Provinciale Staten

Interview met DWARSe kandidaat Suzanne Vrielink #4

12 maart 2019

Je hebt het besloten: Deze keer ga je stemmen op een jong persoon. Een die met een frisse blik voor verandering kan zorgen in de provincie Utrecht. (Of je bent gewoon geïnteresseerd natuurlijk ;)) Maar op wie? Geen paniek! De komende tijd zullen we alle DWARSe kandidaten (=jonge kandidaten op de lijst van GroenLinks) in de provincie Utrecht aan het woord laten komen. In dit interview lees je meer over Suzanne Vrielink en waarom zij zich kandidaat stelt.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Suzanne Vrielink, 28 jaar oud en ik woon sinds bijna drie jaar in Amersfoort.

Waarom ben je kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen?

In het verleden ben ik heel actief geweest voor GroenLinks, maar de afgelopen twee jaar ben ik me op andere dingen gaan richten. Ik kwam tot de conclusie dat ik het eigenlijk heel erg mis om met politiek bezig te zijn. Toen de oproep om je kandidaat te stellen voor de Provinciale Statenverkiezingen kwam, begon het voor de zoveelste keer te kriebelen en heb ik alles op z’n kop gezet en geschreven.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Tot voor kort was ik werkzaam binnen een welzijnsorganisatie. Aangezien ze bij deze organisatie liever niet wilden dat mensen zich verkiesbaar stelden, heb ik besloten om mijn baan op te zeggen. Sinds begin november ben ik zzp’er binnen het sociaal-culturele domein geworden, iets wat ik ook al graag een tijd wilde proberen. Dus eigenlijk heb ik twee vliegen in een klap geslagen.

Heb je al eerder iets in de politiek gedaan?

Ja, ik ben negen jaar geleden politiek actief geworden:eerst in de steunfractie van GroenLinks Overijssel en niet veel later als commissielid. In 2012 ben ik vrijwilligerscoördinator geweest op het Landelijk Bureau van GroenLinks tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Na de teleurstellende verkiezingsuitslag heb ik nog een aantal jaren van alles en nog wat gedaan daar. Zo heb ik onder andere een landelijk vrijwilligersteam opgezet en vele campagnes van dichtbij meegemaakt.

Heb je al lang een politieke passie?

Eigenlijk wel. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar op de basisschool kende ik vrijwel de hele Tweede Kamer uit mijn hoofd. Maatschappelijk betrokken was ik altijd al, ik heb veel voor goede doelen gedaan. Pas op latere leeftijd kwam het besef dat je zelf politiek actief kon worden. Ik vond het in het begin best spannend om naar partijbijeenkomsten te gaan toen ik lid was geworden van GroenLinks, maar al snel voelde ik me helemaal thuis tussen alle leuke mensen!

Waarom is GroenLinks de partij voor jou?

Ondanks dat mijn ouders vroeger wat anders stemden, heb ik altijd geweten dat ik een GroenLinkser was. Natuurlijk omdat ik achter de groene en linkse standpunten van de partij sta, maar ook omdat ik verandering heel interessant en belangrijk vind. GroenLinks is voor mij ook nog steeds de enige partij die echt met goede alternatieve ideeën komt als ze het ergens niet mee eens zijn en altijd in verandering en verbetering blijft geloven. Dat spreekt me enorm aan en maakt me trots om onderdeel van te mogen zijn.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Bram van Ojik, niet alleen als politicus, maar ook als mens. En buiten de politiek is het Claudia de Breij. Zij inspireert me echt al van jongs af aan.

Welke problemen vind je het belangrijkst bij deze verkiezing?

Al een tijd maak ik me best wel zorgen over het beeld van mensen over democratie en politiek. Volgens mij is het heel belangrijk dat we er met z’n allen voor zorgen dat we weer vertrouwen krijgen binnen alle politieke lagen. Dit kan bereikt worden door zo open en transparant mogelijk te werk te gaan en meer voorop te lopen in verandering, zodat beleid aan blijft sluiten bij wat er in de samenleving speelt. Denk aan duurzame initiatieven, maar ook aan nieuwe werkvormen stimuleren en aan nieuwe manieren van wonen.

Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk?

De provincie gaat over hele essentiële dingen, zoals meer wegen of goed openbaar vervoer, cultuur, woningen, natuur en nog veel meer; onderwerpen die direct invloed hebben op jouw dagelijks leven. Daarnaast kiezen de Statenleden natuurlijk de Eerste Kamer, dus indirect is je stem voor de Provinciale Staten ook een stem voor de Eerste Kamerverkiezingen. Als de verhoudingen in de Eerste Kamer anders worden, kan het kabinet het nog aardig moeilijk krijgen.

Wat wil je voor jongeren betekenen voor deze verkiezingen?

Veel dingen zijn natuurlijk voor iedereen van belang, maar wat volgens mij echt belangrijk is voor jongeren, is dat er genoeg betaalbare woonruimte bijkomt in de provincie. Dit zoveel mogelijk binnen bestaande steden en dorpen, om natuur te sparen en het is natuurlijk ook veel leuker om midden in de stad of het dorp te wonen dan in een buitenwijk! Verder wil ik me graag inzetten voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe wil je burgers/jongeren meer gaan bereiken/meer betrekken bij de provinciale politiek?

Bij de vorige campagne in Overijssel heb ik dat gedaan door met andere jonge kandidaten van allerlei partijen samen op te trekken om jongeren naar de stembus te krijgen. Zoiets zou ik nu ook graag doen als anderen ervoor openstaan. Gelukkig hebben we hier een grote DWARS-afdeling die daar al heel hard mee bezig is! Mocht ik in Provinciale Staten komen, dan wil ik mensen betrekken door in gesprek te gaan en op bezoek te gaan bij initiatieven en projecten die te maken hebben met onderwerpen waar we het over hebben, om me zo te laten inspireren en meer informatie te krijgen.

Als je al je plannen zou moeten samenvatten in één zin, wat zou die zin dan zijn?

Een gezonde en tolerante provincie waar plek is voor iedereen.

Wat zijn je plannen, mocht je niet verkozen worden?

Dan ga ik wat extra tijd investeren in mijn splinternieuwe bedrijfje en naast opdrachten die ik al doe eigen projecten opzetten. En natuurlijk kijken wat ik verder zou kunnen doen voor GroenLinks.

Wat is je lievelingsdier?

Een koe, maar eigenlijk ook een olifant. Maar binnen de provincie Utrecht is het dus wel een koe! 😉

Wat is je guilty pleasure?

Sesamstraat! Met name Tommie!

Gerelateerd Nieuws

Provinciale Staten

Verkiezingsuitslag: DWARS Utrecht reageert

Lieve DWARSe Utrechters,
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn inmiddels al bijna een maa…

12 april 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Imraan el Hamdaoui #16

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

10 maart 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Julia Matser #6

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

08 maart 2023