingen, zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, verontreinigingen in het oppervlaktewater. Bij het aangaan van deze uitdagingen zou de natuur centraal moeten staan. Om er zowel mee samen te werken als het te ondersteunen. Wanneer wij hierin slagen, ben ik van mening dat wij niet afwentelen op de toekomstige generaties, dit onze gezondheid en sociale cohesie ten goede komt en wij onszelf weer recht in de spiegel kunnen aankijken.

Wat hoop je te bereiken in de Waterschappen?

Ik hoop heel simpel dat we de Kaderrichtlijn Water doelenstellingen gaan halen, dat wordt namelijk al uitdagend genoeg. Dit betekent dat we erin geslaagd zijn om het water schoon en gezond te krijgen, wat nodig is voor levend water. Hier hebben wij als waterschap aan bijgedragen door het rioolwater vóór terugvloeiing in de oppervlaktewateren hélemaal schoon te zuiveren, de onderwater -en oevernatuur te versterken en vervuiling bij de bron aan te pakken.

Waarom zijn deze verkiezingen nou zo belangrijk voor jongeren?

Buiten al de uitdagingen waarvoor het waterschap staat, waarvan de effecten het meest door de jongere generatie gevoeld gaan worden, is er deze verkiezingen iets nieuws aan de hand. De geborgde zetels voor de natuur, bedrijven en agrariërs zijn van 7-9 zetels naar 4 zetels gegaan (2 zetels voor natuur, 2 voor de agrariërs). Dit betekent dat er 3-5 zetels vrij komen om verdeeld te worden onder de verkiesbare waterschapspartijen. Dé uitgelezen kans om je stemrecht te gebruiken en zo het aandeel toekomstgerichte groene politiek te vergroten.

Daarom: stem 15 maart Water Natuurlijk!

We willen Mathijs bedanken voor zijn medewerking en hem en zijn partijgenoten veel succes wensen voor de verkiezingen! Water Natuurlijk wordt tijdens de waterschapsverkiezingen gesteund door GroenLinks, D66 en Volt.

Eerder werden al Margot Kwee van Water Natuurlijk Schieland en Krimpenerwaard voorgesteld, Mitchell Wiegand Bruss van Water Natuurlijk Rijnland en Ide Opdam, eveneens van Delfland. Ook werden Tijmen Lamers en Nol van Gerven voorgesteld als kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen.