nieuwsbericht

GroenLinkse jongeren spreken zich uit tegen ‘flirt’ van de coalitie met Rotterdamwet

29 mei 2018

Na een spannende, stille onderhandelingsperiode is vanmiddag het coalitieakkoord van Den Haag gepresenteerd. Hierin hebben de partijen VVD, D66, Groep de Mos en GroenLinks hun plannen onthuld voor de komende raadsperiode. Hoewel er zeker goede punten in staan, ziet DWARS Leiden-Haaglanden echter ook een aantal grote negatieve punten. Het grootste struikelblok hierin is de ‘flirt’ van de coalitie met de zogenoemde Rotterdamwet, en daarom roept de organisatie ertoe op dat de coalitie hiervan afziet.

“We zijn overwegend positief over dit akkoord”, aldus Isabel Bos, voorzitter van de lokale jongerenafdeling van GroenLinks. De inzet op duurzaamheid wordt door hen erg gewaardeerd, en de komst van voormalig Tweede Kamerlid Van Tongeren als wethouder Duurzaamheid en Energietransitie wordt positief ontvangen. Hoewel er nog kritische noten zijn bij bijvoorbeeld de overstap op restwarmte uit de Rotterdamse Haven, applaudisseert DWARS de poging van de coalitie om grote stappen te maken naar een klimaatneutrale stad. Ook op het sociale vlak worden er mooie dingen voorgesteld: zo is DWARS blij dat er actief wordt ingezet om Den Haag een fijnere stad te maken voor bijvoorbeeld LHBTQIA+-personen, en dat er grote stappen worden gezet bij het bestrijden van discriminatie en (straat)intimidatie van kwetsbare groepen.

Toch is DWARS ook kritisch op verschillende aspecten van het akkoord. De GroenLinkse jongeren vinden het ‘betreurenswaardig’ dat het nieuwe college terugkomt op de belofte van het vorige om meer vluchtelingen op te nemen. “Den Haag heeft, juist als stad van Vrede en Recht, een grote verantwoordelijkheid voor slachtoffers van conflict en haat. Het is teleurstellend dat deze verantwoordelijkheid niet verwezenlijkt wordt door deze coalitie.”

Het belangrijkste kritiekpunt voor de jongeren van GroenLinks is het inzetten op een mogelijkheid tot een zogenoemde ‘Rotterdamwet’. Met een dergelijke wet kunnen mensen met te lage inkomens geweerd worden uit wijken. Volgens de coalitie zou dit moeten leiden tot minder problemen, en meer sociale gelijkheid in de buurt. Toch heeft onderzoek, waarvan het recentste in januari 2018 is gepresenteerd, aangetoond dat een Rotterdamwet vooral negatieve effecten heeft. Zo vergroot het juist de sociale ongelijkheid, en leidt het tot meer criminaliteit in de probleemwijken. Bos: “Ik ben stomverbaasd dat de coalitie een Rotterdamwet als realistische oplossing ziet, terwijl dat idee al ontkracht is. Het is niet sociaal, niet productief en dus niet wenselijk. We roepen de coalitie in de sterkste bewoordingen op hiervan af te zien.”

Ondanks de kritiek en de oproep, wenst DWARS Leiden-Haaglanden de coalitiepartijen en de nieuwe wethouders heel veel succes met het besturen van de stad en het uitvoeren van het coalitieakkoord de komende vier jaar.

Gerelateerd Nieuws

nieuwsbericht

Lustrum 2024

Liefste DWARS’ers,

Met de blik op de toekomst zetten we ons iedere dag in voor een mooiere were…

25 maart 2024
nieuwsbericht

Campagnecommissie: meld je aan!

Wil jij je deze verkiezingen inzetten voor een groener en socialer Nederland? Word dan actief bij de…

17 augustus 2023
nieuwsbericht

Een nieuw bestuur

Op onze AAV op 14 juni is er een nieuw bestuur verkozen! Ontmoet Bestuur Nuijten: Alexander als…

05 juli 2023