interviews

DWARSers voor de Staten: Jonathan Thijs

09 januari 2019

Jongeren zijn ontzettend belangrijk voor de provincie. Daarom laten wij alle DWARSe kandidaten van GroenLinks Zuid-Holland aan het woord komen met een interview! Om de spits af te bijten, kun je vandaag het interview met onze jongste kandidaat lezen: Jonathan Thijs (plek 17).


Kun je jezelf even in het kort voorstellen?

Ik ben Jonathan, 16 jaar (17 op het moment van de verkiezingen, met plek 17!), en ik woon in Leiden. Ik ga naar het Stedelijk Gymnasium van Leiden en zit daar momenteel in mijn examenjaar. Ik ben eigenlijk al een hele tijd actief in de debatwereld, waar ik allerlei verschillende soorten toernooien doe: internationale MUN conferenties, nationale wedstrijden, en wedstrijden in de Benelux. GroenLinkser ben ik in hart en nieren, en na me bij DWARS te hebben aangesloten, wil ik nu ook graag voor GroenLinks aan de slag in de Provinciale Staten. Naast dit alles houd ik van veel dingen, ik ben een echte Bourgondiër. Zo speel ik de piano, doe ik aan waterpolo en badminton, lees ik graag, en word ik helemaal gelukkig van in de keuken staan.

Hoe ben je bij DWARS terecht gekomen?

Ik zit nu ongeveer een jaar bij DWARS. Dat is wel een leuk verhaal. Eigenlijk begon het rond de scholierenverkiezingen, die ik organiseerde, bij mij op school. Ik stuurde de partij GroenLinks daar een beetje aan. Daarvoor ging ik naar de lokale campagne-afdeling voor de gemeenteraadsverkiezingen van GroenLinks, waar ik materialen kreeg en lekker kon overleggen over GroenLinks en de campagne. Daar ontstond ook mijn eerste directe link met DWARS, door de aanwezigheid van een lid. Langere tijd had ik het idee al wel in mijn hoofd om meer met GroenLinks te doen, en zo kwam ik terecht bij DWARS. Toen de verkiezingen zelf kwamen heb ik, op de avond van die geweldige uitslag, de knoop doorgehakt en me direct ingeschreven.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Provinciale Staten?

Ik heb me kandidaat gesteld, omdat ik mijn betrokkenheid in de wereld van het debat en GroenLinks graag op een nieuw niveau wilde trekken, en het -misschien nog wel belangrijker- een geweldig symbool vind om op de lijst te staan, met oog op mijn jonge leeftijd. Er ligt namelijk een flinke kloof tussen de mensen en het provinciehuis. Dat is te zien aan de lage opkomst bij de PS-verkiezingen. Blijkbaar vinden mensen, en dan vooral de jongeren, de Provinciale Staten niet belangrijk genoeg om ervoor naar de stembus te gaan. Ze weten vaak niet wat het is, laat staan wat het doet. Dit symbool laat een frisse wind waaien door de provinciale politiek, eentje die meer aanslaat bij de jongvolwassenen. Zo hoop ik ook hen weer mee te nemen in de Provinciale Staten, en daarom heb ik me kandidaat gesteld.

Wat zou je doen als je verkozen zou worden?

Eigenlijk borduren mijn plannen voort op wat ik zojuist heb gezegd. Mijn grootste speerpunt gaat zijn om de betrokkenheid tussen burgers en de provincie te vergroten. Dat kan één op één, maar ook via beleid. Zo heeft Anneloes van Hunnik, huidig statenlid van GroenLinks Zuid-Holland, voor elkaar gekregen dat aangenomen stukken herschreven worden in “normaal” Nederlands, zodat iedereen het kan lezen en begrijpen. Dit soort acties zijn noodzakelijk om iedereen mee te nemen in de gang van zaken van de provincie. Daarom zal ik me daar sterk voor inzetten.

Ook spelen de Provinciale Staten een belangrijke rol in het bevorderen van de vele vormen van gelijkheid. Hierin zou ik me willen voegen, door met passie de productie van regenbooggemeenten en regenboogzebrapaden voort te drijven. Daarnaast is -zeker in de Provinciale Staten- klimaat natuurlijk extreem belangrijk. Graag zou ik me dus bezighouden met het bewaken van ons natuurgebied, het reguleren van milieuvervuilende bedrijven, en het langzaam groen inkleuren van onze prachtige (maar toch grijze) provincie!

Heb je een favoriete quote of oneliner?

Stemmen moeten niet alleen geteld en gehoord worden, het belangrijkste is dat we naar ze luisteren.

Gerelateerd Nieuws

interviews

“Illegale huisjesmelkers hoor je niet te belonen”

Een interview met gemeenteraadslid Ahmet Kargin
Leiden en studenten gaan vaak hand in hand, maar ni…

18 december 2023
interviews

DWARS voor Europa: Interview met Kim van Sparrentak

Interview met jonge kandidaat voor het Europees Parlement: Kim van Sparrentak

In aanloop naar de…

13 mei 2019
interviews

DWARSers voor de Staten: Niels Goedegebure

Jongeren zijn ontzettend belangrijk voor de provincie. Daarom laten wij alle DWARSe kandidaten van G…

14 maart 2019