Provinciale Staten

Interview met DWARSe kandidaat Wouter Ubbink #34

14 maart 2019

Je hebt het besloten: Deze keer ga je stemmen op een jong persoon. Een die met een frisse blik voor verandering kan zorgen in de provincie Utrecht. (Of je bent gewoon geïnteresseerd natuurlijk ;)) Maar op wie? Geen paniek! De komende tijd zullen we alle DWARSe kandidaten (=jonge kandidaten op de lijst van GroenLinks) in de provincie Utrecht aan het woord laten komen. In dit interview lees je meer over Wouter Ubbink en waarom hij zich kandidaat stelt.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Wouter Ubbink, ik woon nu twee en een half jaar in de gemeente Utrecht. Eerst in de wijk Hoograven, nu in wijk Oost.

Waarom ben je kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen?

Ik steun GroenLinks graag als lijstduwer bij de verkiezingen. De Provinciale Staten kunnen het verschil maken waar het beleid van de gemeente of van het Rijk soms tekortschiet. Spoorwegen, luchtvervuiling en wilde dieren houden zich niet aan gemeentegrenzen, dus moet je vanaf een hoger niveau naar deze zaken kijken.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben vicevoorzitter en politiek secretaris van DWARS, GroenLinkse jongeren. Ik houd me dus dagelijks bezig met de landelijke politiek. Daarnaast ben ik student biologie. Als student leer ik onder andere hoe we biodiversiteit beter kunnen beschermen, zowel internationaal als regionaal.

Heb je al eerder iets in de politiek gedaan?

Hiervoor was ik bij DWARS commissievoorzitter Milieu en Voedsel. Daar heb ik veel geleerd over landbouw en natuur. Om de natuur te beschermen is groen landbouwbeleid essentieel. Het is belangrijk om boeren en natuurbeheerders samen te brengen zodat ze samen oplossingen kunnen zoeken voor problemen zoals insectensterfte.

Heb je al lang een politieke passie?

Ik ben nu ongeveer twee jaar politiek actief. Vroeger was ik nooit zo bezig met politiek, omdat ik het te ingewikkeld vond. Als je echter gaat zoeken naar oplossingen voor grote vraagstukken zoals klimaatverandering, dan kom je niet onder de politieke aspecten uit. Sterker nog: politiek kan een mooie manier zijn om verandering te versnellen.

Waarom is GroenLinks de partij voor jou?

GroenLinks heeft een goed plan om klimaatverandering tegen te gaan waarin iedereen wordt betrokken. Als je wilt dat mensen investeren in een warmtepomp of elektrische auto, moet je je als politicus in die mensen verplaatsen: hoe gaan zij dat betalen? Wat GroenLinks betreft dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. Dat zou in dit geval kunnen door subsidie op groene energie en een belasting op grote vervuilers.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Ik kijk met veel bewondering naar hoe Bas Eickhout (GroenLinks) te werk gaat in het Europees Parlement. Vanuit het parlement is het moeilijk om resultaten te boeken, maar hij is heel goed in het onderscheiden van hoofd- en bijzaken en zo het  betrekken van mensen bij internationale problemen.

Welke problemen vind je het belangrijkst bij deze verkiezing?

Ik ben het meest betrokken bij natuurbeheer en landbouwbeleid. Er moeten oplossingen komen voor de risico’s die worden veroorzaakt door klimaatverandering, bestrijdingsmiddelen en monoculturen. Deze risico’s zijn er zowel voor de mensen (mislukte oogsten) als voor de natuur.

Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk?

De Provinciale Staten gaan bij uitstek over ‘groene’ thema’s: mobiliteit, landbouw, maar ook ruimtelijke ordening en waar windmolens komen te staan. Dan is het extra belangrijk om te stemmen op een partij die visie heeft op hoe we zo snel mogelijk in een ‘groene’ maatschappij leven.

Wat wil je voor jongeren betekenen voor deze verkiezingen?

Ik hoop dat ik jongeren aan het denken kan zetten. Veel mensen weten amper dat je kan stemmen voor de Provinciale Staten, laat staan dat ze weten waar de provincie allemaal beslissingen over maakt. Dat is niet zo heel gek, want veel (online) media zijn gericht op wat er in de landelijke politiek gebeurt. Door als lijstduwer te laten zien dat ik juist de provincie een belangrijke bestuurslaag vind, gaan mensen zich hopelijk verdiepen in provinciale thema’s.

Hoe wil je burgers/jongeren meer gaan bereiken/meer betrekken bij de provinciale politiek?

Ik ga zeker mee huis-aan-huis lopen om mensen te bereiken. Op sociale media vind ik het leuk om foto’s te maken die ik in de natuur gemaakt heb, om te laten zien hoe bijzonder de natuur is, ook in je eigen provincie. Soms leg ik bij de foto’s uit wat de invloed is van de politiek op een bepaalde diersoort.

Wat zijn je plannen, mocht je niet verkozen worden?

Ik ga mijn scriptie schrijven en mijn studie biologie afronden. En ik blijf zeker actief voor DWARS.

Wat is je lievelingsdier?

Vlinders!

Wat is je guilty pleasure?

Ik probeer veel kleding tweedehands te kopen, maar winkelen in Hoog Catharijne vind ik stiekem best leuk.

Gerelateerd Nieuws

Provinciale Staten

Verkiezingsuitslag: DWARS Utrecht reageert

Lieve DWARSe Utrechters,
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn inmiddels al bijna een maa…

12 april 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Imraan el Hamdaoui #16

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

10 maart 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Julia Matser #6

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

08 maart 2023