Gemeenteraad

Interview met jongeren kandidaat – Marcel Vonk #12

27 februari 2018

Waar kom je vandaan?

Ik ben opgegroeid in Mijdrecht, vlakbij de Vinkeveense Plassen. Ik heb een heel gewone jeugd gehad, maar we hadden het thuis absoluut niet breed. Als kind kreeg ik dat niet heel bewust mee, maar als ik er achteraf op terugkijk leefden we echt in armoede. Dat was soms best lastig, bijvoorbeeld tijdens het leren van mijn examens. Drie jaar terug heb ik al een tijd in Utrecht gewoond, in de oude ‘Zusterflat’. Dat was een anti-kraakproject van de (jongeren)huisvestingsorganisatie Socius. Toen dat project in juni 2015 op z’n eind liep ben ik weer in Mijdrecht gaan wonen. En sinds acht maanden ben ik weer terug in Utrecht! Nu woon ik opnieuw in een bijzonder woonproject, namelijk Place2BU in Leidsche Rijn. Daar zijn vier woontorens gebouwd met in totaal bijna 500 studio’s. In de helft wonen jongeren tussen de 23 en 27 jaar, en in de andere helft wonen statushouders en mensen die uit de maatschappelijke opvang komen en zelfstandig gaan wonen. Op die manier kom ik heel veel verschillende mensen tegen.

Wat doe je nu in je dagelijks leven?

Ik heb een Mbo-opleiding in Retail gevolgd, waarna ik drieënhalf jaar in de sales heb gewerkt. Je doet daar zoveel verschillende vaardigheden op. Die baan heb ik inmiddels opgezegd en nu werk ik bewust flexibel, via een uitzendbureau. Op die manier werk ik bij onder andere in de Bijenkorf, bij FC Utrecht achter de bar op Bunnikside en als portier op verschillende plaatsen. Veel dingen die ik meemaak tijdens mijn werk bieden inspiratie voor de bestuursfunctie die ik binnenkort hoop te gaan vervullen bij FNV jong. Daar wil ik mij bezighouden met bijvoorbeeld de flexwet en het nulurencontract. En natuurlijk met het belang van Mbo’ers duidelijk maken, dat is voor mij erg belangrijk. Mijn werk en GroenLinks, daarin zie ik eigenlijk niet zoveel raakvlakken. Ik probeer die zaken ook wel gescheiden te houden voor mezelf. Twee verschillende werelden, dat geeft rust.

Hoe begon jouw carrière bij GroenLinks?

Vorig jaar heb ik in aanloop naar de verkiezingen een stemwijzer ingevuld, en daar kwam GroenLinks uit. Omdat ik net mijn baan had opgezegd, kon ik gaan zoeken naar iets wat ik echt leuk vond in het leven. Dat bleek de politiek te zijn. Ik ben zelf voornamelijk heel erg links, maar onder dat sociale beleid moet altijd een progressieve gedachte rusten. Alles wat we gaan doen moet zo groen mogelijk worden uitgevoerd. Dat uit zich bijvoorbeeld in mijn plan voor zonnepanelen op sociale huurwoningen. Het geld dat daarmee wordt bespaard kan weer worden uitgekeerd aan de bewoners, om zo hun besteedbaar inkomen te verhogen.

Wat hoop je allemaal te kunnen bereiken in de gemeenteraad?

Ik kan me heel goed in een onderwerp vastbijten, het me snel eigen maken en er dan heel makkelijk over praten. Ik verwacht dat dat mij veel zal helpen straks in de raad. Het belangrijkste is voor mij om straks de mensen uit de lagere sociale klasse te vertegenwoordigen. Er zijn verschillende vleugels binnen de partij en die groep wordt soms een beetje vergeten. Dat steekt soms, maar het biedt ook extra motivatie want alle debatten voer je in principe vanuit je eigen achtergrond en overtuiging. Tegelijkertijd wordt dat ook mijn grootste uitdaging. Ik vertel heel graag mijn eigen verhaal, maar af en toe moet je je ook schikken in de keuzes van de fractie of coalitie. Anderzijds denkt iedereen ook wel heel erg met elkaar mee, ongeacht je achtergrond. Dat is ook wel waarom ik me zo thuis voel bij GroenLinks. Er wordt gekeken naar wie je bent en wat je kan, in plaats van naar waar je vandaan komt.

Hoe ben je DWARS tegengekomen?

Via mijn mede-kandidaat-raadslid Sebastiaan Rood kwam ik bij DWARS terecht. Ik ben vanuit GroenLinks Utrecht de vrijwilligerscoördinator van het campagneteam en we waren allebei bezig met het organiseren van huis-aan-huisacties met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. We hebben toen zelf contact gezocht met DWARS. We willen ze zoveel mogelijk bij onze campagne betrekken, maar ik wil ook zorgen dat ze met zo weinig mogelijk weerstand van GroenLinks hun eigen campagne kunnen voeren. Voor ons is het geweldig om in één keer een hele grote groep vrijwilligers aan te kunnen spreken.

Wat zijn jouw ervaringen bij de huis-aan-huisacties?

Mensen reageren over het algemeen heel relaxt als je bij ze langskomt. Het zijn nou eenmaal wezens die graag over dingen willen praten, vooral als ze het ergens niet helemaal mee eens zijn. De gesprekken die we hebben met de buurtbewoners zijn altijd interessant. Vaak gaat het over typische wijk-thema’s zoals veiligheid, overlast, verkeer en groen. Het leukste vond ik de actie in Overvecht. Met die buurt heb ik natuurlijk de meeste binding, want daar begon mijn leven in Utrecht een aantal jaar geleden. Op dat moment ben ik echt gaan houden van deze stad met al haar diversiteit. Het voelt soms als een groot dorp. In de toekomst mag er nog wat meer worden genivelleerd, maar eigenlijk hoeft Utrecht niet heel veel te veranderen. Het gaat al heel goed met de stad.   

 

Gerelateerd Nieuws

Gemeenteraad

Interview met jongeren kandidaat – Julia Kleinrensink #7

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Julia. Ik ben bezig met mijn master in bestuur- en orga…

19 maart 2018
Gemeenteraad

Interview met jongeren kandidaat – Tanika Scherbinski #7 Amersfoort

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Tanika, ik ben 25 jaar en  woon nu in Amersfoort. Daar…

13 maart 2018
Gemeenteraad

Interview met jongeren kandidaat – Sebastiaan Rood #13

Waar komt jouw interesse in de politiek vandaan?

Door omstandigheden ben ik op mijn 17e in de jeu…

08 maart 2018