Geen categorie

Wat DWARSers doen: interview met een nieuw lid

27 juni 2017

Je bent net lid geworden van DWARS en je wil graag actief worden. Hoe doe je dat? Kübra Erkoca is sinds korte tijd lid van DWARS en wil graag actief worden. We vroegen haar hoe ze bij DWARS is gekomen, wat ze hier wil doen en wat ze aan andere nieuwe leden mee wil geven.

Vertel wat over jezelf. Wie ben je, waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

“Hoi allemaal, Ik ben Kübra, 21 lentes jong , geboren en getogen in Leiden. In het dagelijks leven ben ik een (betrokken) studente op lerarenopleiding maatschappijleer op de Hogeschool van Amsterdam. Op de HvA ben ik actief bij een aantal medezeggenschapsraden. Verder loop ik stage op een hele leuke vmbo-school in Leiden en heb ik ook nog een bijbaan. Sinds kort wil ik graag actief lid worden bij GroenLinks en DWARS!”

Waarom heb je besloten lid te worden van GroenLinks/DWARS?

“Ik ben lid geworden van GroenLinks en van DWARS, omdat mijn groene en sociale waarden overeenkwamen met die van GroenLinks en DWARS. Als wij willen dat de toekomstige generaties op deze aarde kunnen blijven leven zonder dat het naar de knoppen is gegaan, dan moeten wij nu beginnen met het groener maken van Nederland. Ik denk ook dat mijn lidmaatschap een bijdrage zal leveren om Nederland deze kant op te laten werken.

Tevens had ik overeenkomsten met de linkse waarden van DWARS/GroenLinks. Ik ben voor het verkleinen van de ongelijkheid in de samenleving. Ik vind dat welvaart eerlijk verdeeld moet worden en dat eerlijke kansen in het onderwijs daar een belangrijke rol spelen. Tot slot heb ik een GroenLinks-meetup in februari bijgewoond en na die meetup was ik 100% zeker van mijn keuze!”

Welke politieke onderwerpen vind je het interessantst?

“Ik vind dit best een moeilijke vraag, want in principe vind ik alles wat met politiek te maken heeft interessant. Als ik zou moeten kiezen dan zou ik voor volgende politieke onderwerpen gaan: klimaat, emancipatie(lgbt+/vrouwen), sociale ongelijkheid.

Een van de politieke onderwerpen die ik het interessantst vind is het klimaat. Tijdens mijn transitie naar het veganisme heb ik geleerd dat ons voedingspatroon grote invloed heeft op het klimaat. Daarom vind ik het extra belangrijk om politieke onderwerpen op grond van het klimaat te volgen.

Daarnaast liggen de politieke onderwerpen omtrent sociale ongelijkheid (om specifiek te zijn in het onderwijs) dicht bij mijn hart. Deze interesse werd gedeeltelijk gewekt door mijn huidige opleiding (lerarenopleiding maatschappijleer). In het jaarverslag van de staat van het onderwijs werd geconcludeerd dat bij gelijke intelligentie het steeds belangrijker wordt uit welk gezin je komt en welke opleiding je ouders hebben gedaan voor je schoolkeuze en schoolloopbaan. Mijn ouders zijn niet in Nederland geboren en hadden tot voor kort helemaal geen opleiding afgerond. De tegenslagen die ik als leerling/student tijdens mijn schoolloopbaan heb gehad, hebben er alleen maar voor gezorgd dat ik harder werkte! Ik hoop dan ook later ervoor te kunnen zorgen dat leerlingen hun eigen dromen kunnen najagen!

Tot slot hebben politieke onderwerpen omtrent emancipatie mijn interesse. Met emancipatie duid ik op de vooruitgang van de positie van vrouwen en LGBT+-leden in Nederland. Ook al is er veel vooruitgang geboekt in zowel de vrouwen- als LGBT+-emancipatie, er is nog steeds ongelijkheid. Zo vindt er nog geweld plaats tegen LGBT+-leden en hebben weinig vrouwen een baan in leidinggevende functies. Er kan nog steeds meer respect en acceptatie komen voor vrouwen en LGBT+-leden.”

Welke indruk heb je tot nu toe van DWARS gekregen?

“De eerste bijeenkomst die ik bijwoonde was de nieuwe ledenavond van DWARS. Ik was erg onder de indruk van de organisatie van de nieuwe avond. De presentaties die gehouden werden waren erg duidelijk. Daarnaast vond ik het leuk om zoveel gelijkgestemden te spreken! Ik voelde mij in een erg open, gezellige sfeer, waardoor ik gemakkelijk anderen van de regio Leiden-Haaglanden kon aanspreken!”

Op welke manieren hoop je actief te kunnen worden binnen DWARS?

“Ik hoop na de zomervakantie actief te kunnen worden binnen DWARS, maar in welke commissies ik actief wil zijn weet ik nog niet. Ik wil in ieder geval meelopen met de volgende commissies: Integratie, Emancipatie & Diversiteit, Milieu & Voedsel en Onderwijs.”

Op welke GroenLinkser heb je in maart gestemd en waarom?

“In maart heb ik op Nevin Özütok gestemd, omdat ik het belangrijk vond tijdens de verkiezingen om op een vrouw te stemmen en het liefst wil ik ook dat de Tweede Kamer een betere afspiegeling van de pluriforme samenleving wordt. Daarom heb ik op een Nederlandse gestemd met een migratieachtergrond. Nevins ambities in combinatie met haar achtergrond laten zien dat ze een enorme harde werker is en dit vind ik inspirerend. Aangezien ik uit een soortgelijke achtergrond kom, kon ik mij goed relateren aan haar verhaal.”

Welke boodschap wil je andere nieuwe leden die nog niet actief zijn meegeven?

Just do it! De eerste stap zetten is meestal moeilijk, maar als je het eenmaal doet en actief lid word krijg je echt geen spijt. Je wordt met open armen ontvangen en als je nog onzeker bent over wat je wilt doen kan je altijd vragen stellen en oriënteren. Iedereen is bereid je een helpende hand te bieden.

Is er verder nog iets dat je kwijt wil?

Ik wilde graag DWARS bedanken voor deze gelegenheid en de open ontvangst. Ik kijk uit naar een leerzame, interessante periode bij jullie. Ik hoop dat we samen met zijn allen veel kunnen bereiken!

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Leerzame lezing en quiz over abortus

Dinsdagavond 24 november was het zover, een speciale avond over het onderwerp abortus. Tijdens deze …

25 november 2020
Geen categorie

Training debatteren

Donderdagavond 19 november kregen we een debat training van Daan. Hij leerde ons tijdens deze traini…

23 november 2020
Geen categorie

Gezellige spelletjesavond

Afgelopen dinsdag 10 november was er weer een nieuwledenavond en deze keer gecombineerd met spelletj…

18 november 2020