nieuwsbrief

Nieuwsbrief september 2023

30 september 2023

Welkom bij de september-nieuwsupdate van DWARS Leiden-Haaglanden!

Mensen, mensen… Wat een maand! Even een korte recap:

Het nieuwe parlementaire jaar is geopend, en hoe! De verkiezingsprogramma’s en kandidatenlijsten vlogen ons om de oren, Extinction Rebellion bleef maar het nieuws halen en de fossiele subsidies bleken nog hoger dan gedacht te zijn. Caroline van der Plas trapte het politiek jaar af met het zingen van The Sounds of Silence op de H.J. Schoo-lezing, maar als snel was het Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren die het nieuws bleef domineren. Dan was het deze maand ook nog gewoon Prinsjesdag, eentje zelfs met enig optimisme! Het Nederlandse klimaatdoel van 55 procent reductie van broeikasgassen in 2030 (ten opzichte van 1990) lijkt voor het eerst een beetje in beeld te komen. Dat kan natuurlijk alleen goed gaan als Nederland de komende tijd flink werk durft te maken van het aanpakken van de grootste vervuilers! Tot slot laten de recente peilingen zien dat de kiezer weer ouderwets kan kiezen tussen de drie grote machtsblokken: rechts (VVD), midden (NSC) en links (GL-PvdA). Het is een momentopname, maar voor nu liggen ze nek aan nek om de grootste te worden!

Voor in je agenda!

  • Op 4 oktober trappen wij de campagne af in Jeu de Boules Foodbar – Mooie Boules Delft! Ook de JS is van de partij en is er even de tijd voor een spelletje jeu de boules. Klik hier om erbij te zijn!
  • Wil je meer weten over de aankomende campagneactiviteiten van oktober? Sluit je dan aan bij onze campagne-appgroep (link in de Whatsapp-groepsbeschrijving) en blijf op de hoogte!
  • Op 14 oktober vindt het GroenLinks-PvdA Congres plaats in Ahoy in Rotterdam. Mits je snel bent kan je je nog aanmelden via groenlinkspvda.nl/verkiezingscongres-2023 en dan zien we je daar!
  • Op 17 oktober hebben we de grote Haagse PJO-Avond! DWARS komt samen met vele politieke jongerenorganisaties (PJO’s) bijeen voor een avondje gezelligheid en praatplezier. Aangesloten zijn de JS, JD, JOVD, CDJA, Volt en BBB-Jong.
  • Natuurlijk staan er nog meer activiteiten op de planning voor het einde van de maand. Houd daarom vooral onze website en appgroep in de gaten en mis niks!

 

Meld je aan voor het DWARS Wintercongres!

Je kan je nu inschrijven voor het DWARS Wintercongres! Deze zal plaatsvinden op 11 en 12 november in de Fruitvis te Rotterdam. Je kan je aanmelden via de webshop. De Congreskrant en andere belangrijke documenten zullen in de loop van volgende maand verschijnen en kan je tegen die tijd vinden op de website van DWARS Landelijk. Voor nieuwe leden is er op zaterdagochtend ook een nieuwe-ledenbijeenkomst, waarin de DWARS Academy je bijpraat over het verloop.

 

Pride Leiden & onze verklaring over buitensporig politiegeweld

Op 2 september was het een feestelijke dag voor de stad Leiden: de Pride werd groots gevierd met bootjes door de grachten en veel gezelligheid. Helaas vond er ook een pijnlijk politieoptreden plaats. Demonstranten tegen de commercialisering van Pride werden met wapenstokken geslagen of zelfs urenlang opgesloten door de politie. Onze voorzitter Alexander reageerde hierover op onze socials voor het stadhuis van Leiden. ‘DWARS LH is tegen politiegeweld en voor het demonstratierecht dus wij zijn erg benieuwd naar de beantwoording van de burgemeester.’

Na een emotionele vergadering waarbij slachtoffers hun verhaal deden en gemeenteraadsleden geschokt en geroerd reageerden, was de bewoording van de burgemeester uitermate teleurstellend. De politie zou het hele evenement in goede banen willen leiden, maar dit werd helaas “door mensen anders ervaren”. (Lees ook: Raadsvragen over politieoptreden tijdens Pride Leiden)

Benieuwd wat het bestuur nog meer allemaal doet? Check de BV Vlogs van onze Instagram.

Secretaris-update!

Een kleine bestuursverandering heeft deze maand plaatsgevonden: Mats is nu officieel secretaris van DWARS Leiden-Haaglanden! Vragen over je lidmaatschap, de agenda, notulen van vergaderingen of digitale zaken? Mail ze naar secretaris.leiden-haaglanden@dwars.org. Hiermee is de nieuwe verdeling van Bestuur Nuijten: voorzitter Alexander, penningmeester Wietse, bestuurslid Promotie & Ledenwerving Aislinn, algemeen bestuurslid Zaare en secretaris Mats. Zie ook onze contactpagina of check onze introductietekstjes.

Tips van de maand

Voor de tips zetten wij GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout graag even in het zonnetje! Wil je iets luisteren? In de podcast Bellen met Bas word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen van de Europese politiek, met prikkelende onderwerpen als ‘Is Wopke Hoekstra geschikt als klimaatcommissaris?‘ Een zeer goede vraag om te stellen. Wil je iets lezen? Het nieuwe boek ‘Er is wél een alternatief: Postkapitalisme – Een Einde aan de Roofbouw op Aarde en Mens‘ is een bundel van 35 schrijvers die een nieuwe wereld schetst voorbij het kapitalisme (kijk hier naar de boeklancering). Wil je nog wat doen? Denk ook eens aan langskomen om te applaudisseren voor de klimaathelden van XR op de A12! Kijk voor alle evenementen en trainingen op de site https://extinctionrebellion.nl/events/. Laten we hopen dat de tientallen miljarden aan fossiele subsidies snel aan de energietransitie kunnen worden besteed.

 

(Psst, sta jij nog niet op de mailinglijst? Meld je aan door hier te klikken.)


Nieuwsbrief   Instagram   WhatsApp