Nieuwsberichten,Persberichten,Politiek

Eerste reactie DWARS en Jonge Socialisten – Uitslag Tweede Kamerverkiezingen

24 november 2023

DWARS en de JS kijken met verdriet naar de verkiezingsuitslag van woensdag. Nederland kiest ervoor om een discriminerende, xenofobische en racistische partij de grootste te maken. Dat doet niet alleen zeer, dat raakt de allerkwetsbaarsten in de samenleving, waar onze partijen zich voor inzetten, het hardst. Veel Nederlanders zijn gisteren wakker geworden met het gevoel dat er voor hun in dit land geen plek is. Onze jongerenorganisaties staan pal naast deze mensen. Haat mag het nooit winnen van hoop.

De VVD heeft deze campagne de deur wagenwijd opengezet voor extreemrechts. Als de PVV een kabinet mag leiden, zal dit ten kosten gaan van de fundamentele mensenrechten van miljoenen Nederlanders, van broodnodig klimaatbeleid en van een écht antwoord op bestaanszekerheid. DWARS en de JS roepen daarom alle partijen op om niet samen te werken met een partij die miljoenen mensen uitsluit en de rechtstaat niet respecteert. Ook roepen we alle linkse politieke jongerenorganisaties op om samen een progressief blok te vormen tegen deze beweging.

Na de lijstfusie van GroenLinks-PvdA hebben ook DWARS en de Jonge Socialisten de samenwerking opgezocht in de campagne. Wat volgde was een sterke inhoudelijke campagne die een antwoord gaf op de onvrede en het gebrek aan vertrouwen in de politiek bij jongeren. We bedanken alle mensen die zich de afgelopen weken als vrijwilliger door weer en wind hebben ingezet. Zonder jullie hadden we dit niet gekund!

GroenLinks en de PvdA hebben zich in de laatste weken uitgesproken tegen het neoliberale beleid van de afgelopen dertien jaar en hebben zich verzet tegen een samenwerking met extreemrechts. De partijen zullen nu voor dat verzet en voor dat idealisme moeten blijven staan, zeker gezien onze verwachtte rol als grootste oppositiepartij. In die rol moeten we keihard opkomen voor de rechten van minderheden, en ons fel uitspreken tegen discriminatie, verdeeldheid en haat.

De woede en het verdriet die veel mensen voelen na deze uitslag moeten we omzetten in actie. Spreek je uit, sta naast de ander en ga samen met ons de komende tijd de strijd aan om Nederland eerlijker, groener en socialer te maken!

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten, Politiek

Stemadviezen Amendementen en Moties GL/PvdA Congres

Op 14 oktober is het gezamenlijke congres van GroenLinks en PvdA in Rotterdam. Op de planning…

13 oktober 2023
Nieuwsberichten

Kauthar, Lyle en Eva voor Tweede Kamerlid: stemadvies DWARS lijstreferendum

Vrijdag maakte de kandidatencommissie hun voorstel bekend voor de gezamenlijke lijst van…

11 september 2023
Internationaal, Nieuwsberichten, Politiek

Statement Israel-Palestina

Op zaterdag 7 oktober pleegde terreurorganisatie Hamas een verschrikkelijke aanval op de staat…

08 november 2023