Provinciale Staten

Interview met DWARSe kandidaat Bas Mekel #37

21 februari 2019

Je hebt het besloten: Deze keer ga je stemmen op een jong persoon die met een frisse blik verandering teweeg kan brengen in de provincie Utrecht. (Of je bent gewoon geïnteresseerd natuurlijk ;)) Maar wie? Geen paniek! De komende tijd zullen we alle DWARSe kandidaten (=jonge kandidaten op de lijst van GroenLinks) in de provincie Utrecht aan het woord laten komen. In dit eerste interview komen we alles te weten over Bas Mekel die op plek 37 staat.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Bas, 23 jaar en inmiddels ben ik al bijna vier jaar een blije inwoner van de stad Utrecht.

Waarom ben je kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen?

Via mijn studie biologie leer ik veel over hoe onze aarde langzaam kapotgaat en alle natuur verdwijnt. Ik vind dat het tijd is dat we stoppen met het steeds verder terugdringen van de natuur en juist meer ruimte voor de natuur gaan creëren.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik studeer biologie en richt mij hierbij vooral op ecologie en natuurbeheer. Ook ben ik bezig om mijn lesbevoegdheid te verkrijgen.

Heb je al eerder iets in de politiek gedaan?

Ik ben nog nooit verkiesbaar geweest voor een overheidsfunctie, maar politiek is natuurlijk veel meer dan een overheidsfunctie. Ik ga geregeld naar protesten en praat met volksvertegenwoordigers en universiteitsbestuurders over hoe ik denk dat dingen beter kunnen. Ook allemaal politiek, als je het mij vraagt.

Heb je al lang een politieke passie?

Vanaf mijn achttiende werd ik steeds activistischer, omdat ik zag dat er veel ongelijkheid in de wereld is. Meteen hieraan gekoppeld kwam ook een interesse voor politiek, aangezien politici uiteindelijk onze maatschappij vormgeven. De effectiefste manier om iets te veranderen is dus via de politiek. Inmiddels ben ik dus ruim vijf jaar politiek actief.

Waarom is GroenLinks de partij voor jou?

Wat mij aanspreekt is de combinatie van drie speerpunten. Het eerste speerpunt is dat iedereen gelijk is en een gelijke kans verdient. Tot mijn grote schrik is dit namelijk geen algemeen geaccepteerd standpunt in de Nederlandse politiek. Het tweede speerpunt is dat GroenLinks wel heel liberaal is op persoonlijk vlak, dus dat je je kan kleden en kan doen en laten wat je wilt, zolang je iemand anders geen pijn doet. Het derde speerpunt is natuurlijk duurzaamheid. GroenLinks wil, net als ik, dat we echt radicaal dingen anders gaan doen om te zorgen dat de aarde voor iedereen een fijne plek blijft én houdt daarbij ook nog rekening met die andere twee speerpunten.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Dit is een moeilijke vraag, maar één van de meest inspirerende mensen voor mij is denk ik Henry David Thoreau. Hij bedacht ruim honderdvijftig jaar geleden dat het je plicht is als burger om de wet te breken wanneer deze wet slecht is. Daarnaast was hij ook nog ecoloog en vond hij dat het milieu beter beschermd moest worden. Hij combineerde dus toen al mijn grote passies, maar dan ver voor mijn tijd.

Welke problemen vind je het belangrijkst bij deze verkiezing?

Dit vind ik geen eerlijke vraag. Milieuproblemen kun je niet oplossen zonder ongelijkheid aan te pakken en ongelijkheid kun je niet aanpakken zonder racisme tegen te gaan. Uiteindelijk zijn alle problemen overlappend of elkaar versterkend, dus kiezen tussen problemen is denk ik niet mogelijk.

Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk?

Alle verkiezingen zijn belangrijk, natuurlijk, maar deze keer kunnen we ervoor kiezen dat de hele provincie echt werk gaat maken van een schone en groene provincie worden en daarnaast kunnen we ook nog invloed uitoefenen op het landelijke beleid via de verkiezingen van de Eerste Kamer (wat natuurlijk een slecht democratisch systeem is).

Wat wil je voor jongeren betekenen voor deze verkiezingen?

Ik wil laten zien dat jongeren gehoord worden. Onze generaties hebben een totaal ander beeld van de wereld dan de vergrijsde politici die nu vaak de baas zijn in de provincies. Het is tijd dat dit meer mondiale en milieubewuste wereldbeeld ook doordringt in de provincie politiek.

Hoe wil je jongeren meer gaan bereiken en betrekken bij de provinciale politiek?

Ik heb mij al jaren ingezet voor DWARS Utrecht; natuurlijk om veel jongeren te betrekken bij gemeentepolitiek. Ik hoop dat via DWARS Utrecht steeds meer provinciale problemen besproken kunnen worden. Ook ga ik samen met DWARS en GroenLinks langs de deuren van studentenhuizen om aan studenten te vragen wat we voor hen kunnen doen.

Als je al je plannen zou moeten samenvatten in één zin, wat zou die zin dan zijn?

Niet zo zeer een samenvatting van mijn plannen, maar meer mijn levensfilosofie:
RRAAAA GROOTKAPITAAL!!

Wat zijn je plannen, mocht je niet verkozen worden?

Lekker blijven studeren, biologieles geven en natuurlijk de verkozen Statenleden lastigvallen met mijn ideeën.

Wat is je lievelingsdier?

Ik ben geen speciëcist, dus ik ga natuurlijk niet kiezen tussen dieren.

Wat is je guilty pleasure?

Grease! Ik voel me er echter totaal niet schuldig over en ben er gewoon hartstikke trots op. Het is meer de vraag hoe iemand niet weg kan smelten bij John Travolta.

Gerelateerd Nieuws

Provinciale Staten

Verkiezingsuitslag: DWARS Utrecht reageert

Lieve DWARSe Utrechters,
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn inmiddels al bijna een maa…

12 april 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Imraan el Hamdaoui #16

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

10 maart 2023
Provinciale Staten

Jong en op de kandidatenlijst: Julia Matser #6

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Wat valt er te kiezen? In aanloop naar …

08 maart 2023