nieuwsbrief

Nieuwsbrief november 2023

09 december 2023
Logo van DWARS Leiden-Haaglanden

Reflectie op de verkiezingen

Foto van Hans Wiegel die naar Joop den Uyl wijst met de tekst "Sinterklaas bestaat: Daar zit hij!"
Ik sta denk ik niet alleen als ik zeg dat woensdag mij boos, bang en verdrietig maakt. Bijna een kwart van Nederland heeft gestemd op een racistische partij. Links is kleiner dan ooit. Er komt nog wel een moment waarop we dit verder moeten analyseren, maar voor nu is het allerbelangrijkste is dat we nu elkaar vast blijven houden. Je staat er niet alleen voor. Zoals Frans gisteravond al zei: Wij laten niemand los.

Het is heel verleidelijk om van dit soort uitslagen passief te worden. Om mijn favoriete artiest (Frank Turner) te quoten: “Can’t I just spend the next four years getting wasted? Maybe if I drink enough whisky shots I can face it“.

Maar dat is natuurlijk geen optie. Deze uitslag betekent dat links harder nodig is dan ooit. We moeten meer dan ooit ons laten zien. In de politiek, op straat, richting onze vrienden. Overal waar racisme haar kop opsteekt moeten wij het tegengeluid zijn. Laat dit ons dus strijdbaar maken. Laten we samen een vuist maken voor solidariteit, gelijkheid en snoeihard links beleid. Of, zoals dezelfde artiest ook zingt:

“I’m going to spend the next four years getting outraged
So every single day let’s find a brand new way
To let the motherfuckers know that we can’t be swept away
I’m going to spend the next four years on the barricades”

Foto van een van de A12 protesten van Extinction Rebellion
Tips van de maand
Het lied waar ik hierboven uit quote is van Frank Turner: The Sand In The Gears. Oorspronkelijk geschreven als reactie op de overwinning van Trump in de VS, maar nu ook heel passend. Luister hier naar het volledige lied.

Verder is dit hét moment om op te staan tegen reactionair rechts beleid. Jullie zijn al allemaal politiek actief, maar overweeg ook eens om lid te worden van de vakbond!

Wil je een leuk, vrolijk, inclusief en heel goed geschreven boek lezen? Probeer eens de “Wayfarers” serie van Becky Chambers (zie hier deel 1).

Voor in je agenda

  • Voor mensen die de verkiezingen nog willen nabespreken, vanavond, op 24 november organiseren GL en PvdA Den Haag een verwerkingsborrel op het PvdA-pand in Den Haag (stationsweg 10b). Begint om 19:00, aanmelden is niet nodig.
  • Op 29 november is de winter AAV in Leiden. Vergeet je niet aan te melden, dat kan tot 26 november via deze link. Er staat ook nog een vacature voor de lustrumcommissie open!
  • Op 7 december organiseren we samen met de JS een lezing over vrouwenrechten in Iran. Twee fantastische spreeksters met veel kennis over vrouwenrechten in Iran nemen ons hier mee in de positie van vrouwen in Iran. aanmelden kan hier. Locatie is Den Haag.
  • Op 12 december vieren we met z’n allen commieklaas in Delft! Een van de mooiste tradities van deze afdeling. Een gezellige activiteit waarin we (tweedehands) cadeautjes met elkaar uitruilen en een gezellige tijd hebben. Aanmeldlink vind je hier.

 

(Psst, sta jij nog niet op de mailinglijst? Meld je aan door hier te klikken.)

 


Nieuwsbrief 🗞️   Instagram 📷   WhatsApp 💬