Provinciale Staten

Interview met DWARSe kandidaat Stijn Rombouts #32

05 maart 2019

Je hebt het besloten: Deze keer ga je stemmen op een jong persoon. Een die met een frisse blik voor verandering kan zorgen in de provincie Utrecht. (Of je bent gewoon geïnteresseerd natuurlijk ;)) Maar op wie? Geen paniek! De komende tijd zullen we alle DWARSe kandidaten (=jonge kandidaten op de lijst van GroenLinks) in de provincie Utrecht aan het woord laten komen. In dit interview lees je meer over Stijn Rombouts en waarom hij zich kandidaat stelt.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Stijn Rombouts, 25 jaar en geboren in het mooie Brabant te Breda. Ik heb mijn bachelor gevolgd in Middelburg en ben nu sinds enkele jaren actief in Utrecht vanwege mijn master. Ik heb ondertussen mijn hart verloren aan de Domstad.

Waarom ben je kandidaat voor de Provinciale Staten-verkiezingen?

Ik heb mij gekandideerd voor de Provinciale Statenverkiezingen, omdat het mij heel leuk lijkt om als Statenlid het gesprek aan te gaan met verschillende maatschappelijke organisaties. Het afwisselend rond de tafel zitten met bijvoorbeeld milieuorganisaties of burgers lijkt mij heel interessant.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Momenteel werk ik aan het laatste stuk van mijn scriptie over mensen die stevig ruzie maken over windmolens in Drenthe. Ook ben ik de regisseur van een filmteam en schrijf ik liedjes in alle genres van de regenboog. Ik heb een liefde voor videogames en houd ook enorm van uitgebreid koken. Als er nog tijd over is ben ik ook wel te vangen voor een opiniestuk op OverDWARS, TPO of Joop. Mijn ambitie voor dit jaar is om meer te schrijven. Mijn favoriete topics zijn duurzaamheid, vrijheid, veganisme en antwoord geven op de vraag “waarom is ‘The Beatles’ de beste band ooit?”.

Heb je al eerder iets in de politiek gedaan?

Ik heb in het jaar van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen voor GroenLinks gewerkt in de publieksdienst op het landelijk bureau. Daar ontfermde ik me over mensen die met persoonlijke problemen aanklopten bij GroenLinks en echt wat extra liefde nodig hadden. Het gaf mij een goed gevoel om die mensen te helpen.Ook was ik in die tijd bestuursmedewerker voor de provincie, maar ik kwam erachter dat mijn hart meer bij de politiek ligt dan bij de bestuurlijke kant. Voor GroenLinks Utrecht ben ik een tijdje voorzitter geweest van de lokale werkgroep Milieu.

Heb je al lang een politieke passie?

Ik heb al vanaf de middelbare school een interesse voor groen en links gedachtegoed, maar tijdens mijn bachelor vond ik daar nooit een uitlaatklep voor. In Middelburg voelde ik mij weinig aangetrokken tot de lokale politiek. Dat veranderde enorm toen ik naar Utrecht kwam. Toen ik bij GroenLinks actief werd, liep de kleine hobby politiek snel uit de hand. Voor ik het wist zat ik meer dan dertig uur in de week op het landelijk bureau.

Waarom is GroenLinks de partij voor jou?

De eco-crisis die voor ons staat, is wat mij betreft de grootste uitdaging voor onze generatie. GroenLinks is in mijn ogen naast een partij met een sterk duurzaam karakter ook een partij die altijd bereid is om aan tafel te gaan zitten om over die duurzaamheid te praten. Verder spreekt het vrijzinnige karakter van GroenLinks mij erg aan.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Een huidig voorbeeld voor mij is Lisa Westerveld. Ze is altijd betrokken en zowel op sociale media als in het echt gaat ze altijd het gesprek aan. Ze is voor mij een voorbeeld van iemand die niet een soort harde schil heeft ontwikkeld in Den Haag, maar erg dicht bij zichzelf is gebleven (of, zo lijkt het in ieder geval).

Inhoudelijk is de politiek filosoof John Rawls een grote inspiratie voor mijn manier van denken. Zijn gedachte-experiment waarbij je als iedereen geboren had kunnen worden maakt dat ik wil knokken voor kansengelijkheid; voor nu en ook voor toekomstige generaties. Zijn idee van rechtvaardigheid is goed toe te passen op duurzaamheidsvraagstukken. Zou jij het rechtvaardig vinden als je over vijftig jaar geboren zou worden in een minder leefbare wereld?

Welke problemen vind je het belangrijkst bij deze verkiezing?

De provincie gaat over veel belangrijke vraagstukken, vooral met betrekking tot infrastructuur en het milieu. Ook hebben alle provincies een opgave als het gaat om het faciliteren van een transitie naar een duurzaam Nederland. Ik vind het heel belangrijk dat we met de provincie zo veel mogelijk mensen betrekken bij deze transitie. Groen worden is geen one-size-fits-all model, maar vereist een democratische aanpak van onderop. In het vormgeven van die aanpak ligt een belangrijke rol voor de provincie.

Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk?

We hebben nog ongeveer achttien jaar om de belangrijkste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. Het is dus vijf over twaalf en tijd voor actie. Meer slagkracht voor groene partijen in de provincie is hier van groot belang.

Wat wil je voor jongeren betekenen voor deze verkiezingen?

Mijn generatie gaat te maken krijgen met ernstige gevolgen van klimaatverandering als we niet in staat blijken binnen achttien jaar de knop op groen te krijgen. Ik wil onderdeel zijn van die switch naar groen en op die manier de belangen van alle jongeren behartigen.

Hoe wil je burgers/jongeren meer gaan bereiken/meer betrekken bij de provinciale politiek?

Zoals ik hierboven al aangaf, is een democratische aanpak van onderaf belangrijk bij het verduurzamen van de provincie Utrecht. Het is belangrijk dat jongeren hierin een rol spelen. Mijn generatie snapt het belang van duurzame ontwikkeling, maar voelt zich hier vaak machteloos over. Het kan erg lastig zijn als zelfs in kleine keuzes de inspraak al ontbreekt. Denk aan een student in een huurwoning met weinig zeggenschap over waar zijn, haar of hen stroom vandaan komt. Deze groep een stoel aan de onderhandelingstafel geven in zowel de lokale, regionale als nationale politiek is daarom van groot belang.

Als je al je plannen zou moeten samenvatten in één zin, wat zou die zin dan zijn?

Mand!

Wat zijn je plannen, mocht je niet verkozen worden?

Als ik eerlijk ben, weet ik dat nog niet precies. Ik ben nu bijna klaar met mijn studie en ik heb nog geen duidelijk beeld van wat ik mezelf de komende jaren zie doen. Het lijkt mij leuk om voor een groene organisatie te werken met ook een politiek karakter, maar misschien word ik ook wel muzikant. In de komende weken ga ik mij hier meer op oriënteren.

Wat is je lievelingsdier?

Ik vind mensen eigenlijk wel heel leuk, al wisselt mijn antwoord op deze vraag per week.

Wat is je guilty pleasure?

Samen met Jens Bosman (onze DWARSe kandidaat nummer #16) keihard meezingen met Marco Borsato – Ik leef niet meer voor jou.

Gerelateerd Nieuws

Provinciale Staten

Verkiezingsuitslag: DWARS Utrecht reageert

Lieve DWARSe Utrechters,
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn inmiddels al bijna een maa…

12 april 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Imraan el Hamdaoui #16

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

10 maart 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Julia Matser #6

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

08 maart 2023