Provinciale Staten

Interview met DWARSe kandidaat Rogier Huurman #26

03 maart 2019

Je hebt het besloten: Deze keer ga je stemmen op een jong persoon. Een die met een frisse blik voor verandering kan zorgen in de provincie Utrecht. (Of je bent gewoon geïnteresseerd natuurlijk ;)) Maar op wie? Geen paniek! De komende tijd zullen we alle DWARSe kandidaten (=jonge kandidaten op de lijst van GroenLinks) in de provincie Utrecht aan het woord laten komen. In dit interview lees je meer over Rogier Huurman en waarom hij zich kandidaat stelt.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Rogier Huurman, al drie plus vier en een half jaar inwoner van Utrecht, in het steeds mooier wordende Kanaleneiland. Ik ben geboren in Den Haag, maar mijn familie woont verspreid over het oosten van het land.

Waarom ben je kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen?

Ik volg het nieuws op de wereld en er gebeuren allerlei zorgwekkende dingen, zonder mij iets te vragen,dus wil ik graag op de plek zitten waar ik wel die vragen krijg. Het belangrijkste probleem van onze generatie is ophouden met de uitstoot van broeikasgassen, en daar heeft de provincie een belangrijke hand in. Bovendien vind ik de Provinciale Staten zelf een interessant orgaan.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben freelance vertaler en vertaal onder andere reclames, handleidingen en privacyverklaringen uit verschillende talen naar het Nederlands. Ik probeer waar mogelijk mijn werk te automatiseren, zodat ik meer tijd overhoud voor andere dingen. Als eenmanszaak mis ik collega’s om me heen, dus ik houd me veel bezig met politieke en verenigingsactiviteiten.

Heb je al eerder iets in de politiek gedaan?

Ik ben actief lid van de werkgroep Privacy van GroenLinks. Daarvoor zat ik vanaf het begin bij de commissie Privacy en Technologie van DWARS.

Heb je al lang een politieke passie?

Ik ben politiek actief sinds 2010, toen ik me aansloot bij de Piratenpartij. Ik heb er hard voor gewerkt, maar helaas is deze partij niet populair en professioneel genoeg geworden om mee te tellen in de Nederlandse politiek. Daarom ben ik na de zoveelste mislukte verkiezing in 2017 overgestapt naar GroenLinks.

Waarom is GroenLinks de partij voor jou?

Met GroenLinks deel ik veel idealen, maar ik vond hier vooral ook een gemeenschap van positieve mensen die rationeel denken en idealisme combineren. Bij GroenLinks staat de mens centraal, en niet de economie of de traditie. Met een beetje meer groen in de politiek zouden we de problemen van de eenentwintigste eeuw een stuk voortvarender aan kunnen pakken.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Mijn grote voorbeeld is Julia Reda, groen fractielid in het Europees Parlement. Zij zet zich al bijna vijf jaar in voor belangen van internetgebruikers, auteursrechthervorming en transparantie. Daarnaast bewonder ik iedereen die zijn leven inzet om de wereld om zich heen te verbeteren, van de bevlogen basisschoolleraar tot de gewaagde Elon Musk.

Welke problemen vind je het belangrijkst bij deze verkiezing?

De huizennood, de bereikbaarheid van buitengebieden, en vooral de klimaatpolitiek.

Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk?

Behalve al die belangrijke beslissingen in de provincie kiezen we ook indirect de leden van de Eerste Kamer. Een controlerende en onafhankelijke Eerste Kamer is belangrijk, zodat gedrochten van wetten zoals de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet automatisch worden aangenomen.

Wat wil je voor jongeren betekenen voor deze verkiezingen?

Ik wil vooral opkomen voor alle jonge zelfstandigen, zowel gewenst als ongewenst, om deze groeiende economische groep een stem te geven binnen en buiten GroenLinks.

Hoe wil je burgers/jongeren meer gaan bereiken/meer betrekken bij de provinciale politiek?

Ik ga de straat op. Ik loop mee met zo veel mogelijk huis-aan-huisacties in deze campagne om met zo veel mogelijk mensen te praten. Ook mijn familie en vriendenkring zal genoeg van mij te horen krijgen over de komende twee verkiezingen…

Als je al je plannen zou moeten samenvatten in één zin, wat zou die zin dan zijn?

De toekomst begint nu.

Wat zijn je plannen, mocht je niet verkozen worden?

Ik sta niet op een verkiesbare plek, dus ik zou raar opkijken als ik verkozen werd. Ik ga na de Provinciale Statenverkiezingen meteen door met campagne voeren voor de Europese verkiezingen, en daarna gewoon verder met me inzetten voor dingen die ik belangrijk vind, zoals in de werkgroep Privacy, maar ook daarbuiten. Daarnaast heb ik de grote eer aan het hoofd te staan van het team dat in juli 2020 in Nederland het Wereld Esperanto-Jongerencongres organiseert voor driehonderd jongeren, dus ik zal weinig tijd hebben om me te vervelen.

Wat is je lievelingsdier?

De alpaca! Mijn meest romantische uitje was een weekendje met zijn tweeën naar een alpacaboerderij.

Wat is je guilty pleasure?

Mijn stiekeme pleziertje is als vertaler zoveel mogelijk onnodige Engelse woorden uit de taal te verdrijven.

Gerelateerd Nieuws

Provinciale Staten

Verkiezingsuitslag: DWARS Utrecht reageert

Lieve DWARSe Utrechters,
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn inmiddels al bijna een maa…

12 april 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Imraan el Hamdaoui #16

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

10 maart 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Julia Matser #6

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

08 maart 2023