provinciale staten

Even voorstellen: Tijmen Lamers voor de Provinciale Staten

04 maart 2023

Binnenkort zijn natuurlijk de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. Maar op wie moet je nou stemmen? In deze rubriek stellen we jonge kandidaten voor. Vandaag is Tijmen Lamers aan de beurt. Hij staat voor de Provinciale Staten op plek 3 op de lijst voor GroenLinks Zuid-Holland.

Kun je jezelf kort voorstellen? Naam, woonplaats, leeftijd, wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Tijmen Lamers, 27 jaar oud en ik woon in Leiden. Ik werk voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, bij het domein Sociale- en Geesteswetenschappen. Wij zorgen ervoor dat het onderzoeksgeld in Nederland goed verdeeld wordt. Ook ben ik al 3 jaar bestuurslid in Leiden, dus mijn vrije tijd is goed gevuld. 

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Provinciale Staten?

Er zijn in Nederland een hoop uitdagingen; bijvoorbeeld op gebied van biodiversiteit, het woningtekort en de energietransitie. Op al die onderwerpen heeft de provincie behoorlijk wat te zeggen, en ik wil ervoor zorgen dat daar groene en linkse oplossingen komen. Daarnaast moeten jongeren beter gehoord worden in de provincie. 

Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor jou in de Staten?

Het herstellen van de natuur en biodiversiteit is ongelooflijk belangrijk de komende jaren. Ik wil me ook inzetten voor toegankelijk openbaar vervoer, zodat iedereen mee kan blijven doen in de provincie. Zorgen dat er voldoende betaalbare woningen komen voor jongeren en mensen met een lager inkomen vind ik ook erg belangrijk. 

Wat hoop je te bereiken in de Staten?

Ik hoop dat de provincie beter oog krijgt voor alle inwoners, niet alleen groepen die weten hoe politiek werkt of macht hebben. Ik zou graag zien dat we integraal oog hebben voor diversiteit en inclusie, en dat toegankelijkheid altijd meegenomen wordt bij provinciale plannen. Ook wil ik me inzetten voor een eerlijke transitie naar circulaire landbouw, en zorgen dat gemeentes genoeg sociale huurwoningen bouwen. 

Waarom zijn deze verkiezingen nou zo belangrijk voor jongeren?

Onze generaties gaan de effecten van klimaatverandering steeds meer voelen, daarom is het maar wat belangrijk dat we een stem hebben in het beleid. Ook de inrichting van ons landschap gaat jongeren enorm aan: maken we ruimte voor bedrijven of voor betaalbare huizen? Houden we groen toegankelijk voor iedereen, of laten we projectontwikkelaars overal vakantiehuisjes bouwen, zoals nu in Vlietland dreigt te gebeuren? Volgens mij hebben jongeren een ander en nieuw perspectief te bieden, en is het enorm belangrijk dat de provincie dat gaat merken! 

 

Wij danken Tijmen voor deze introductie! Binnenkort zal ook Nol van Gerven zich voorstellen. Daarnaast komen verschillende jonge kandidaten voor de Waterschappen aan de beurt!