Opinie

Corona zorgt voor nog meer leed bij ouderen

16 mei 2020

Een opiniestuk van onze voorzitter is in de zaterdageditie van het Utrechtse AD geplaatst! ? Lees het artikel hieronder (Bron: AD).

Door Stijn Rombouts

eze maand staan we stil bij 75 jaar vrijheid. Vrijheid heeft tegenwoordig een andere betekenis. Vrij zijn van een onderdrukker is vervangen door vrij zijn om jezelf te ontplooien: de vrijheid om jouw weg naar een fijn en gelukkig leven te vinden. Er is geen plek waar ik die vrijheid sterker gevoeld heb dan in Utrecht, waar ik naartoe kwam om te studeren. Gesteund door de technologische vooruitgang heb ik meer mogelijkheden dan elke generatie voor mij. Op mijn laptop heb ik een muziekstudio tot mijn beschikking waar The Beatles jaloers op zouden zijn geweest, en mijn telefoon bevat een krachtiger computer dan de eerste maanlander. Ik beschik over technologie die het mogelijk maakt mijn stem te laten horen. Technologie die mij geluk brengt, omdat ik in tijden van corona in contact kan blijven met mijn vrienden en familie.

Nieuwe televisie

Juist deze vrijheid is in Utrecht niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ik werk in de thuiszorg, voornamelijk in Kanaleneiland, en juist ten tijde van corona zie ik het leed van ouderen in een snel veranderende samenleving. Elke maandag werk ik bij een vaste cliënt die graag kookprogramma’s kijkt. De nieuwe tv die ze heeft, kent veel geheimen voor haar. Ik besloot haar provider te bellen. Het menu dat ik tegenkwam, was als een muur voor ouderen zoals mijn cliënt. De mogelijkheid om een medewerker te spreken was goed verstopt. Een gemakkelijk benaderbare klantenservice is immers duur om te onderhouden. Haar goed helpen levert weinig op en de kans dat ze vertrekt is nul.  Mijn cliënt vervangt haar abonnement liever niet meer; van provider wisselen lijkt haar te veel gedoe.

In een wereld vol mogelijkheden ben je alleen vrij als je ook daadwerkelijk kan kiezen. De keuze om niet te veranderen. De keuze om niet te weten hoe je een kookkanaal moet instellen op je smart-tv. De keuze om niet eens een smart-tv aan te schaffen. Die keuzes worden eigenlijk niet langer door de samenleving ondersteund. Die keuzes zijn als een verouderd softwarepakket waarvoor niet langer nieuwe uitbreidingen uitkomen, omdat die uitbreidingen niet langer rendabel zijn. De toegankelijkheid van hulp is niet alleen een probleem bij luxeproducten zoals een kookkanaal. Een andere cliënt vertelde dat hij het spoednummer van zijn huisarts had gebeld, omdat hij geen medewerker aan de lijn kon krijgen. Waar buiten coronatijd een naaste kan helpen, blijft nu die helpende hand vaak veilig op afstand.

Ondersteuning

De lift naar mijn appartement hangt ondertussen wel vol met briefjes van mensen die hulp aanbieden. Het warme hart van onze stad is juist nu goed zichtbaar, maar we hebben structurele oplossingen nodig. Als we technologische barrières voor ouderen willen wegnemen, zoeken we vaak de oplossing in cursussen. Een deel van de ouderen heeft echter niet om technologische veranderingen gevraagd. In de Utrechtse aanpak zou ook technologische ondersteuning op buurtniveau kunnen worden gerealiseerd. Ik zie voor thuiszorgmedewerkers zoals ikzelf een kans om hier een signalerende rol in te spelen.

Corona brengt nu deels aan het licht hoe onze samenleving knelt voor ouderen, maar biedt ook kansen. Het is belangrijk dat we deze ingrijpende situatie gebruiken om onze samenleving zo in te richten, dat we allemaal kunnen genieten van de vrijheid, de mogelijkheden, de kansen. Maar alleen, als wij daar zélf zin in hebben. Dat is pas échte vrijheid.

Gerelateerd Nieuws

Opinie

Onze boodschap voor Frans Timmermans

Beste Frans Timmermans,

Op 22 augustus bent u verkozen als lijsttrekker van PvdA/GroenLinks, …

26 september 2023
Nieuws, Opinie

Over linkse samenwerking

Op dinsdag 13 juni hield GroenLinks een ledengesprek over de linkse samenwerking tussen GroenLinks e…

17 juni 2023
Opinie

Kritisch GroenLinks

Op de algemene ledenvergadering van GroenLinks Utrecht aankomende zondag wordt er gestemd over een m…

06 november 2021