waterschappen

Even voorstellen: Margot Kwee voor Water Natuurlijk Schieland en de Krimpenerwaard

09 maart 2023

Naast de Provinciale Staten kun je op 15 maart ook stemmen voor de waterschappen. Voor veel mensen misschien een minder bekend concept: want wat doen die waterschappen nou precies, en op wie kun je allemaal stemmen? Het is belangrijk om te weten onder welk van de drie waterschappen die onder Leiden-Haaglanden vallen, jouw woonplaats valt. In deze rubriek worden jonge kandidaten voorgesteld die kandidaat staan voor WaterNatuurlijk in een van die drie waterschappen (WaterNatuurlijk is de partij die landelijk door DWARS Γ©n GroenLinks wordt gesteund). Vandaag is daar Margot Kwee, nummer 2 op de lijst voor Schieland en de Krimpenerwaard.

Kun je jezelf kort voorstellen? Naam, woonplaats, leeftijd, wat doe je in het dagelijks leven?

Natuurlijk! ik ben Margot Kwee (26). Ik kom uit Oss, woon in Rotterdam en werk in Zoetermeer. In Zoetermeer zet ik me 5 dagen per week in voor het beschermen van drinkwaterbronnen als omgevingsmanager.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de waterschappen?

Op dit moment is de gemiddelde leeftijd van een waterschapsbestuur 60+. Door mee te besturen kan ik deze leeftijd wat naar beneden brengen, maar nog belangrijker wil ik me hard gaan maken voor een divers en inclusief waterschap. Waterschapswerk gaat namelijk iedereen aan. Door me verkiesbaar te stellen voor Water Natuurlijk wil ik het verhaal van mijn generatiegenoten vertellen. Zij maken zich grote zorgen om de (gevolgen van de) klimaatcrisis – net als ik.

Wat hoop je te bereiken in de waterschappen?

Ik wil alles in het werk stellen om die crisis nΓΊ te lijf te gaan. Door de transitie te versnellen. Die inzet is hard nodig om ons land leefbaar te houden. Dan vraag je je nu waarschijnlijk af, hoe ga ik dit oude, toch wat logge bestuursorgaan in beweging brengen? Nou, bijvoorbeeld door een maatschappelijke jaarrekening introduceren – dat brengt financiΓ«le en niet-financiΓ«le gegevens (zowel op sociaal als ecologisch vlak) samen in één verslag. Zo kunnen keuzes vΓ³Γ³r duurzaamheid beter worden onderbouwd. Ook wil ik een generatietoets implementeren – zodat de belangen van toekomstige generaties voldoende worden meegenomen bij besluitvorming.

Waarom zijn deze verkiezingen nou zo belangrijk voor jongeren?

De waterschappen spelen een cruciale rol als het gaat om het klimaatbestendig maken van ons land. Iets dat met name onze en toekomstige generaties aangaat. We moeten nΓΊ investeren om erger te voorkomen. Wil je dat dit de komende bestuursperiode gaat gebeuren? Ga stemmen!!!

 

We willen Margot heel erg bedanken voor het meewerken en wensen haar heel veel succes volgende week woensdag! Je volgt Margot hier op Instagram.

Ook kandidaten van WaterNatuurlijk Rijnland en Delfland, de andere twee waterschappen die onder onze afdeling vallen, worden hier binnenkort voorgesteld.Β Twijfel jij nog op welke partij je moet stemmen? Je kunt hier een kieswijzer doen.