blog,nieuwsbericht

Verhalen uit de oude doos – Hessel Hoekstra

10 december 2019

De beste activiteiten die Leiden-Haaglanden nooit georganiseerd heeft

De afgelopen vijf jaar heeft DWARS Leiden-Haaglanden heel veel activiteiten georganiseerd. Sommige succesvoller dan andere. Er zijn succesnummers die we elk jaar doen, zoals de hippiebarbecue en de sinterklaasactiviteit. Van andere activiteiten is duidelijk dat ze niet voor herhaling vatbaar zijn. Maar sommige activiteiten zijn ooit bedacht, maar zijn nooit uitgevoerd om verschillende redenen. Hier een overzichtje.

Hoe tem je een troll?

Deze activiteit heeft er serieus gestaan. Het zou om een thema-avond/paneldiscussie over internettrollen, cyberpesten en online bedreigingen gaan. Het plan was ontstaan in het voorjaar van 2017. Thierry Baudet was net verkozen tot Tweede Kamerlid en op dat moment begonnen mensen te realiseren wat voor denkbeelden de Forum-voorman daadwerkelijk had. Er verschenen scherpe opinieartikelen waarin zijn gedachtegoed werd uitgeplozen en die waren niet mals. De reacties van Forumaanhangers op deze artikelen waren evenmin mals. Naar aanleiding van doodsbedreigingen moest er zelfs een toenmalige DWARSer tijdelijk onderduiken.

Het leek ons gepast om na te denken over wat de oorzaken en gevolgen van sociale media met betrekking tot politiek zijn. We hadden een locatie en een aantal interessante sprekers geregeld, onder wie een prominent figuur van de Piratenpartij. De datum bleek later heel slecht uit te komen: 17 mei 2017. Een paar dagen eerder klapte de formatiepoging voor een kabinet met GroenLinks, VVD, CDA en D66. En om die reden zou Jesse Klaver een meetup in Den Haag organiseren. Wij vonden het verstandig om de activiteit af te blazen.

Een halfjaar later probeerden we de activiteit opnieuw te organiseren, maar tot iets concreets is het helaas nooit gekomen.

 

Actie over vervuiling van de grachten

Leiden, Den Haag en Delft zijn steden waar het barst van de grachten. Helaas zijn deze grachten enorm vervuild door chemische stoffen en door afval en dat is heel slecht voor de planten en dieren die daar leven. Om hierop in te spelen, hadden we het idee om hier een actie omheen te doen. Deze actie is om meerdere redenen niet uitgevoerd.

Laat ik het zo zeggen, we wilden één van onze bestuursleden heel graag in de gracht gooien en zochten daar een mooi excuus bij. Vervuiling van de grachten was destijds in het nieuws, dus we dachten dat het een mooie aanleiding was. Het idee was dat we het betreffende bestuurslid in de gracht zouden gooien en tegen voorbijgangers zouden zeggen: “Vind je het raar dat wij hem in de gracht gooien? Je gooit zelf toch ook geen afval in de gracht?”

Helaas kwam dit idee ergens in oktober/november, en toen was het geen lekker weer om in grachten te gaan zwemmen. Mocht het huidige bestuur in het voorjaar of de zomer nog een excuus willen om een bestuurslid in de gracht te gooien, hier heb je er eentje.

 

Hippieklaas/Femiklaas/Tüterklaas

Al een aantal jaar zijn de Sinterklaasactiviteiten van de afdeling een enorm succes. Een deel van dat succes lag bij de ironisch linkse variant van Sinterklaas die wij vierden. In plaats van Sinterklaas kwam zijn socialistische broer Commieklaas langs om het collectief van cadeautjes en lekkernijen te voorzien. Met gevleugelde uitspraken als: “Dag proletariërs aller landen. Zijn er hier nog stoute kapitalisten?” en liedjes als Karl Marx ging uit fietsen en Hoor het spook waart door Europa was deze activiteit een gegarandeerd succes.

Al een aantal jaar lag er het idee om meer linkse broers en zussen van Sinterklaas bij Leiden-Haaglanden zouden langskomen. Een feministische variant bijvoorbeeld, of een hippie. Oorspronkelijk komt Sinterklaas niet uit Spanje, maar uit Turkije, en volgens een oud-penningmeester houden ze in Turkije van tüteren. Wellicht dat Sinterklaas zijn broer kon sturen die zijn komst met flink wat getüter zou aankondigen.

Helaas konden we bij Hippieklaas, Femiklaas en Tüterklaas minder sterke beeldvorming creëren, en Commieklaas was een dusdanig groot succes dat de afgelopen jaren besloten is om gewoon de socialistische broer van Sinterklaas elk jaar uit te nodigen.

Dit waren drie activiteiten waarvoor er tijdens mijn bestuurstijd wel plannen waren, maar die nooit van de grond zijn gekomen. Wellicht geef ik huidige en toekomstige bestuursleden hiermee nog goede ideeën voor activiteiten voor in de toekomst.

Gerelateerd Nieuws

nieuwsbericht

Lustrum 2024

Liefste DWARS’ers,

Met de blik op de toekomst zetten we ons iedere dag in voor een mooiere were…

25 maart 2024
nieuwsbericht

Campagnecommissie: meld je aan!

Wil jij je deze verkiezingen inzetten voor een groener en socialer Nederland? Word dan actief bij de…

17 augustus 2023
nieuwsbericht

Een nieuw bestuur

Op onze AAV op 14 juni is er een nieuw bestuur verkozen! Ontmoet Bestuur Nuijten: Alexander als…

05 juli 2023