waterschappen

Even voorstellen: Ide Opdam voor Water Natuurlijk Delfland

10 maart 2023

Na Rijnland & Schieland en de Krimpenerwaard, is het vandaag tijd voor een kandidaat uit Delfland om zich voor te stellen. Het is nog maar zes dagen tot de Waterschapsverkiezingen! Woon jij in het gebied van Delfland en heb je nog geen idee op wie je moet stemmen? Ide Opdam staat op plek 3 op de lijst van Water Natuurlijk voor het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij stelt zich voor!

Kun je jezelf kort voorstellen? Naam, woonplaats, leeftijd, wat doe je in het dagelijks leven?

Ik groeide op in het zuiden van het land op een biologisch-dynamische boerderij in het beekdallandschap van de riviertjes de Dommel en de Tongelreep. Hier zag ik van jongs af aan hoe het boerenbestaan in volledige harmonie met het bodem- en watersysteem kan bestaan. Momenteel woon ik in Delfshaven in Rotterdam. Na mijn studie watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam en Wageningen Universiteit ben ik gaan werken bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in de Staf van de Deltacommissaris. De regeringscommissaris voor het Nationaal Deltaprogramma.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Waterschappen?

Waterschappen zijn relevanter dan ooit, ze merken eigenlijk als een van de eerste de gevolgen van klimaatverandering. Of het nou extreme neerslag is, langdurige droogte of de gevolgen van een stijgende zee.

Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd in de besturen van waterschappen boven de 60 jaar. De perspectieven van de jongeren generaties komen nu echt nog te weinig aanbod in de besluitvorming van het waterschap. Dat moet dus anders, ik zeg wel eens β€˜zij de ervaring, wij de frisse blik en de toekomst!’

Wat hoop je te bereiken in de Waterschappen?

We staan aan het begin van een grote verbouwing van Nederland, de besluiten die we de komende jaren gaan nemen hebben direct invloed op hoe wij in de toekomst leven en werken in de Nederlandse Delta. We moeten kiezen tussen problemen afwentelen op toekomstige generaties of nu duurzame keuzes durven maken. Kiezen we voor vooraf duurzaam investeren of achteraf repareren?

Waarom zijn deze verkiezingen nou zo belangrijk voor jongeren?

Van oudsher hebben bedrijven en agrariΓ«rs veel invloed op de besluitvorming binnen waterschapsbesturen. De initiatiefwet van GroenLinks en D66 heeft ervoor gezorgd dat de geborgde zetels in het Algemeen Bestuur zijn gereduceerd tot enkel twee zetels voor de belangengroepen natuur en landbouw. De waterschappen zijn daardoor als het ware democratischer geworden, waardoor stemmen voor de waterschappen misschien wel belangrijker is dan ooit tevoren.

Een groene stem op Water Natuurlijk is direct een stem voor jouw toekomst!

 

Water Natuurlijk wordt tijdens de waterschapsverkiezingen gesteund door GroenLinks, D66 en Volt. Eerder werden al Margot Kwee van Water Natuurlijk Schieland en Krimpenerwaard voorgesteld en Mitchell Wiegand Bruss van Water Natuurlijk Rijnland. Bedankt Ide voor je medewerking!