blog

Achter de schermen bij de tramactie

25 september 2016

Woensdag 21 september hielden wij een succesvolle tramactie, om aandacht te vragen voor het feit dat de HTM een pro-vluchtelingenstatement te controversieel voor de open ruimte. De actie was een groot succes en trok veel aandacht. Maar hoe is die actie precies tot stand gekomen?

Een dag eerder bereikte ons het nieuws en wij besloten dat we er actie over wilden voeren. Toen kwam de vraag wat voor actie we konden voeren. Al snel kwam het idee om zelf een tram te knutselen waar mensen op straat hun positieve boodschap aan vluchtelingen op konden zetten. Een dag later zou de actie plaatsvinden. Nog geen kwartier voor sluitingstijd is W.K. naar de knutselwinkel gerend om papier, verf en kwasten te halen.

Die avond hadden wij met alle andere politieke jongerenorganisaties uit de regio een debatavond, en tijdens de avond wisten wij de Jonge Socialisten (PvdA) en ROOD (SP) te overtuigen om onze actie te steunen. Hoewel we graag bleven hangen voor de borrel, was er nog een tram die voor de volgende dag in elkaar geknutseld moest worden. Terwijl W.K. en Isabel vrolijk zaten te verven, bereidde ik alvast een persbericht voor. Dit ging tot ongeveer half één door.

De volgende dag was het zover, de actie: gewapend met markers, onze geknutselde trams en onze DWARS-shirts gingen W.K., Isabel, Joost en ik richting de tramhalte aan het Spui. Beseffend dat het demonstratierecht in Den Haag niet heel duidelijk is, besloten we om dit een publieke opiniepeiling, of een handtekeningeninzameling te noemen.

De actie ging erg goed, en we hebben ontzettend veel positieve reacties gekregen. Den Haag is een internationale stad, en we wisten ook de nodige Engelse berichten en zelfs een Poolse boodschap te ontvangen. Niet iedereen was het met ons eens, maar zelfs die mensen waren bereid om een mooie boodschap te schrijven. Tijdens de actie kwam Wouter Booij van de PvdA Den Haag zijn steun aan ons betuigen en werden we geïnterviewd door het AD (het resultaat is hier te lezen).

Nadat de trams helemaal volgeschreven werden, was het de vraag wat we ermee gingen doen. We konden hem op de tramhalte ophangen, maar dan riskeerden we een boete en dat vonden we slecht voor het milieu. Uiteindelijk besloten we om ze aan te bieden bij het hoofdkantoor van de HTM. Daar binnengekomen bleek niemand van het bestuur. Via een secretaresse wisten we het hoofd van de communicatie te spreken. Hij vond onze actie zeer sympathiek, maar bleef wel bij zijn standpunt.

Hoewel het jammer is dat de HTM hun standpunt niet wil veranderen, was dit wel een sterke actie. We hebben op straat en veel positieve feedback gekregen en de media heeft ons bericht vaak overgenomen. Een dag later werd W.K. zelfs gebeld voor een radio-interview met FunX (het hele interview is hier terug te luisteren). Ook gaat de Haagse GroenLinks-fractie vragen stellen tijdens de raadsvergadering. Al met al kunnen we terugkijken op één van onze succesvolste acties tot nu toe.