Europees Parlement

Interview met kandidaat Sjoukje van Oosterhout #12

17 mei 2019

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Sjoukje van Oosterhout, net 26 jaar, en woon al bijna drie jaar in Londen waar ik voor een milieuorganisatie aan de Brexit-onderhandelingen werk. Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Nederland, maar heb tijdens mijn mandaat als Nederlandse Jongerenvertegenwoordiger van de Europese Unie ook een tijdje in Utrecht gewoond.

Waarom heb je jezelf verkiesbaar gesteld?

De afgelopen jaren heb ik met eigen ogen gezien dat de Europese Unie verre van perfect is. Het Europees Parlement zou een belangrijke rol moeten spelen in het betrekken van burgers bij de EU, maar is daar tot nu toe niet in geslaagd. Als jonge vrouw met ervaring in Brussel, Den Haag en Londen hoop ik de Nederlandse jongeren een stem te kunnen geven in Europa.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk als Brexit-beleidsadviseur in Londen voor ‘Friends of the Earth’ (in Nederland bekend als Milieudefensie). De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt aan de Brexit-onderhandelingen om klimaat en natuur zo hoog mogelijk op de agenda te krijgen. Daarnaast heb ik me ook ingezet voor het verduurzamen van het nieuwe internationale handelsbeleid van het Verenigd Koninkrijk: internationale handelsakkoorden zouden altijd het klimaat centraal moeten stellen.

Heb je altijd al politieke ambities gehad?

Mijn vader is burgemeester, dus er werden aan de keukentafel veel politieke gesprekken gevoerd. Door mijn studie Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Groningen en de London School of Economics ben ik me gaan interesseren in de Europese politiek. Tijdens mijn stage in Brussel zag ik veel oude grijze mannen in machtsposities die weinig moeite deden om jongeren te betrekken bij beslissingen. Mijn functie als Jongerenvertegenwoordiger van de EU gaf mij de kans om de brug tussen jongeren en Europa te dichten. Ik kijk ernaar uit om me in het Europees Parlement in te zetten voor mijn groene idealen.

Wat vind je de belangrijkste onderwerpen bij deze verkiezingen?

Dit zijn de klimaatverkiezingen: met nog twaalf jaar om klimaatverandering te stoppen, hebben we geen tijd te verliezen om de EU groener en socialer te maken. Daarnaast is ook infrastructuur (investeringen in internationale treinverbindingen), gendergelijkheid en het verduurzamen van internationale handel voor mij erg belangrijk. 

Wie is jouw grote voorbeeld?

Ik heb vorige week in Londen Greta Thunberg mogen ontmoeten. De manier waarop zij onze jonge generatie vertegenwoordigd en tegen ministers en parlementariërs durft op te staan, is erg inspirerend.

Waarom is het belangrijk dat jongeren gaan stemmen?

Bij de vorige Europese verkiezingen kwam maar 18% van de Nederlandse jongeren naar de stembus. Dat betekent dat 82% de afgelopen vijf jaar niet was vertegenwoordigd in het Europees Parlement, terwijl daar wel belangrijke beslissingen worden genomen over zaken zoals klimaat en handel. Dat is niet verrassend als je kijkt naar hoe weinig jongeren op school leren over de EU en de focus van politieke partijen in het algemeen op oudere doelgroepen. Het is onze taak als (jonge) kandidaten om te laten zien waarom Europa wél belangrijk is.

Wat wil/kun je voor jongeren betekenen in het Europees Parlement?

Ik denk dat de beste Europarlementariërs niet het liefst in een vergaderzaal in Brussel of Straatsburg zijn,maar op straat, in de klas en bij bedrijven. Dankzij mijn ervaring als Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken heb ik in twee jaar tijd duizenden Nederlandse jongeren mogen spreken over Europese thema’s. Ik denk door altijd het gesprek met jongeren aan te gaan je jongeren het beste kunt vertegenwoordigen, omdat je dan weet wat er leeft.

Hoe wil je jongeren meer gaan bereiken en betrekken bij de Europese politiek?

Jongeren zijn wel degelijk geïnteresseerd in Europese thema’s zoals klimaat en politiek in het algemeen, maar hebben minder interesse in traditionele vormen van politieke participatie. Het is onze taak als kandidaten om ook jongeren op te zoeken die minder snel debatten bijwonen of die al politiek actief zijn. Daarom ga ik in de campagne ook langs scholen en spreek ik ook voor groepen jongeren die nog geen achttien zijn.

Hoe ziet jouw ideale Europa eruit?

In mijn ideale Europa is de planeet altijd belangrijker dan winst, worden jongeren gehoord en zijn mannen en vrouwen écht gelijk.

Wat is je lievelingsdier?

Alle dieren zijn natuurlijk belangrijk voor het in stand houden van ecosystemen, maar de éénogige kat van mijn ouders is toch wel mijn favoriet.

Wat is je guilty pleasure?

Als ik in Nederland ben, ga ik niet weg zonder het vegan satebroodje van de Vegetarische Slager te eten. En ik kijk erg weinig (Nederlandse) tv, maar zal nooit een aflevering missen van ‘Boer Zoekt Vrouw’ of ‘Ik Vertrek’.

Gerelateerd Nieuws

Europees Parlement

Interview met kandidaat Kim van Sparrentak #7

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Kim van Sparrentak. Ik ben opgegroeid in Middelburg, Ze…

18 mei 2019