blog

De kracht van de ‘nee’

08 maart 2017

Op deze internationale dag van de vrouw gaan er over de hele wereld vrouwen de straat op om hun rechten te claimen. Ik zal zelf meelopen in Istanbul, waar de afgelopen tijd de rechten van vrouwen en LHBT+’ers hevig onder vuur liggen. Dit jaar is het thema ‘Nee’. Een nee tegen onderdrukking, misbruik en rechtenschendingen. Maar naast deze sterke nee, staat ook een ja. Een ja vóór meer vrijheid, zelfbeschikking, veiligheid en macht.

We staan er in ons land misschien niet altijd bij stil, maar de strijd van het feminisme is nog steeds niet gestreden. Wanneer er in een land als Turkije rechtenorganisaties voor LHBT+ worden verboden of activisten met de dood worden bedreigd, gaat ook ons in Nederland dat wat aan. Wanneer Trump de financiering van vrouwenklinieken stopt, is dat een aanval op alle vrouwen die over hun eigen lijf en gezondheid willen kunnen beschikken. Wanneer in het Nederlandse parlement slechts 40% van de parlementsleden vrouwelijk is, inspireren wij jonge meiden onvoldoende om hun stem te laten horen.

We kunnen verdrietig worden van de huidige stand van zaken, maar we kunnen ook verandering eisen in onze samenleving. Zeg nee tegen discriminatie. Maak anderen bewust van het hedendaagse seksisme, eis gelijke lonen voor gelijk werk en inspireer de vrouwen in je eigen omgeving. Sta ook alle andere dagen van het jaar op voor vrouwenrechten. Want door stil te staan komen we nergens. Daarom loop ik vandaag mee in The Women’s March. En ik zal ‘nee’ blijven roepen totdat de situatie van vrouwen gelijk zal zijn aan die van mannen, wereldwijd.

Gerelateerd Nieuws

blog

We zoeken een nieuw bestuur!

De Algemene Afdelingsvergadering komt eraan op 14 juni! Op deze AAV wordt ook weer een nieuw bestuu…

25 april 2023
blog, nieuwsbericht

We zoeken een nieuw bestuur

De Algemene Afdelingsvergadering komt eraan op 24 juni! Op deze AAV wordt ook weer een nieuw bestuu…

24 maart 2020
blog, nieuwsbericht

Verhalen uit de oude doos – Hessel Hoekstra

De beste activiteiten die Leiden-Haaglanden nooit georganiseerd heeft

De afgelopen vijf jaar heef…

10 december 2019