Provinciale Staten

Interview met DWARSe kandidaat Jeroen Bart #5

27 februari 2019

Je hebt het besloten: Deze keer ga je stemmen op een jong persoon. Een die met een frisse blik voor verandering kan zorgen in de provincie Utrecht. (Of je bent gewoon geïnteresseerd natuurlijk ;)) Maar op wie? Geen paniek! De komende tijd zullen we alle DWARSe kandidaten (=jonge kandidaten op de lijst van GroenLinks) in de provincie Utrecht aan het woord laten komen. In dit interview lees je meer over Jeroen Bart en waarom hij zich kandidaat stelt.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Mijn naam is Jeroen Bart, 27 jaar en ik ben een geboren en getogen Utrechter.

Waarom ben je kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen?

Het is een verschrikkelijk cliché, maar een betere wereld begint bij jezelf. En dan is dit een mooie manier om me daarvoor in te zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ook in het dagelijks leven komt tot uiting dat ik me graag inzet voor het helpen van anderen; ik werk bij het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag. Hier houd ik me met name bezig met internationale samenwerking op het gebied van gezondheid. Naast mijn werk houd ik erg van sporten en optredens bezoeken in TivoliVredenburg.

Heb je al eerder iets in de politiek gedaan?

Mijn baan is natuurlijk ook al behoorlijk politiek, maar daarnaast zet ik me al anderhalf jaar actief in voor GroenLinks. In Brussel hielp ik met bijeenkomsten en bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was ik medewerker Inhoud voor het campagneteam in Utrecht.

Heb je al lang een politieke passie?

Ja. Al vanaf jonge leeftijd volgde ik de politiek op de voet en vond ik debatteren op school één van de leukste dingen. Bovenal vind ik politiek zo mooi omdat het gaat over de echt belangrijke dingen: hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen een fijn leven kunnen leiden, niet alleen nu, maar ook in de toekomst? Hoe laat je de wereld net een beetje mooier achter dan hoe je ‘m vond? Dat drijft mij in het dagelijkse leven en heeft me dus ook richting de politiek getrokken.

Waarom is GroenLinks de partij voor jou?

Het antwoord hierop kan je hierboven ook al een beetje vinden, maar de kernwaarden van GroenLinks zijn ook die van mijzelf: een eerlijke kans op een mooi leven voor iedereen, met oog voor de natuur en duurzaamheid. Ook vind ik het heel belangrijk dat we oog hebben voor de mooie diversiteit van Nederland; we zijn een progressief en liberaal land, maar om echt iedereen zich hier thuis te laten voelen en echte gelijkheid tussen man en vrouw voor elkaar te krijgen, kunnen we zeker nog stappen zetten. Daar hoop ik mij samen met deze mooie partij voor in te zetten.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Iemand voor wie ik veel respect heb, is Bas Eickhout, onze Europese lijsttrekker. Hij is inhoudelijk supersterk en krijgt vanuit een kleine groene fractie in het Europees Parlement toch veel voor elkaar. Ik hoop in de Provinciale Staten net zo goed voor de dag te komen.

Welke problemen vind je het belangrijkst bij deze verkiezing?

Utrecht is een schitterende provincie, maar op het gebied van duurzame energie scoren wij op dit moment niet erg goed. Deze verkiezingen kunnen ervoor zorgen dat wij in Utrecht nu echt stappen kunnen zetten op het gebied van wind- en zonne-energie. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat wij de mooie natuur en wandelplekken in Utrecht beschermen. Ook voldoende woonruimte is een belangrijk onderwerp in onze provincie. Daarom moeten we kijken naar de mogelijkheden die bestaande gebouwen bieden en bij het bouwen van nieuwe woningen ervoor zorgen dat deze woningen duurzaam en betaalbaar zijn.

Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk?

We kunnen echt niet langer wachten met het nemen van maatregelen om ons land duurzamer te maken en klimaatverandering tegen te gaan. Deze verkiezingen geven ons de mogelijkheid dit niet alleen in Utrecht te doen, maar ook in de landelijke politiek. De Provinciale Staten kiezen namelijk de Eerste Kamer en met een sterke GroenLinks-fractie daar, kunnen wij Rutte III ter verantwoording houden en zorgen dat het kabinet oog houdt voor een eerlijke, duurzame toekomst:een toekomst met oog voor mensen, niet voor multinationals.

Wat wil je voor jongeren betekenen voor deze verkiezingen?

Al tijdens de campagne hoop ik jongeren meer te betrekken bij de Provinciale Staten. Hiervoor gaan we campagne voeren op De Uithof, in de binnenstad en overal waar we jonge mensen kunnen bereiken. Op dit moment zijn de Provinciale Staten een relatief oud en onzichtbaar bestuursorgaan. Met onze mooie jonge fractie hoop ik dat wij de nodige frisheid en vernieuwing meenemen naar de Provinciale Staten. Ik wil dus met name iets voor jongeren betekenen na de verkiezingen! Maar daar hebben we jullie hulp voor nodig.

Hoe wil je burgers/jongeren meer gaan bereiken/meer betrekken bij de provinciale politiek?

Ik denk dat het belangrijk is de zichtbaarheid van de provinciale politiek te vergroten. Dit doen we door niet alleen tijdens de verkiezingen, maar ook daarbuiten bij mensen op bezoek te gaan en te vragen wat zij belangrijk vinden. Zo houd je de lijntjes tussen politiek en burger korter. Ook is het belangrijk burgers actief te betrekken bij het ontwikkelen van de provincie: wat voor soort woningen hebben we echt nodig? Waar kunnen we het beste aan de slag met duurzame energieopwekking? Het is belangrijk dat burgers inspraak hebben in dit proces, en dus moeten wij als provincie mensen actief opzoeken.

Als je al je plannen zou moeten samenvatten in één zin, wat zou die zin dan zijn?

Een duurzamer en eerlijker Utrecht voor iedereen!

Wat zijn je plannen, mocht je niet verkozen worden?

Mocht ik niet verkozen worden, dan blijf ik mij inzetten voor Nederland via mijn baan bij het ministerie en blijf ik actief bij GroenLinks om mijn idealen na te streven! En misschien zien jullie me dan wel terug bij een volgende verkiezing. 😉

Wat is je lievelingsdier?

Ik vind orang-oetans geweldig! Helaas worden zij met uitsterven bedreigd in het wild;nog een reden om keihard mijn best te doen voor Groenlinks.

Wat is je guilty pleasure?

Ik houd enorm van gitaarmuziek en kan het dan ook niet laten om af en toe mezelf keihard voor schut te zetten door schaamteloos air-guitarend door de kamer te dansen!

Gerelateerd Nieuws

Provinciale Staten

Verkiezingsuitslag: DWARS Utrecht reageert

Lieve DWARSe Utrechters,
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn inmiddels al bijna een maa…

12 april 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Imraan el Hamdaoui #16

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

10 maart 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Julia Matser #6

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

08 maart 2023