Provinciale Staten

Interview met DWARSe kandidaat Jens Bosman #16

26 februari 2019

Je hebt het besloten: Deze keer ga je stemmen op een jong persoon. Een die met een frisse blik voor verandering kan zorgen in de provincie Utrecht. (Of je bent gewoon geïnteresseerd natuurlijk ;)) Maar op wie? Geen paniek! De komende tijd zullen we alle DWARSe kandidaten (=jonge kandidaten op de lijst van GroenLinks) in de provincie Utrecht aan het woord laten komen. In dit interview lees je meer over Jens Bosman en waarom hij zich kandidaat stelt.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Jens Bosman, 16 jaar en ik kom uit Zeist.

Waarom ben je kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen?

Omdat het belangrijk is dat de Provinciale Statenverkiezingen de aandacht krijgen van jongeren die ze verdienen. De invloed van deze verkiezingen is heel groot en zonder de stem van jongeren krijgen we regionaal en nationaal coalities die niet zullen opkomen voor jonge mensen. Ik wil dus zoveel mogelijk jongeren naar de stembus krijgen.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik zit in het vijfde jaar van het vwo op de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven en ben bestuurslid Activiteiten bij DWARS Utrecht. Soms doe ik een rondje wielrennen.

Heb je al eerder iets in de politiek gedaan?

Ik ben nu anderhalf jaar lid van DWARS en acht maanden van GroenLinks. Ik heb een tijdje in de redactie van OverDWARS gezeten en ik heb meegeholpen met de campagne voor de gemeenteraad in 2018.

Heb je al lang een politieke passie?

Ik ben altijd al wel geïnteresseerd geweest, ja. Echt actief geworden ben ik pas in 2017, maar daarvoor volgde ik het nieuws rondom politiek ook al bovengemiddeld.

Waarom is GroenLinks de partij voor jou?

Omdat het de enige partij is die op de thema’s die ik belangrijk vind goed overeenkomt met mijn eigen standpunten. GroenLinks heeft een mooie inzet op de verzorgingsstaat en marktkritiek, maar ook op mobiliteit en verjonging.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Alexander Dubček, de man die het socialisme in Tsjechië een ‘menselijk gezicht’ trachtte te geven. Helaas waren de Sovjets niet zo op hem gesteld, anders had Tsjechië een goed voorbeeld kunnen zijn voor een mooie sociale maatschappij-inrichting.

Welke problemen vind je het belangrijkst bij deze verkiezing?

Met name beleid op mobiliteit. Ten eerste is het belangrijk dat Utrecht als studentenstad goede OV-verbindingen heeft met andere plekken waar studenten wonen, zoals Zeist, Amersfoort en andere kernen binnen de provincie. Tegelijkertijd zijn nieuwe verbindingen naar bijvoorbeeld Almere en Breda nodig voor betere reistijden. Ook moet er gekeken worden naar De Uithof en verdere opschaling van het OV in die richting en met de kernen eromheen. Een debacle als de Uithoflijn kunnen we niet nog eens gebruiken, dus dat moet goed gebeuren.

Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk?

Omdat jongeren en de rest van de Utrechtse bevolking kan laten zien waar ze naartoe willen;niet alleen provinciaal, maar ook landelijk. De coalitie kan, nee, gáát, haar meerderheid kwijtraken in de Eerste Kamer. Als we constructief ander beleid willen hebben en daarover willen meepraten, is het nodig dat jongeren ook gaan inzien dat dat nodig is. Daar ga ik voor bij deze campagne.

Wat wil je voor jongeren betekenen voor deze verkiezingen?

In ieder geval ervoor zorgen dat goede bereikbaarheid van de Uithof hoog op de agenda komt, nog vóór de Uithoflijn gaat rijden. Ook daarna is meer nodig met dat gebied.

Hoe wil je jongeren meer gaan bereiken/meer betrekken bij de provinciale politiek?

Bij elk plan van de provincie dat directe impact heeft op jongeren moet de provincie ervoor zorgen dat jongeren, en ook anderen, mogen meepraten over deze plannen. Dat geldt dus ook voor De Uithof en voor mobiliteit. Benaderbaar zijn en het imago van een verwegstaand instituut wegnemen is iets waar de provincie sterk aan moet werken.

Als je al je plannen zou moeten samenvatten in één zin, wat zou die zin dan zijn?

Meer OV, hup jongeren en fuck het grootkapitaal.

Wat zijn je plannen, mocht je niet verkozen worden?

Dat zit er alleen al vanwege leeftijd best dik in, maar dat houdt me niet tegen om me alsnog provinciaal en landelijk in te zetten voor de goede zaak. In mei zijn alweer de Europese verkiezingen, dus we gaan door. De karavaan trekt verder!

Wat is je lievelingsdier?

Ik ben wisselvalliger dan het weer in De Bilt, maar momenteel een capibara. Die moet ik denk ik maar even vasthouden tot de verkiezingen. Kek beest.

Wat is je guilty pleasure?

De Streek Van, de parodie op Het Land Van die Stijn Rombouts en ik samen gemaakt hebben. Leuke track geworden. Ook houd ik ervan om af en toe alsans West-Fries twiske m’n zinnen heen te gooien.

 

Gerelateerd Nieuws

Provinciale Staten

Verkiezingsuitslag: DWARS Utrecht reageert

Lieve DWARSe Utrechters,
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn inmiddels al bijna een maa…

12 april 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Imraan el Hamdaoui #16

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

10 maart 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Julia Matser #6

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

08 maart 2023