interviews

DWARSers voor de Staten: Niels Goedegebure

14 maart 2019

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, lucht, wolk, bril en buiten

Jongeren zijn ontzettend belangrijk voor de provincie. Daarom laten wij alle DWARSe kandidaten van GroenLinks Zuid-Holland aan het woord komen met een interview! Deze week vertelt Niels Goedegebure (plek 20) iets over zichzelf.

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Niels Goedegebure. Ik ben achttien jaar, en studeer technische bestuurskunde in Delft. Dit is een studie met zowel een technische en wiskundige kant, als een maatschappelijke kant. mijn bachelorrichting is energie en industrie, waarbij de focus veel op duurzame energie en industriesystemen ligt. Ik woon al sinds mijn geboorte in Leiden- een geweldige stad! Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in klimaatverandering en de wetenschap erachter, en de politiek kwam daar vanzelf bij. De linkerkant is daarbij altijd vanzelfsprekend voor mij geweest. Een logische stap naar GroenLinks dus!

Zou je iets kunnen vertellen over je geschiedenis bij DWARS?

Ik ben bij DWARS gekomen door de scholierenverkiezingen van 2017! Ik had samen met een groepje een poster gemaakt, en we waren begonnen met het opzetten van de campagne voor GroenLinks op onze school. Daardoor raakte ik in contact met een aantal GroenLinksers en DWARSers. Zo belandden we ook bij een aantal evenementen rondom de verkiezingen. De interesse was er altijd al, maar toen besloot ik vrij direct ook echt lid te worden. De “politieke vonk” sprong over.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de PS-verkiezingen?

Ik wil me graag inzetten voor de campagne, en dit is een geweldige kans om dat te doen! Zo vertegenwoordig ik jongeren en mensen die, net als ik, voor het eerst kunnen stemmen.
Misschien is dat wel de belangrijkste groep kiezers, omdat het klimaatbeleid ons aangaat, of we dat nu willen of niet. Als er wordt gesproken over plannen voor over vijftig jaar, klinkt dat heel ver weg. Maar wij, de jongeren, zijn júíst degenen die de effecten van die plannen zullen ondervinden. Daarom is het zo belangrijk dat onze toekomst niet wordt bepaald door mensen die deze toekomst zelf nauwelijks mee zullen maken. Jongeren snappen de urgentie van een harde klimaataanpak beter, omdat wij beseffen dat alles wat wij nu niet doen, later ons probleem wordt. Er is nu al eigenlijk geen tijd meer voor “over vijftig jaar”.

Ook zal ik straks aan een baan en echte woning beginnen. Onze generatie mag niet de generatie worden die gevangen zit tussen hoge huren en tijdelijke contracten. Deze toegenomen economische onzekerheid is een groot probleem, en daar moet wat aan gedaan worden.

Verder vind ik het belangrijk dat mensen met een technische opleiding goed vertegenwoordigd zijn op de lijst. Politieke discussies raken op de TU soms misschien wat meer op de achtergrond, maar technische studenten zijn juist ontzettend hard nodig voor de technologie achter de klimaattransitie. Van betere windmolens tot verwarmingssystemen zonder aardgas; duurzame ontwikkeling is hard nodig, en gaat sneller dan ooit.

Wat zou je doen als je verkozen zou worden tot de Staten?

Ik zou mijn opgedane kennis in energiesystemen graag willen inzetten voor goed werkend, duurzaam beleid. Verder zou ik me inzetten voor een nog sterkere focus op openbaar vervoer. De randstad slibt dicht, en dat is niet op te lossen met meer asfalt. Niet alleen is er daarom veel meer geld nodig voor het OV, maar ook in bredere oplossingen zoals het afstemmen van vervoer tussen steden is winst te behalen. Daarbij is goed fietsvervoer, van fietspaden tot fietsenstallingen, onmisbaar voor de bereikbaarheid. Alleen dan kan reizen snel en betaalbaar blijven. Ook moeten er strengere regels komen voor betaalbare woningen. Een woning is een behoefte, geen speculatie.

Heb je een eigen quote of oneliner?

Schuif verduurzaming niet weer af op de volgende generatie.

Gerelateerd Nieuws

interviews

“Illegale huisjesmelkers hoor je niet te belonen”

Een interview met gemeenteraadslid Ahmet Kargin
Leiden en studenten gaan vaak hand in hand, maar ni…

18 december 2023
interviews

DWARS voor Europa: Interview met Kim van Sparrentak

Interview met jonge kandidaat voor het Europees Parlement: Kim van Sparrentak

In aanloop naar de…

13 mei 2019
interviews

DWARSers voor de Staten: Ida Vos

Jongeren zijn ontzettend belangrijk voor de provincie. Daarom laten wij alle DWARSe kandida…

08 februari 2019