Gemeenteraad

Interview met jongeren kandidaat – Tanika Scherbinski #7 Amersfoort

13 maart 2018

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Tanika, ik ben 25 jaar en  woon nu in Amersfoort. Daar ben ik ongeveer drie jaar geleden gaan wonen, omdat het toentertijd makkelijk uitkwam. Ik ben er blijven wonen, omdat het gewoon een superleuke stad is. Ik houd me veel bezig met duurzame energie. Dat is mijn passie en daar wil ik me ook vooral voor inzetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk fulltime als energieconsultant. Dat is erg gevarieerd werk, maar ik ben ongeveer 80 à 90 procent van de tijd bezig met projecten omtrent zonnepanelen. Dit kan gaan om subsidieaanvragen of het realiseren van zonnepanelen op het dak bij bedrijven op hun eigen kosten. Ook zijn we bezig, samen met een investeerder, om zonnevelden te gaan bouwen. Dan hebben we het echt over hectares aan zonnepanelen, het liefst zo groot mogelijk.

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in duurzame energie?

Ik was een jaar of 15 toen mijn vader graag de film van Al Gore over klimaatverandering wilde zien . Ik had daarvoor nog nooit iets over klimaatverandering gehoord, het was me helemaal onbekend. Ik wist dus ook niet waar de film over ging of wie die vent was, maar ik was wel benieuwd. Naarmate de film vorderde hoorde ik steeds meer nieuwe dingen en ik vond het gewoon zo schokkend. Ik vroeg me af wat de fuck er aan de hand was en waarom niemand hier iets mee deed. Waarom laten we dit gebeuren? Voor mij was het toen heel duidelijk: de oorzaak van dit probleem ligt in het gebruik van fossiele energie. Aangezien ik problemen graag bij de oorzaak wil aanpakken, was het voor mij heel duidelijk dat ik me bezig wilde houden met duurzame energie. Vanaf dat moment ben ik op de middelbare school wanneer het kon bezig gegaan met projecten over duurzame energie en ben ik daar uiteindelijk ook voor gaan studeren.

Ik ben begonnen met een bachelor Liberal Arts & Sciences. Bij deze studie hadden we maar vier verplichte vakken en het was vooral gericht op interdisciplinariteit. Daarnaast mochten we een hoofdrichting kiezen en ik heb toen de hoofdrichting Energie en Duurzaamheid gekozen. Daarbinnen had ik heel veel keuzeruimte. Je kon vakken uit allerlei richtingen kiezen om jezelf voor te bereiden op de Master die je wil gaan doen. Zo kon je zo breed mogelijk kijken wat je leuk vindt en leren van al die verschillende disciplines.

Na mijn bachelor heb ik een Master Sustainable Development gedaan met de focus op duurzame energie. Wat ik daar erg leuk aan vond is dat het principe van duurzaamheid heel breed behandeld werd. Dus het ging over de theorieën achter duurzaamheid en achter duurzaam beleid, maar ook het principe van energietransitie. Hierdoor kon je het klimaatprobleem en duurzaamheid vanuit heel veel hoeken benaderen. De vraagstukken in mijn energiespecialisatie kan ik dus ook vanuit allerlei manieren bekijken. Een complex probleem kan je ook niet vanuit maar één theorie of benadering oplossen, dus daarom vind ik het fijn dat ik het vanuit verschillende perspectieven kan zien. En het werkt verbindend: ik kan zowel met technici praten als met beleidsmakers en hier de koppeling tussen vinden.

Het leukste aan mijn werk vind ik dan ook de diversiteit en het feit dat we in een korte tijd veel veranderingen teweeg kunnen brengen. Aan de ene kant heb ik bij een aantal opdrachtgevers op het dak gestaan om met hen te praten over wat daar moet komen. Een paar maanden later stond ik weer op dat dak en lag het helemaal vol met zonnepanelen. Aan de andere kant, de iets langzamere kant, praat ik met gemeentes over hun ambities. Waar hebben ze een veldje over om een zonnepark te maken, of waar kan in theorie een windturbine geplaatst worden? Wat ik doe is dus heel breed, maar het komt allemaal neer op dat ene belangrijke onderwerp: duurzame energie.

Wat zou je vanuit je werk graag meenemen de raad in?

Ik kan veel kennis en ervaring meenemen vanuit de praktijk. Zo is er in Amersfoort veel discussie over het bouwen van een zonneweide en ik zie daar veel mogelijkheden in over hoe we dat op betere manieren kunnen oplossen. Wat ik het allerliefste gedaan zou willen hebben in Amersfoort is laten onderzoeken of er op alle gemeentelijke gebouwen zonnepanelen geplaatst kunnen worden en zo ja, meteen helemaal volleggen! De gemeente moet hier haar verantwoordelijkheid in nemen. Dit is een heel makkelijk, klein stapje dat de gemeente zo zou kunnen maken om te laten zien dat we zowel de daken vol moeten leggen, als een zonnepark moeten bouwen. De gemeente moet hier het voorbeeld in geven.

Hoe ben je bij DWARS terecht gekomen en wat doe je nu voor DWARS?

Ik ben op mijn achttiende lid geworden, maar pas actief geworden toen er een energiecommissie opgericht werd en ik naar Amersfoort was verhuisd. Uiteindelijk ben ik ook voorzitter geworden van deze commissie. Dat was echt superleuk, maar ook best een uitdaging. We noemen het soms de bèta-commissie van DWARS, en daar was niet zo heel veel interesse in. Het was een klein clubje met dedicated mensen. Het leuke was om de thema’s omtrent energie en grondstoffen te kunnen bespreken met mensen die er hetzelfde gevoel over hadden, maar wel andere ideeën om het in te vullen. Dit gaf me veel inspiratie en nieuwe ideeën en uiteindelijk hebben we samen een supertof visiestuk gemaakt.

Momenteel zit ik in de Kandidatencommissie. We hebben een hele leuke, gevarieerde club mensen die binnenkort gesprekken gaat voeren met aspirant-bestuursleden. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn en wie zich ervoor gaan aanmelden! Ik heb heel veel geleerd bij DWARS, bijvoorbeeld organisatiestructuur, maar het belangrijkste vind ik het verbondenheidsgevoel. Iedereen was altijd heel gemotiveerd en enthousiast. Je kan bij DWARS de heftigste discussies hebben over de meest minimale details en daarna is het nog steeds supergezellig. Ook als ik een tijdje niet was geweest en ik kwam weer terug, voelde dat echt als thuiskomen. Dat is een goed gevoel.

Wat bind jou met de stad Amersfoort?

Mijn gevoel voor Amersfoort is langzaam gaan groeien. Ik kwam er te wonen omdat ik graag centraal wilde wonen, maar niet in Utrecht. Amersfoort is niet te druk en nog niet te duur en toen ik er net woonde vond ik het erg fijn dat alles dichtbij was en heel bereikbaar. Toen ik de stad meer ging ontdekken, ging er een hele wereld voor me open. Ik woonde voorheen in Lelystad en daar was helemaal niets, terwijl er in Amersfoort heel veel is. Ik ben eigenlijk nog steeds bezig met de hele stad te ontdekken. Het heeft zoveel verschillende aspecten. Zo hebben we een heel mooi oud centrum met mooie stadsmuren, waar ik heel veel van houd. Als je iets verder buiten het centrum gaat zijn er ineens supermoderne Vinex wijken met nagebouwde grachtenpanden. Amersfoort heeft natuurlijk ook een hele leuke groep enthousiaste GroenLinksers.

Wat wil je graag voor Amersfoort?

Ik wil graag een ambitieuzer beleid rondom duurzaamheid. Het huidige college heeft net laten weten dat ze de doelstellingen omtrent duurzaamheid niet gaan halen en dan vraag ik me af waarom ze niet meer moeite doen. Het moet nu gebeuren, over twintig jaar heeft het geen zin meer. Daarom wil ik me hier zo graag op focussen, maar uiteindelijk vind ik alle thema’s heel erg belangrijk. Alles heeft namelijk nut en alles bij elkaar maakt het geheel. Ik ben niet de persoon om mee over sport te praten, maar sport heeft wel een hele belangrijke plek in de gemeente. Hetzelfde geldt voor financiën. Ik vind dit zelf niet een heel interessant onderwerp, maar je hebt wel financiën nodig om al het andere te kunnen bereiken. Het is echt een puzzel, waar alles aan elkaar hangt. Als ik dan een stukje mag uitkiezen is het duurzaamheid, maar voor de rest zal ik net zo hard gaan strijden.

Ik denk dat we het op dit moment goed doen. We hebben laatst van de milieufederatie te horen gekregen dat wij het groenste programma hebben van alle partijen die meedoen in Amersfoort, met een paar punten meer dan de nummer twee. Daar zijn we echt heel trots op!

De grootste uitdaging die ik zie is de startpositie die we nu hebben. Het huidige college geeft nu al aan dat ze de doelen niet gaan halen en weinig gedaan hebben, dus dat betekent dat wij er nog harder aan moeten gaan trekken. De druk zit er nu wel op, maar blijkbaar hebben zij niet de mogelijkheden gezien of de wil gehad om het waar te maken. Daarom willen wij graag een goede coalitie vormen, waar wij inzitten met GroenLinks, om die beweging wel op gang te krijgen en grote stappen te gaan maken. Ik zou het bijvoorbeeld heel tof vinden om in Amersfoort één of meerdere windturbines te realiseren. Ook zou ik graag vanuit de gemeente een beweging starten om huiseigenaren te motiveren  bij te dragen aan de duurzame doelen. Dat is misschien nog wel het allerleukste: Als je een steentje in de vijver kan laten vallen en je daarna de rimpelingen kan zien.

Wat is voor jou de GroenLinks-visie?

Ik heb altijd het idee dat GroenLinks staat voor het algemene goed. Bij ons maakt het niet uit waar je vandaan komt, welke kleur je hebt, of wat dan ook. We willen dat iedereen het goed heeft. Iedereen heeft dezelfde rechten en wij strijden voor iedereen. Dat vind ik het allermooiste.

Gerelateerd Nieuws

Gemeenteraad

Interview met jongeren kandidaat – Julia Kleinrensink #7

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Julia. Ik ben bezig met mijn master in bestuur- en orga…

19 maart 2018
Gemeenteraad

Interview met jongeren kandidaat – Sebastiaan Rood #13

Waar komt jouw interesse in de politiek vandaan?

Door omstandigheden ben ik op mijn 17e in de jeu…

08 maart 2018
Gemeenteraad

Interview met jongeren kandidaat – Marcel Vonk #12

Waar kom je vandaan?

Ik ben opgegroeid in Mijdrecht, vlakbij de Vinkeveense Plassen. Ik heb een h…

27 februari 2018